RESOLUCIÓ JUS/132/2002, de 25 de gener, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriuen al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Girona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/132/2002, de 25 de gener, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriuen al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Girona.

Vistos els Estatuts del Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Girona aprovats en assemblees generals extraordinàries de 20 de març de 1997 i 6 d'abril de 2001;

Vistos la Llei 13/1982, de 17 de desembre, i el Reglament de col·legis professionals de Catalunya, aprovat pel Decret 329/1983, de 7 de juliol; el Decret 213/1983, de 31 de maig, pel qual es deleguen en el conseller de Justícia funcions atribuïdes al Departament de la Presidència; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; la Resolució d'11 de maig de 1999, de publicació de les relacions de procediments administratius regulats per la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 2898, de 28.5.1999);

Atès que el text dels Estatuts regula les determinacions prescrites a l'article 11.3 de la Llei de col·legis professionals, i s'adequa a la legalitat vigent;

Atès que del contingut dels Estatuts esmentats es desprèn l'estructura interna i el funcionament democràtics del Col·legi;

Atès que el present expedient ha estat promogut per persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials i que s'han complert tots els tràmits establerts;

A proposta de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques,

Resolc:

-1 Declarar l'adequació a la legalitat dels Estatuts del Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Girona i disposar-ne la inscripció al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya.

-2 Disposar que es publiquin els Estatuts esmentats al DOGC, annexos a aquesta Resolució.

Barcelona, 25 de gener de 2002

Josep-D. Guàrdia i Canela

Conseller de Justícia

Annex

Adequació d'Estatuts del Col·legi Oficial de Titulats Mercantils i Empresarials de Girona

Títol 1

Del Col·legi

Capítol únic

Disposicions generals

Article 1

Personalitat

L'Il·lustre Col·legi Oficial de Titulats Mercantils i Empresarials de Girona és una corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al compliment dels seus objectius, que es regeix per aquests Estatuts, per la Llei de col·legis professionals aprovada pel Parlament de Catalunya i altres disposicions complementàries que emanen dels òrgans de govern de la Generalitat.

Article 2

Jurisdicció territorial

La seva jurisdicció territorial s'estén a tot el territori de la província de Girona, i la seva seu corporativa està situada a Girona, c. Ronda Ferran Puig, número 4, 4t pis.

El Col·legi establirà relacions amb els altres col·legis oficials de titulats mercantils i empresarials del territori autonòmic de Catalunya i àdhuc podrà mantenir contactes i correspondència amb altres col·legis o consells autonòmics o estatals d'idèntica professió o afins.

Article 3

Membres col·legiats

El Col·legi està constituït per aquells que posseeixin els requisits per a l'exercici de la professió de titulat mercantil o empresarial, d'acord amb el que s'estableix en l'Estatut Professional d'Economistes i Titulats Mercantils (professors i perits mercantils), aprovat per el Reial decret 871/1977, de 26 d'abril, i el contingut de la Sentència del Tribunal Suprem de 22 de juny de 1973, sobre els llicenciats en ciències econòmiques i empresarials (branca empresarial) i que es dediquin a l'exercici lliure de la professió.

També podran formar part del Col·legi, els titulats mercantils i/o empresarials que, sense donar-se d'alta en l'impost d'activitats econòmiques, reuneixin els requisits necessaris de titulació i es dediquin a treballar per compte d'altre o a altres activitats industrials, comercials, etc., i ho sol·licitin.

Article 4

Funcions

Són finalitats pròpies del Col·legi:

  1. Representar els interessos generals de la professió enfront de tercers, exercint totes les accions legals que siguin necessàries.

  2. Ordenar l'actuació professional dels seus col·legiats, tenint cura perquè la dita actuació s'atengui a les normes d'ètica i garantia tècnica necessàries.

  3. Mantenir i estrènyer els vincles d'unió, solidaritat i companyonia entre tots els membres.

  4. Tenir cura que els seus membres gaudeixin, en l'exercici de la professió, de les garanties, llibertats i consideracions necessàries.

  5. Intervenir, per via de conciliació o arbitratge, en les qüestions que puguin suscitar-se, dins del camp professional, entre dos o més col·legiats o bé entre aquests i uns tercers.

  6. Reprimir l'intrusisme i la competència deslleial i exercir la funció disciplinària.

  7. Promoure i desenvolupar la formació professional i el perfeccionament i actualització permanent dels coneixements teòrics i pràctics dels col·legiats i dels futurs titulats, mantenint les més estretes relacions, sobre aquests assumptes, amb els centres universitaris on es formen els esmentats titulats.

  8. Establir i interpretar normes orientadores d'honoraris professionals, informant i dictaminant sobre les minutes d'honoraris que puguin ser-li proposades, mitjançant l'oportuna diligència del visat i resoldre les discrepàncies que sobre matèria d'honoraris puguin presentar-se, dictant el laude adequat, en aquells casos que les parts interessades ho acceptin per haver sol·licitat prèviament la seva interpretació arbitral.

  9. Col·laborar a l'estudi de les ciències mercantils i empresarials, amb altres corporacions o entitats espanyoles o estrangeres i organismes de caràcter internacional.

  10. Cooperar amb l'Administració en les matèries que aquesta pugui delegar-li, participant en els òrgans consultius.

  11. Fomentar la creació de serveis comuns o que puguin ser d'interès general per al col·lectiu professional que aplega.

  12. Organitzar i regular el torn d'ofici per a l'actuació dels seus membres davant dels tribunals ja sigui en procediments civils o penals, així com també per a la designació de professionals sol·licitats per les empreses.

  13. Qualsevol altra actuació que pugui ser-nos atribuïda per la legislació, que siguin pròpies del Col·legi per raó de llur naturalesa i de les seves finalitats o que beneficiïn la professió o els col·legiats.

  14. Mantenir els registres especials que, per a una més eficaç intervenció professional, requereixin les diferents funcions específiques dels titulats mercantils i empresarials.

Article 5

El Col·legi celebrarà anualment una festa per a tots els seus col·legiats "Dia del titulat mercantil i empresarial" que, mantenint la tradició, tindrà lloc durant el mes de novembre de cada any, el dia que acordi la Junta de Govern.

Títol 2

Dels col·legiats

Capítol 1

De la incorporació

Article 6

Condicions

Per ingressar en el Col·legi serà necessari reunir les següents condicions:

  1. Ser espanyol (llevat dels casos de dispensa legal o concessió de doble nacionalitat), o tenir la nacionalitat de qualsevol dels Estats membres de la Comunitat Econòmica Europea, sens perjudici del que disposi la normativa sobre el dret d'establiment, i ser major d'edat.

  2. Posseir un dels següents títols: perit mercantil, professor mercantil, intendent mercantil, diplomat en ciències empresarials, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials (branca empresarials), doctor en ciències econòmiques i empresarials (branca empresarials) o qualsevol altre títol emès per la universitat, sempre que se li reconeguin facultats professionals anàlogues a qualsevol dels títols esmentats.

  3. Gaudir de la totalitat dels seus drets civils, sense cap incompatibilitat per causa d'honorabilitat o interdicció.

  4. Carència d'antecedents penals i no haver estat expulsat de cap cos o col·legi.

  5. Satisfer la quota d'entrada a la corporació establerta.

Article 7

Obligació de col·legiar-se

Per exercir qualsevol activitat professional de les atribuïdes als titulats mercantils i empresarials en l'Estatut professional per Reial decret 871/1977, de 26 d'abril, és obligatori col·legiar-se, i acreditar el compliment dels requisits legals per a l'exercici lliure de la professió.

Article 8

El fet de col·legiar-se se sol·licitarà per mitjà d'instància dirigida al degà del Col·legi. En la sol·licitud, a més de les dades de filiació personal i domicili, així com les referents a la titulació mercantil i empresarial que posseeixi el sol·licitant, s'hi faran constar els càrrecs que exerceix o hagi exercit i les activitats a què es dedica, així com qualsevol altre antecedent de caràcter acadèmic o professional rellevant, per anotar-lo en el seu expedient personal.

S'han d'adjuntar a la instància els documents acreditatius de reunir els requisits ressenyats a l'article 6, així com 2 fotografies format carnet, anàlogues a les emprades en el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR