RESOLUCIÓ JUS/3864/2010, de 22 de novembre, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriuen al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/3864/2010, de 22 de novembre, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriuen al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya.

Vist l'expedient d'adaptació dels Estatuts del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, incoat arran de la sol·licitud de 9 de juny de 2009, del qual resulta que en data 20 d'octubre de 2010 es va presentar el text dels Estatuts adaptat als preceptes de la Llei esmentada, aprovat en l'Assemblea General Extraordinària del Col·legi de data 17 de desembre de 2009;

Atesos l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia; la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya; el Decret legislatiu 3/2010, de 5 d'octubre, per a l'adequació de normes amb rang de llei a la Directiva 2006/123/CE, del Parlament i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior; i els Estatuts col·legials vigents declarats adequats a la legalitat per la Resolució de 13 d'octubre de 1999 (DOGC núm. 2996, de 18.10.1999);

Vist que els Estatuts s'adeqüen a la legalitat;

Vist que el present expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials i que s'han complert tots els tràmits establerts;

A proposta de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques,

Resolc:

—1 Declarar l'adequació a la legalitat de l'adaptació dels Estatuts del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, i disposar-ne la inscripció al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya;

—2 Disposar que el text dels Estatuts adaptats a la Llei 7/2006, de 31 de maig, es publiqui al DOGC, a l'annex d'aquesta Resolució.

Barcelona, 22 de novembre de 2010

Montserrat Tura i Camafreita

Consellera de Justícia

Annex

Estatuts del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya

TÍTOL I

El Col·legi

Article 1

Naturalesa jurídica

El Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (en endavant, el Col·legi) és una corporació de dret públic, de caràcter professional, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al compliment de les seves finalitats, que agrupa els/les professionals que, tenint el títol de censor/a jurat/ada de comptes, exerceixen les activitats pròpies d'aquesta professió, entre les quals hi ha l'auditoria de comptes.

Article 2

Àmbit territorial i domicili

  1.  L'àmbit territorial del Col·legi s'estén a la totalitat del territori de Catalunya, independentment del fet que els/les censors/ores jurats/ades de comptes membres del Col·legi puguin actuar en tot el territori de l'Estat o d'altres estats de dins o fora de la Unió Europea en els termes establerts a la normativa aplicable.

  2.  El Col·legi té el seu domicili i la seva seu principal a Barcelona, carrer Sor Eulàlia d'Anzizu, 41. El Consell Directiu podrà nomenar delegacions territorials conferint-los funcions i competències. Com a mínim hi haurà delegacions territorials a Girona, Lleida i Tarragona. El personal responsable de cada delegació podrà assistir a les reunions del Consell, amb veu i sense vot. El Consell també podrà nomenar altres delegacions de caràcter permanent o temporal amb funcions específiques.

Article 3

Finalitats

  1.  El Col·legi té com a finalitat essencial vetllar perquè l'actuació professional de les persones col·legiades respongui als interessos i a les necessitats de la societat, i especialment, garantir el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques de la professió.

  2.  El Col·legi també persegueix el compliment de les finalitats següents:

a) Ordenar, dins el marc de la normativa aplicable, i vigilar l'exercici de la professió de censor/a jurat/ada de comptes.

b) Representar els interessos generals de la professió, especialment en les seves relacions amb l'Administració.

c) Defensar els interessos professionals de les persones col·legiades.

d) Promoure activitats i serveis en benefici de les persones col·legiades.

e) La protecció dels interessos dels consumidors i usuaris pels serveis oferts per part de les persones col·legiades.

Article 4

Funcions públiques

Són funcions públiques del Col·legi:

a) Garantir que l'exercici professional s'adeqüi a la normativa, la deontologia i les bones pràctiques, i que es respectin els drets i els interessos de les persones destinatàries de l'actuació professional.

b) Ordenar en l'àmbit de la seva competència l'exercici de la professió de censor/a jurat/ada de comptes d'acord amb el marc legal aplicable, vetllant pel compliment dels deures i de les obligacions de les persones col·legiades, per la dignitat professional i pel respecte dels drets de la ciutadania.

c) Proposar a l'Administració l'adopció de mesures en relació amb l'ordenació i la regulació de l'accés i l'exercici de la professió.

d) Vetllar pels drets i pel compliment dels deures i les obligacions de les persones col·legiades i perquè no es produeixin actes d'intrusisme, de competència deslleial o altres actuacions irregulars en relació amb la professió col·legiada, adoptant, si s'escau, les mesures i les accions establertes per l'ordenament jurídic.

e) Exercir la potestat disciplinària sobre les persones col·legiades, en els termes establerts per la llei i les normes pròpies dels col·legis professionals.

f) Participar en el procediment d'obtenció de l'acreditació d'aptitud per a l'exercici de la professió col·legiada, en el cas que la llei estableixi aquest requisit.

g) Promoure i facilitar la formació contínua de les persones col·legiades que permeti garantir la seva competència professional.

h) Adoptar les mesures necessàries per facilitar l'exercici professional no permanent, en compliment del que estableixen la normativa de la Unió Europea i les lleis.

i) Col·laborar amb l'Administració pública mitjançant la participació en òrgans administratius quan així es prevegi legalment i emetre els informes que els siguin requerits per òrgans o autoritats administratives i judicials.

j) Informar sobre els projectes de disposicions generals que afectin l'exercici de la professió o la institució col·legial.

k) Fomentar l'ús de la llengua catalana entre les persones col·legiades i en els àmbits institucionals i socials en els quals s'exerceix la professió.

l) Informar en els processos judicials i administratius en els quals es discuteixin qüestions relatives a honoraris i aranzels professionals.

m) Aprovar els seus pressupostos i regular i fixar les aportacions de les persones col·legiades, que podran ser fixes o variables en funció de les actuacions professionals.

n) Les altres funcions de naturalesa pública que els atribueix la legislació vigent.

Article 5

Altres funcions col·legials

Com a entitat de base associativa privada, el Col·legi exerceix les activitats següents:

a) Fomentar i prestar serveis en interès de les persones col·legiades i de la professió en general.

b) Intervenir, per via de mediació o d'arbitratge, en els conflictes professionals que es puguin donar entre persones col·legiades o entre aquestes i terceres persones, sempre que ho sol·licitin de comú acord les parts implicades, fomentant la figura del/de la defensor/a de la persona col·legiada.

c) Col·laborar amb les associacions i altres entitats representatives dels interessos ciutadans directament vinculades amb l'exercici de la professió de censor/a jurat/ada de comptes.

d) Totes les altres funcions que siguin beneficioses per als interessos de la professió i de les persones col·legiades i que s'encaminin al compliment dels objectius professionals, sempre que els recursos del Col·legi ho permetin.

Article 6

Funcions en matèria d'auditoria

Correspon al Col·legi professional les funcions següents en matèria d'auditoria de comptes:

a) Elaborar, adaptar i revisar les normes tècniques d'auditoria, per pròpia iniciativa o a instància de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes o d'altres organismes competents en la matèria.

b) Realitzar els exàmens d'aptitud professional per a l'accés al Registre Oficial de Auditors de Comptes.

c) Organitzar i, si escau, impartir els cursos de formació teòrica als quals es refereix la normativa d'auditoria de comptes, que homologui l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes o altres organismes competents en la matèria.

d) Organitzar els programes de formació permanent i d'actualització que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR