RESOLUCIÓ JUS/2265/2008, de 8 de juliol, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriu al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya el Reglament de societats professionals d'advocats del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/2265/2008, de 8 de juliol, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriu al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya el Reglament de societats professionals d'advocats del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

Vist l'expedient d'adequació a la legalitat del Reglament de societats professionals d'advocats del Col·legi d'Advocats de Barcelona a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, del qual resulta que en data 19 de maig de 2008 es va presentar la documentació que preveuen els articles 42 i 46.3 i 4 de la Llei 7/2006, sobre el procediment de l'elaboració i aprovació del Reglament, aprovat en la Junta de Govern del Col·legi de 29 d'abril de 2008;

Vistos l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia; la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; la Resolució d'11 de maig de 1999, de publicació de les relacions de procediments administratius regulats per la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 2898, de 28.5.1999), i els Estatuts col·legials vigents declarats adequats a la legalitat per les resolucions de 3 de maig de 1985 (DOGC núm. 545, de 5.6.1985); 30 de desembre de 1998 (DOGC núm. 2802, de 11.1.1999) i 6 de setembre de 1999 (DOGC núm. 2979, de 21.9.1999);

Atès que el text del Reglament de societats professionals d'advocats del Col·legi d'Advocats de Barcelona s'adequa a la legalitat;

Atès que el present expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials i que s'han complert tots els tràmits establerts;

D'acord amb el que disposen els articles 79 i 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques,

Resolc:

.1 Declarar l'adequació a la legalitat del Reglament de societats professionals d'advocats del Col·legi d'Advocats de Barcelona a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals i disposar-ne la inscripció al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya.

.2 Disposar que el text del Reglament es publiqui al DOGC a l'annex d'aquesta Resolució.

Barcelona, 8 de juliol de 2008

Montserrat Tura i Camafreita

Consellera de Justícia

Annex

Reglament de societats professionals d'advocats del Col·legi d'Advocats de Barcelona

Preàmbul

La Llei estatal 2/2007, de 15 de març, de societats professionals, conté una nova regulació de l'exercici col·lectiu de les professions que exigeix als col·legis professionals un significatiu esforç normatiu d'adaptació. En particular, l'esmentada Llei exigeix que les societats professionals, un cop inscrites al Registre Mercantil, s'inscriguin igualment al Registre de societats professionals del col·legi corresponent al seu domicili, als efectes de la seva incorporació a aquest, i per tal que el Col·legi pugui exercir sobre les mencionades societats les competències que li atorga l'ordenament jurídic sobre els professionals col·legiats.

A la vista d'aquestes previsions legals, el present Reglament pretén principalment regular el Registre de Societats Professionals d'advocats de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona. Més específicament, pretén establir l'organització i funcionament d'aquest Registre, el procediment d'inscripció en aquest, com també el règim de comunicacions amb altres registres afins, com el Registre Mercantil o els registres d'altres col·legis professionals, amb altres organitzacions col·legials de l'advocacia, i amb administracions competents en matèria de l'exercici de les professions.

Tanmateix, el Col·legi d'Advocats no ha volgut que el present Reglament es limités a regular el Registre de Societats Professionals d'Advocats, sinó que ha volgut aprofitar l'oportunitat per afrontar l'ordenació de l'exercici col·lectiu de l'advocacia. Per aquest motiu, el Reglament, abans fins i tot de desenvolupar el règim del Registre col·legial, incorpora una innovadora regulació que projecta a l'exercici col·lectiu les normes i principis deontològics propis de l'advocacia. Amb aquesta finalitat, s'aborden qüestions com la independència, el secret professional, el conflicte d'interessos, la prohibició de competència, les vènies, la transparència davant dels clients, l'extensió d'incompatibilitats i inhabilitacions, l'exercici multidisciplinari i les intervencions fora de l'àmbit territorial del Col·legi.

Afortunadament, el Col·legi d'Advocats de Barcelona afronta amb bases molt sòlides el repte d'adaptar-se a la nova Llei estatal de societats professionals. En aplicació del Reglament de societats professionals d'advocats, aprovat pel Consell de l'Advocacia Catalana el febrer de 2000, el Col·legi va crear un Registre per a aquestes societats, el qual ha tingut un funcionament exemplar, com demostra el fet que se n'hagin inscrit gairebé vuit-centes societats professionals. Aquesta profitosa experiència, de la que es beneficia el present Reglament, ha permès identificar millor els problemes que planteja l'exercici col·lectiu de l'advocacia i assajar possibles solucions a aquests.

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

  1. El present Reglament té per objecte el desplegament, en l'àmbit del Col·legi d'Advocats de Barcelona, de la Llei estatal 2/2007, de 15 de març, de societats professionals. En particular, té per objecte la regulació del Registre de Societats Professionals del Col·legi d'Advocats de Barcelona, com també l'ordenació de l'exercici col·lectiu de l'advocacia en el seu àmbit territorial.

  2. Als efectes d'aquest Reglament, s'entén per societat professional d'advocats la societat, sigui multidisciplinar o no, que tingui per objecte l'exercici de l'activitat professional pròpia de l'advocacia.

Article 2

Àmbit d'aplicació

  1. El present Reglament s'aplicarà a les societats professionals d'advocats domiciliades dins l'àmbit territorial del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

  2. També s'aplicarà a les sucursals, domiciliades dins l'àmbit territorial del Col·legi d'Advocats de Barcelona, de societats professionals, siguin o no multidisciplinaris, que tinguin per objecte l'exercici de l'activitat professional pròpia de l'advocacia, i que tinguin el seu domicili social fora de l'àmbit territorial del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Als efectes d'aquest Reglament, s'entén per sucursal tot establiment secundari dotat de representació permanent i de certa autonomia de gestió, a través del qual es desenvolupin, totalment o parcialment, les activitats de la societat.

Article 3

Normativa aplicable

  1. Les societats professionals d'advocats es regiran per la normativa de les societats professionals, per la normativa de la forma societària adoptada, pel present Reglament i per la normativa de l'exercici de l'advocacia.

  2. Els socis podran incloure en el contracte social tots els pactes que considerin convenients, sempre que no s'oposin a la normativa aplicable.

Capítol II

Ordenació de l'exercici professional de les societats professionals

Article 4

Deontologia

  1. Els advocats, siguin socis o no, que prestin els seus serveis per compte de les societats professionals d'advocats hauran de prestar-lo d'acord amb les normes i principis deontològics propis de l'advocacia i, en particular, de conformitat amb els principis d'independència, secret professional i responsabilitat personal.

  2. Les societats professionals d'advocats i els advocats que actuïn per compte d'aquestes societats estan subjectes al règim deontològic i disciplinari establert a la normativa de l'advocacia.

  3. En cap cas serà obstacle per a l'efectiva aplicació del mencionat règim deontològic i disciplinari l'exercici de l'advocacia a través d'una societat professional.

Article 5

Inscripció obligatòria

  1. Les societats professionals d'advocats, siguin o no societats multidisciplinàries, que tinguin el seu domicili social dins l'àmbit territorial del Col·legi d'Advocats de Barcelona, s'inscriuran obligatòriament en el Registre de Societats Professionals en els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR