DECRET 108/1997, de 29 d'abril, pel qual s'estableixen els òrgans competents en la imposició de sancions i altres mesures en matèria de defensa dels consumidors i usuaris, i en l'adopció de mesures per garantir la seguretat dels productes destinats al mercat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

La Llei 1/1990, de 8 de gener, sobre la disciplina del mercat i de defensa dels consumidors i usuaris, va establir, en l'àmbit interior de Catalunya, l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració pública. En desplegament d'aquesta Llei va néixer el Decret 174/1990, de 3 de juliol, que regulava la capacitat sancionadora que preveia la Llei esmentada.

Aquest Decret ha patit, atesa la versatilitat de la matèria que regula, diverses modificacions per adequar la capacitat sancionadora dels òrgans del Departament a la pràctica procedimental, la qual cosa comporta la remissió a diverses normatives a fi de determinar els òrgans competents per imposar les sancions i per prendre mesures cautelars.

Així mateix, cal tenir en compte la publicació de la Llei 3/1993, de 5 de març, de l'estatut del consumidor, que obliga els poders públics, entre d'altres actuacions, a arbitrar les mesures adequades per aconseguir la detecció, retirada del mercat i informació als consumidors dels productes i serveis perillosos per a la seva salut i seguretat, obligació que també s'inclou en la Directiva 92/59/CEE, de 29.6.1992 del Consell, relativa a la seguretat general dels productes. És a dir, que s'inclouen unes actuacions que han de dur a terme els diversos òrgans de l'Administració amb competències en la matèria que, tot i que en alguns casos finalitzin en un procediment sancionador, requereixen una rapidesa immediata a fi d'evitar riscs als consumidors.

Atès el que estableixen les disposicions vigents, d'acord amb la Comissió de Govern Local i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Indústria, Comerç i Turisme i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Les infraccions en matèria de defensa dels consumidors i usuaris que estableix la Llei 1/1983, de 18 de febrer, de regulació administrativa de determinades estructures comercials i vendes especials; la Llei 1/1990, de 8 de gener, de disciplina del mercat i de defensa dels consumidors i usuaris; la Llei 3/1993, de 5 de març, de l'estatut del consumidor; el Decret legislatiu 1/1993, de 9 de març, sobre comerç interior, i la Llei 7/1996, de 15 de gener, d'ordenació del comerç minorista, seran objecte de les sancions corresponents, que seran imposades, d'acord amb el que estableixen els articles següents, per:

  1. Els delegats territorials del Departament d'Indústria Comerç i Turisme.

  2. El cap del Servei de Competència i Disciplina del Mercat de la Direcció General de Consum i Seguretat Industrial.

  3. El director general de Consum i Seguretat Industrial.

  4. El conseller d'Indústria, Comerç i Turisme.

  5. El Govern de la Generalitat.

Article 2

Correspon als delegats dels serveis territorials del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme i, a Barcelona, al cap del Servei de Competència i Disciplina del Mercat: 2.1 Imposar sancions fins a una quantia de 500.000 pessetes. 2.2 Imposar multes coercitives fins a una quantia de 50.000 pessetes.

Article 3

Correspon al director general de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR