ORDRE ECF/105/2005, de 9 de febrer, per la qual es modifica el sistema de codificació de les entitats locals, ens de gestió, consorcis i societats amb participació pública local, amb finalitats estadístiques.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ECF/105/2005, de 9 de febrer, per la qual es modifica el sistema de codificació de les entitats locals, ens de gestió, consorcis i societats amb participació pública local, amb finalitats estadístiques.

La Llei 8/2001, de 14 de juny, del Pla estadístic de Catalunya 2001-2004, estableix com un dels objectius operatius el d'identificar d'una manera precisa les entitats municipals descentralitzades, mancomunitats, entitats metropolitanes, ens de gestió, consorcis i societats amb participació pública local, per tal de facilitar la comparabilitat de la informació estadística.

L'article 119 del Reglament de demarcació territorial i població dels ens locals de Catalunya, aprovat pel Decret 140/1988, de 24 de maig, estableix la necessitat de codificar totes les entitats locals, consorcis i ens de gestió, i faculta el conseller d'Economia i Finances per determinar, a proposta del conseller de Governació i Administracions Públiques, les característiques i la forma d'atribució d'aquests codis.

Mitjançant l'Ordre de 25 de febrer de 1993, del conseller d'Economia i Finances, per la qual s'estableix un nou sistema de codificació de les entitats locals, ens de gestió i consorcis amb participació pública local, amb finalitats estadístiques, publicada al DOGC núm. 1734, de 19.4.1993, es va donar compliment al mandat reglamentari esmentat.

Atès que la Llei 57/2003, de 16 de desembre, de mesures per a la modernització del govern local que ha modificat diversos articles de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, estableix l'adequació dels actuals organismes autònoms de caràcter administratiu a l'organisme autònom local i l'adequació dels actuals organismes autònoms de caràcter comercial, industrial, financer o anàleg a l'organisme autònom local o a l'entitat pública empresarial;

Vistes les modificacions produïdes de termes municipals tant per agregació com per segregació de municipis, i també de demarcacions comarcals;

Vist que, com a conseqüència de les modificacions tant en el marc jurídic com en la realitat territorial, es fa necessari actualitzar els codis aprovats per l'esmentada Ordre de 25 de febrer de 1993, i que a la vegada exigeix una modificació de l'actual sistema de codificació, es recull en una única disposició el sistema de codificació de les entitats locals, ens de gestió, consorcis i societats amb participació pública local, amb finalitats estadístiques.

Vist, així mateix, que la Junta de Govern de l'Institutd'Estadística de Catalunya i el Consell Català d'Estadística s'han donat per assabentats de la modificació de l'esmentat sistema de codificació, d'acord amb el que estableixen els articles 5.f) i 10.2.d) del Decret 34/2003, de 21 de gener, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya;

De conformitat amb el que disposa l'article 119 del Decret 140/1988, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de demarcació territorial i població dels ens locals;

A proposta del conseller de Governació i Administracions Públiques,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

Aquesta Ordre té per objecte modificar el sistema de codificació de les entitats locals, ens de gestió, consorcis i societats amb participació pública local en l'àmbit territorial de Catalunya per a la seva identificació, amb finalitats estadístiques, per tal de constituir un sistema harmonitzat de codificació adaptat a les necessitats de l'activitat estadísticaoficial.

Capítol 2

Codificació de les entitats locals territorials

Article 2

Regles per a la codificació de les entitats locals territorials

S'estableixen les regles següents per a la formació dels codis de les entitats locals territorials:

2.1 Municipis.

Els codis de municipi consten de 6 dígits. Els dígits primer i segon identifiquen la província als efectes estadístics. Les dues posicions són ocupades per un dels següents dígits identificadors:

Barcelona: 08.

Girona: 17.

Lleida: 25.

Tarragona: 43.

Els tres dígits que ocupen la tercera, quarta i cinquena posició identifiquen la categoria del municipi d'acord amb una ordenació alfabètica ja preestablerta. La sisena posició l'ocupa un dígit de control, el qual valida les cinc primeres posicions del codi assignat.

2.2 Comarques.

S'ordenen alfabèticament els noms de les comarques prescindint dels termes no significatius i articles. A més, els blancs, apòstrofs i guions precedeixen sempre i per aquest ordre les lletres.

Es codifiquen en dos dígits utilitzant la sèrie de números naturals començant pel número 1 i amb acabament en el número 41.

L'actualització futura per assignació de codis a les noves comarques es farà del 42 en endavant.

2.3 Províncies.

Els codisde província consten de 2 dígits. Aquestes dues posicions són ocupades per un dels següents dígits identificadors:

Barcelona: 08.

Girona: 17.

Lleida: 25.

Tarragona: 43.

Article 3

Atribució dels codis de les entitats locals territorials

3.1 S'actualitzen els codis d'identificació dels municipis, províncies i comarques en l'àmbit territorial de Catalunya referits a 1 de setembre de 2004.

3.2 Aquests codis figuren en els annexos d'aquesta Ordre:

a) Els codis d'identificació de les comarques són els que figuren a l'annex 1.

A l'annex 1.1 es recullen els codis de les comarques ordenades alfabèticament.

A l'annex 1.2 es recullen els codis de les comarques ordenades per àmbits territorials de planificació.

b) Els codis d'identificació de les províncies són els que figuren a l'annex 2.

c) Els codis d'identificació dels municipis són els que figuren a l'annex 3.

A l'annex 3.1 es recullen els codis dels municipis ordenats alfabèticament, amb la referència a la comarca a la qual pertanyen.

A l'annex 3.2 es recullen els codis dels municipis agrupats per comarques i ordenats alfabèticament dins de cada comarca.

A l'annex 3.3 es recullen els codis dels municipis agrupats per províncies i ordenats alfabèticament dins de cada província, amb referència a la comarca a la qual pertanyen.

Capítol 3

Codificació de les corporacions locals de les entitats locals territorials, altres entitats locals, ens de gestió i consorcis amb participació pública local

Article 4

Aplicació de les regles de codificació

4.1 Als efectes de la formació del codi d'identificació, les categories que agrupen les corporacions locals de les entitats locals territorials, les altres entitats locals, els seus ens de gestió i els consorcis es desglossen en els tres grups següents:

a) Corporacions locals de les entitats locals territorials: ajuntament, consell comarcal i diputació.

b) Altres entitats locals: entitat municipal descentralitzada, entitat metropolitana i mancomunitat.

c) Ens degestió: organisme autònom local, entitat pública empresarial i societat mercantil participada íntegrament per l'entitat local.

d) Consorcis i societats amb participació pública local (mercantil i cooperativa).

4.2 Cadascuna de les corporacions locals de les entitats locals territorials, altres entitats locals, ens de gestió i consorcis s'identifica mitjançant les regles de formació d'un codi individualitzat compost per deu posicions numèriques. Per a l'obtenció d'aquest codi, s'han d'aplicarles regles establertes als articles 5, 7, 9 i 10 d'aquesta Ordre.

4.3 L'aplicació d'aquestes regles s'il·lustra al quadre sinòptic que figura com a annex 4 d'aquesta Ordre.

Article 5

Regles per a la codificació de les corporacions locals de les entitats locals territorials

S'estableixen les regles següents per a la formació dels codis de les corporacions locals de les entitats locals territorials:

5.1 La codificació que s'estableix incorpora els mateixos dígits d'identificació de les entitats locals territorials (municipis, comarques i províncies) en la codificació de les seves respectives corporacions locals (ajuntaments, consells comarcals i diputacions), per tal d'harmonitzar-la amb el sistema de codificació utilitzat a aquest efecte.

5.2 La identificació corresponent a la categoria de corporació local i la individualització de la corporació específica, dins de cadascuna d'aquestes categories, es realitza amb els dígits que ocupen les sis primeres posicions. De les quatre darreres posicions del codi se'n reserven tres per diferenciar els ens de gestió que depenen d'aquestes corporacions locals, i l'altra per validar el codi complet.

5.3 Els dígits primer i segon identifiquen la categoria de corporació local als efectes estadístics. Les dues posicions són ocupades per un dels següents dígits identificadors:

Ajuntaments de la:

Província de Barcelona: 08.

Província de Girona: 17.

Província de Lleida: 25.

Província de Tarragona: 43.

Diputacions: 80.

Consellscomarcals: 81.

5.4 Els tres dígits que ocupen la tercera, quarta i cinquena posició es formen d'acord amb les regles següents:

a) Ajuntaments: els dígits que defineixen les tres posicions coincideixen, respectivament, amb els tres dígits que ocupen les posicions tercera, quarta i cinquena del codi de l'entitat local territorial (municipi) al qual pertanyen.

b) Diputacions: els dígits corresponents a la quarta i cinquena posició coincideixen, respectivament, amb els dos dígits que caracteritzen el codi de l'entitat local territorial (província) a la qual pertanyen; la tercera posició s'expressa amb un dígit zero.

c) Consells comarcals: els dígits corresponents a la quarta i cinquena posició coincideixen, respectivament, amb els dos dígits que caracteritzen el codi de l'entitat local territorial (comarca) a la qual pertanyen; la tercera posició s'expressa amb un dígit zero.

5.5 La sisena posició l'ocupa el primer dígit de control, el qual valida les cinc primeres posicions del codi assignat.

5.6 Als efectes d'homogeneïtzació amb la longitud del codi assignat als ens de gestió, que s'estableix a l'article 9, la setena, vuitena i novena posició s'expressen amb tres...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR