ORDRE IRP/542/2009, de 9 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la realització d'activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria històrica, i s'obre convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions per a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IRP/542/2009, de 9 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la realització d'activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria històrica, i s'obre convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions per a l'any 2010.

L'any 2006 va tenir lloc l'aprovació de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, l'article 54.1 del qual estableix que la Generalitat i els altres poders públics de Catalunya han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. Amb aquesta finalitat, han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya.

L'aprovació pel Parlament de Catalunya de la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, del Memorial Democràtic, comporta que la Generalitat disposa ara d'un instrument per portar a terme polítiques públiques destinades a la recuperació de la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de les persones, les organitzacions i les institucions que van fer front a la repressió política, social, cultural i nacional d'un règim ignominiós. La creació del Memorial Democràtic és un pas endavant fonamental per avançar vers l'objectiu de recuperar, conservar i proclamar la memòria democràtica com a patrimoni col·lectiu i, per tant, fomentar els seus valors, en els quals es basa la convivència democràtica de la societat catalana actual.

En aquest context, les presents bases donen continuïtat a les convocatòries de subvencions que d'ençà de l'any 2005 s'han dut a terme per donar suport a projectes de restitució de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i dels seus processos en la societat catalana. Els resultats obtinguts en les convocatòries anteriors han fet palesa la conveniència de mantenir el suport als projectes adreçats a la restitució de la memòria democràtica, i més encara amb l'aprovació de la Llei del Memorial Democràtic, que ens empeny a incidir en els objectius genèrics de la commemoració, la investigació i la difusió.

De conformitat amb el que s'exposa al preàmbul de la Llei, la tasca de recuperació memorial ha d'ésser entesa com la commemoració de la lluita per les llibertats, però també com una oportunitat d'investigar la història col·lectiva i, finalment, com una via per difondre entre les generacions presents i futures el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de llibertats de què gaudeix la societat. Aquestes llibertats es van aconseguir gràcies a la lluita contra la dictadura i per la democràcia i l'autogovern de Catalunya. Per això, l'any 2010, el Memorial Democràtic vol impulsar la pedagogia i el treball de memòria dels valors que es desprenen d'aquella lluita, així com també la denúncia del franquisme i dels processos repressius que li eren propis.

La política pública memorial s'ha de centrar en la restitució de la memòria històrica dels anys compresos entre 1931 i 1980, és a dir, des de la proclamació de la Segona República fins al primer govern escollit democràticament a Catalunya d'ençà de la fi de la Guerra Civil, i ha de reflectir la pluralitat de memòries conformades per les diverses tradicions democràtiques des de diferents perspectives: ideològiques, de consciència, socials, culturals, lingüístiques, nacionals, de gènere i d'orientació sexual, entre d'altres.

Consegüentment, aquestes bases reguladores de les subvencions per a activitats commemoratives, de recerca i difusió, se situen en el marc legal de foment de les polítiques públiques de memòria democràtica que recullen els aspectes esmentats.

Vistos el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Vist el que disposa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica de Relacions Institucionals i Participació i de la Intervenció Delegada,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aprovar les bases reguladores de les subvencions per a la realització d'activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria històrica de la lluita per a la democràcia durant el període esmentat, les quals consten a l'annex d'aquesta Ordre.

1.2 Obrir la convocatòria pública per al 2010 per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció de les subvencions previstes en aquesta Ordre.

Article 2

Termini

El termini de presentació de sol·licituds és de l'1 al 22 de gener de 2010.

Article 3

Import i partida pressupostària

3.1 L'import total màxim destinat a aquesta convocatòria és d'1.000.000 d'euros.

3.2 Les subvencions aniran a càrrec de les partides pressupostàries IT0504D/460000100/1310, IT0504D/461000100/1310 i IT0504D/482000100/1310 o equivalents del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2010, i restaran condicionades a l'existència de crèdit adequat i suficient en el moment de la resolució de la concessió.

Article 4

Sol·licituds i procediment

La presentació de les sol·licituds, com també el procediment d'instrucció, resolució i notificació del procediment de concessió, s'han d'efectuar de conformitat amb el que preveuen les bases d'aquesta convocatòria.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 9 de desembre de 2009

Joan Saura i Laporta

Conseller d'Interior,

Relacions Institucionals i Participació

Annex

Bases reguladores de les subvencions

.1 Objecte i convocatòries

1.1 Es regulen les subvencions per a la realització d'activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria històrica en el període comprès entre 1931 i 1980.

1.2 El Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha d'establir les convocatòries de subvencions segons les disponibilitats pressupostàries de cada exercici d'acord amb el que disposa el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

1.3 A mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions, i en el supòsit que, un cop resolta la convocatòria, s'hagi exhaurit l'import màxim destinat a l'exercici, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no hagin arribat a obtenir la subvenció i que, atesos els criteris de valoració continguts en aquestes bases, mantinguin una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin dur a terme en els terminis que estableixen aquestes bases per a cada tipus d'acció.

.2 Beneficiaris

2.1 Poden ser beneficiaris de les subvencions regulades en aquestes bases els consorcis constituïts principalment per ens locals, els ajuntaments i consells comarcals de Catalunya, i les entitats sense finalitats de lucre, que portin a terme activitats commemoratives, de recerca i difusió de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i que incloguin alguna o diverses de les actuacions previstes a la base 4.

2.2 Queden expressament excloses d'aquestes subvencions les universitats, els partits polítics i les fundacions vinculades a aquests partits.

2.3 D'acord amb la Llei 5/2001, de 2 de maig, de fundacions, tampoc no poden ser beneficiàries de subvencions les fundacions que incompleixin l'obligació de presentar els comptes anuals al Protectorat de la Generalitat.

.3 Requisits dels beneficiaris i manera d'acreditar-los

3.1 Els beneficiaris de les subvencions previstes en aquestes bases han de complir els requisits següents:

  1. Complir les seves obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i estar al corrent de les corresponents obligacions amb la Seguretat Social.

  2. Complir els requisits establerts als articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  4. Estar al corrent de pagament de les obligacions per reintegrament de subvencions.

    3.2 El compliment d'aquests requisits s'acreditarà mitjançant l'aportació de la documentació prevista a la base 7 d'aquest annex.

    .4 Tipus d'actuacions

    4.1 Les actuacions que poden ser objecte de subvenció en aquesta convocatòria es classifiquen en els àmbits següents:

  5. Àmbit 1. Actuacions commemoratives d'esdeveniments relacionats amb l'exili, la deportació, la repressió, la resistència i la construcció de la societat democràtica, o bé actuacions d'homenatge a persones que, durant el període esmentat, s'haguessin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR