DECRET 167/1990, de 20 de juny, sobre comercialització i venda de pa. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 1337, pàg. 4098, de 31.8.1990).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC i les esmenes que estableix el Decret 188/1992.

L'experiència acumulada des que es van dictar les primeres normes sobre comercialització i venda de pa, unida a l'evolució que ha experimentat el sector, aconsellen portar a terme una revisió per tal d'adaptar-les a la realitat del seu desenvolupament i a les pròpies exigències dels consumidors i usuaris.

Així mateix, la Llei 3/1987, de 9 de març, d'equipaments comercials, preveu la reglamentació per part de l'administració dels requisits i les característiques tècniques que han de reunir els diferents tipus genèrics d'establiments en funció del seu grau d'especialització. Al seu torn, la Llei 1/1990, de 8 de gener, sobre la disciplina del mercat i de defensa dels consumidors i dels usuaris, empara les facultats sancionadores de l'administració pública catalana mitjançant la tipificació de conductes infractores en l'àmbit de les quals s'han de considerar incloses les que vulnerin el que disposa el present Decret.

Atès el que estableixen la disposició final 1 de la Llei 3/1987, de 9 de març, d'equipaments comercials, i l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'administració de la Generalitat de Catalunya i a proposta del conseller de Comerç, Consum i Turisme,

Decreto:

Article 1

Tindran la consideració d'establiments de venda de pa aquells que, reunint les condicions generals establertes sobre control sanitari de la indústria i productes alimentaris, es dediquin a la venda d'aquest producte destinat per al seu consum en el dia.

Article 2

Als efectes de les normes establertes en la present disposició, els establiments de venda de pa es classifiquen en especialistes i polivalents. Només és permesa la comercialització i venda de pa en establiments especialistes i establiments polivalents d'alimentació en règim d'autoservei.

Article 3

3.1 Els establiments especialistes podran ser dels tipus següents:

  1. Despatxos artesans de pa, elaborat en fleca annexa. Els despatxos artesans de pa són aquells establiments de venda de pa, d'altres productes elaborats essencialment amb massa de pa i, si s'escau, de pastisseria, al mateix establiment o en un local annex. Només aquests establiments poden distingir-se amb la denominació "artesà" en el seu rètol.

  2. Despatxos de pa sense fleca annexa, propietat del fabricant que l'elabora. Els despatxos de pa sense fleca annexa, propietat del fabricant que l'elabora, són aquells establiments que es dediquen a la venda al detall de pa, productes de massa de pa i altres productes elaborats essencialment amb massa de pa, subministrats en exclusiva del mateix fabricant, titular de l'activitat de l'establiment comercial.

  3. Despatxos de pa, sense producció pròpia. Els despatxos de pa sense producció pròpia són aquells establiments de venda al detall de pa, productes de massa de pa i pastisseria ordinària, que els subministra qualsevol fabricant dels esmentats productes. 3.2 Tots aquests establiments poden comercialitzar també els productes complementaris detallats a l'article 7 del present Decret.

Article 4

4.1 Els productes que es venen en despatxos especialistes de pa, propietat del fabricant, no caldrà que vagin embolcats, però s'hauran de col·locar a les prestatgeries en compartiments diferents, en cadascun dels quals figurarà un rètol indicant, de manera clara i visible, tant la denominació del producte com el seu pes i preu corresponents. 4.2 Les prestatgeries estaran separades del públic pel taulell, per tal d'evitar la manipulació del producte per persona diferent del venedor. El mateix venedor no podrà realitzar l'operació de cobrament, si bé, en el cas d'establiments atesos per una sola persona, el mateix venedor podrà cobrar l'import de la mercaderia, sempre que per servir-la al comprador, utilitzi pinces o qualsevol altre instrument adequat amb la finalitat que en cap cas toqui l'article amb les mans. 4.3 Els productes elaborats essencialment amb massa de pa s'exposaran en vitrines, figurant davant de cada producte el seu nom i el corresponent preu unitari, únicament el venedor podrà manipular...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR