LLEI 13/1994, de 28 de desembre, que estableix coeficients correctors del cànon d'infraestructura hidràulica per a usos domèstics de l'aigua.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

El president de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

L'experiència acumulada en els anys d'aplicació del cànon d'infraestructura hidràulica en funció de la utilització de l'aigua per a usos domèstics comporta, entre altres aspectes, la necessitat d'acomodar el grau de pressió econòmica sobre els usuaris a les característiques especials de tipus d'habitatge i de volums de consum en el període d'acreditament considerat.

En aquest sentit, l'evolució del tipus de gravamen bàsic mitjançant l'establiment de coeficients correctors en les lleis de pressupostos successives ha estat un instrument d'eficàcia notable per a donar un tractament progressiu a l'exigència del tribut. Darrerament, però, els agents socials han fet arribar a l'administració gestora i a totes les forces polítiques del Parlament la conveniència d'actuar també en atenció a la base imposable del cànon com a mecanisme més adequat per al tractament de supòsits de consums baixos en els usos domèstics de l'aigua i en la consideració dels habitatges com a residència permanent o estacional.

Tothom constata avui la necessitat d'aclarir al màxim quins són els costos reals del cicle hidràulic.

En el procés de negociació entre l'Administració i les organitzacions representatives dels usuaris s'ha arribat a un consens per a l'establiment de mesures de correcció en l'aplicació del cànon i de foment de l'estalvi d'aigua, que tenen llur plasmació normativa en aquesta Llei. És el primer pas per a complir l'acord signat el 28 de setembre de 1994 entre l'Administració, les forces polítiques amb representació parlamentària, l'Entitat Metropolitana dels Serveis Hidràulics i del Tractament de Residus, l'Associació de Consumidors de la Província de Barcelona, l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, la Unió General de Treballadors i Comissions Obreres.

La modificació que es fa de la Llei 5/1990, del 9 de març, d'infraestructures hidràuliques de Catalunya, afecta els elements determinants del contingut econòmic del cànon, com són la base imposable i el tipus de gravamen. En conseqüència, l'entrada en vigor d'aquesta Llei ha de comportar variacions en l'estat d'ingressos previst, que hauran d'ésser incorporades en el pressupost de la Junta d'Aigües, per a la qual cosa es confereix l'autorització oportuna al Govern de la Generalitat.

Article únic

  1. Es modifica l'article 11.2 de la Llei 5/1990, del 9 de març, d'infraestructures hidràuliques de Catalunya, que queda redactat de la manera següent: ÃAmb caràcter general, es fixa un volum mínim com a base imposable igual a 9 m3/mes que ha d'ésser objecte d'aplicació acumulada en funció del període de liquidació que es consideri per a cada subjecte passiu. En els supòsits d'utilització de l'aigua per a usos domèstics, aquest mínim no s'aplica als habitatges que constitueixin la residència permanent del subjecte passiu, condició que s'ha d'acreditar expressament davant l'administració gestora. Als efectes d'aquesta disposició, es considera que la residència permanent coincideix amb el domicili fiscal del subjecte passiu.Á 2. Es modifica l'article 12.1 de la Llei 5/1990, que queda redactat de la manera següent: ÃEls tipus de gravamen aplicable són: Á

    1. Per a usos domèstics, 16,25 ptes./m3. Á

    2. Per a usos industrials, 17,21 ptes./m3. ÁEn els supòsits d'utilització de l'aigua per a usos domèstics, el tipus s'ha d'afectar dels coeficients per trams de la base imposable indicats a continuació, que són revisables d'acord amb el que disposa l'apartat 2:

    ÁTram base imposable Coeficient --------------------------------------- ÁFins a 3 m3/mes ................ 0 ÁDe 3 m3/mes a 9 m3/mes ......... 0,8 ÁMés de 9 m3/mes ................ 1,2".

  2. Es modifica l'article 12.2 de la Llei 5/1990, del 9 de març, d'infraestructures hidràuliques de Catalunya, que queda redactat de la manera següent: ÃLa Llei de pressupostos pot modificar, amb efectes dins l'exercici corresponent, els tipus de gravamen disposats a l'apartat anterior o establir una escala de gravamen variable que consideri el grau divers de concentració demogràfica i la densitat urbana i industrial."

    Disposició addicional El Govern de la Generalitat ha d'adequar les partides d'inversions que figuren en el pressupost de la Junta d'Aigües per al 1994 a les variacions del volum dels ingressos que resultin de l'entrada en vigor d'aquesta Llei.

    Disposicions finals

    Primera Es deroguen els apartats 4, 5 i 6 de l'article 34 de la Llei 16/1993, del 28 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 1994.

    Segona Aquesta Llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

    Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

    Palau de la Generalitat, 28 de desembre de 1994

    Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

    Jaume Roma i Rodríguez Conseller de Política Territorial i Obres Públiques

    (94.362.011)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR