DECRET 319/1994, de 16 de novembre, pel qual es regula la declaració de celebracions de la cultura tradicional catalana com a festes tradicionals d'interès nacional.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

L'article 1.3 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, estableix que formen part d'aquest els béns immaterials integrants de la cultura popular i tradicional.

L'article 6 de la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural, preveu que les celebracions de la cultura tradicional catalana d'especial arrelament i rellevància poden ser declarades festes tradicionals d'interès nacional.

Atesa la necessitat de concretar els requisits que han de complir les celebracions per poder ser declarades festes tradicionals d'interès nacional i de regular el procediment de declaració.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Celebracions objecte de declaració Poden ser declarades festa tradicional d'interès nacional les celebracions integrades per un conjunt estructurat de manifestacions de la cultura tradicional catalana que tinguin especial rellevància i reuneixin els requisits següents:

  1. Continuïtat històrica acreditada i respectuosa amb aquesta tradició.

  2. Respondre a uns valors culturals propis i característics de l'àmbit territorial on se celebra.

  3. Arrelament a la col·lectivitat que la celebra.

  4. Celebració en espais ben determinats, de manera que l'escenografia esdevingui alhora un element més que serveixi per identificar la festa.

  5. Els personatges o elements propis de la festa han de respondre a una estructura o ser equivalents a una simbologia característica estretament relacionada amb el fet o commemoració origen d'aquesta festa.

  6. Existència d'una entitat, pública o privada, que asseguri la continuïtat de la festa i que vetlli per tal que el grau d'evolució d'aquesta estigui subjecta a uns criteris àmpliament acceptats.

Article 2

Iniciació del procediment de declaració 2.1 La declaració d'una festa tradicional d'interès nacional requereix la tramitació prèvia d'un expedient administratiu que s'inicia per resolució del conseller de Cultura, d'ofici, o a instància de les persones o entitats responsables de l'organització de la festa, o de l'ajuntament o el consell comarcal corresponents. 2.2 La sol·licitud de declaració s'ha de presentar al Departament de Cultura i ha d'adjuntar una memòria documentada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR