DECRET 325/1998, 24 de desembre, pel qual s'aprova el Pla de comptabilitat al qual han d'adaptar-se les federacions esportives catalanes.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

325/1998, 24 de desembre, pel qual s'aprova el Pla de comptabilitat al qual han d'adaptar-se les federacions esportives catalanes.

La Llei 8/1988, de 7 d'abril, de l'esport, preveu que les federacions esportives constituïdes i amb seu a Catalunya han de sotmetre anualment llur comptabilitat i estat econòmic a una auditoria o a una verificació comptable, d'acord amb les determinacions de l'Administració esportiva de la Generalitat.

Les peculiaritats i característiques específiques d'aquestes entitats esportives i les activitats i funcions que realitzen fan necessari que disposin d'unes normes especials per aplicar adequadament el Pla general de comptabilitat, a través d'una adaptació sectorial d'aquest.

Així, amb aquest Pla sectorial es vol aconseguir que les esmentades federacions disposin d'un procediment útil i rigorós per reflectir la informació comptable de les entitats destinatàries, susceptible de modificacions futures, si l'experiència en la seva aplicació ho requereix. Tanmateix, és convenient que els consells esportius disposin també d'un pla comptable que puguin aplicar d'acord amb les seves peculiaritats i característiques pròpies.

Per l'Acord del Govern de la Generalitat de 25 d'octubre de 1995 es va constituir una comissió d'experts en matèria comptable i esportiva, encarregada d'establir les directrius per a l'elaboració i preparació del pla de comptabilitat sectorial adaptat a les federacions esportives catalanes;

D'acord amb la Llei 8/1988, de 7 d'abril, de l'esport, el Decret 70/1994, de 22 de març, pel qual es regulen les federacions esportives catalanes, i el Decret 267/1990, de 8 d'octubre, de regulació dels consells esportius;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta dels consellers d'Economia i Finances i de Cultura, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

S'aprova el Pla general de comptabilitat de les federacions esportives catalanes, que es publica annex al present Decret.

Article 2

Les federacions esportives catalanes han d'ajustar la seva comptabilitat a les Normes contingudes en el Pla aprovat per aquest Decret. Per als consells esportius les Normes del Pla tenen caràcter voluntari.

Disposicions finals

--1 El present Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

--2 Les Normes del Pla de comptabilitat seran d'aplicació per als pressupostos corresponents als exercicis que s'iniciïn a partir de l'1 de gener de 1999.

Barcelona, 24 de desembre de 1998

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Artur Mas i Gavarró

Conseller d'Economia i Finances

Joan M. Pujals i Vallvè

Conseller de Cultura

NORMES

del Pla de comptabilitat al qual han d'adaptar-se les federacions esportives catalanes

Introducció

I

La Llei 8/1988, de 7 d'abril, de l'esport de Catalunya, preveu que les entitats esportives constituïdes i amb seu a Catalunya han de portar una comptabilitat susceptible de justificar l'exactitud dels resultats de les operacions econòmiques realitzades.

La mateixa Llei disposa en el seu article 24 que les federacions esportives catalanes han de sotmetre anualment llur comptabilitat i estat econòmic a una auditoria o a la verificació comptable, d'acord amb les determinacions de l'Administració esportiva de la Generalitat.

Així mateix, el Decret 70/1994, de 22 de març, pel qual es regulen les federacions esportives catalanes, determina en el capítol 4 el règim documental i econòmic al qual aquestes resten subjectes. I dins d'aquell capítol, l'article 74 disposa que s'apliquen al sistema econòmic de les federacions, a més de les normes econòmiques establertes en el Decret mateix, les normes comptables del Pla general de comptabilitat o adaptació sectorial que sigui d'aplicació i els principis comptables necessaris per reflectir una imatge fidel de l'entitat.

Basant-se en aquests preceptes, i atesa la competència exclusiva que correspon a la Generalitat de Catalunya en matèria d'esport (article 9.29 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya), la Secretaria General de l'Esport, com a òrgan de direcció, planificació i execució de l'Administració esportiva de la Generalitat d'acord amb l'article 35 de la Llei 8/1988, té plenes facultats i competència per desplegar les determinacions a què es refereix l'esmentat article 24, viabilitzant l'aprovació d'un pla de comptabilitat sectorial per a les federacions esportives catalanes, a fi que aquestes entitats disposin d'un mecanisme d'informació comptable adequat a la realitat de les activitats que porten a terme.

Per això, per l'Acord del Govern de la Generalitat de 25 d'octubre de 1995, es va constituir una comissió encarregada d'establir les directrius del Pla de comptabilitat al qual han d'adaptar-se les federacions esportives catalanes, i en el si d'aquesta comissió es va crear un grup de treball el qual ha portat a terme l'elaboració i redacció del Pla.

Vista l'Ordre del Ministeri d'Economia i Hisenda de 2 de febrer de 1994, per la qual es van aprovar les normes d'adaptació del Pla general de comptabilitat a les federacions esportives espanyoles, i vist que a Catalunya la Generalitat no ha optat per l'aplicació del Pla de comptabilitat de les federacions esportives espanyoles a les federacions esportives catalanes, sinó que va dictar l'esmentat Acord de 25 d'octubre de 1995, la comissió que es va constituir va quedar facultada per elaborar un pla de comptabilitat sectorial adaptat a l'especificitat pròpia de les federacions esportives catalanes, atès que el seu funcionament el determina la normativa esportiva que s'aplica a Catalunya.

Per últim, cal assenyalar que el dit Acord de Govern estableix que el Departament corresponent, mitjançant la Secretaria General de l'Esport, portarà a terme els tràmits necessaris per fer efectiu tot el que disposa l'Acord. Per tant, aquest mandat implica que la Generalitat de Catalunya ha d'aprovar oficialment el present Pla de comptabilitat de les federacions esportives catalanes mitjançant els mecanismes legals corresponents.

Les normes d'aquest Pla van destinades a les federacions esportives catalanes, i també poden ser d'aplicació als consells esportius.

II

El Pla de comptabilitat adaptat a les federacions esportives catalanes té la mateixa estructura del Pla general comptable aprovat pel Reial decret 1643/1990, de 20 de desembre, i del ja adaptat per a les federacions esportives espanyoles; aquest últim és el que ha servit de guia a la comissió redactora, així com alguns aspectes que es recolliran en el futur Pla per a entitats sense afany de lucre.

Aquest Pla conté cinc parts:

1. Principis comptables.

2. Quadre de comptes.

3. Definicions comptables.

4. Comptes anuals.

5. normes de valoració.

--1 Els principis comptables recollits a la primera part no presenten cap variació respecte al text del Pla general comptable.

--2 La segona part, referida al quadre de comptes, recull els comptes que utilitzaran amb caràcter més general les federacions esportives catalanes, si bé aquestes sempre podran fer ús, segons les seves necessitats, de les especificades en el Pla general de comptabilitat.

En aquesta part també s'han recollit comptes amb denominacions específiques, per adaptar-se millor a les operacions de les esmentades federacions.

S'ha optat per seguir el model d'utilitzar cinc dígits, recollit en el Pla de comptabilitat per a les federacions espanyoles.

--3 A la tercera part, referida a definicions comptables, s'ha respectat al màxim el Pla general de comptabilitat, si bé han estat necessaris alguns canvis i omissions voluntàries d'algunes qüestions que no tindrien utilitat per a les federacions catalanes.

Dins el subgrup 20 s'han inclòs comptes per recollir les despeses de condicionament de béns que no són propietat de la federació, però que li han estat cedits, per a la seva seu social o per a la pràctica esportiva.

Cal destacar el tractament comptable d'esdeveniments esportius organitzats per les federacions, entre Drets sobre organització d'esdeveniments esportius, que s'inclouran en el subgrup 21, i Despeses diferides per a l'organització d'esdeveniments esportius, les quals tenen un abast de diversos exercicis. Aquestes seran les típiques especials, com per exemple l'organització d'un eurobàsquet, o un mundial, etc., i seran carregats al subgrup 27.

Així mateix, cal formular alguns comentaris sobre els animals per a ús esportiu:

Valor de les cries: quan neixen no tenen valor monetari. Al final de cada exercici el seu valor serà el de l'alimentació i despeses de la seva criança. Aquesta valoració serà sotmesa al principi de prudència.

Les valoracions així realitzades s'efectuaran fins que aquests animals realitzin activitats esportives.

Amortització: segons la seva depreciació anual per a ús esportiu; per això s'han previst els comptes 68.202 i 28.203.

Inventari: el valor monetari es recollirà en el compte 733, que només s'inventariarà a efectes de registre físic, a partir de la primera anualitat, no així al naixement.

Valor residual i venda d'animals: dins el tercer grup s'ha previst el compte 312 per a aquesta finalitat.

Dins el quadre de comptes, el grup 4 és el que ha experimentat una major transformació en relació amb el Pla general, per adaptar-lo a les necessitats de les federacions catalanes: així s'ha realitzat una classificació de creditors i deutors diferent. El títol del grup s'ha modificat per Creditors i deutors de l'activitat, per tal de recollir les operacions vinculades directament amb l'activitat esportiva, així com altres de suport a les anteriors. En concret, seran les activitats que les federacions catalanes porten a terme per al desenvolupament de les funcions que preveu la Llei 8/1988, de 7 d'abril, de l'esport.

En el grup 6é de les presents normes d'adaptació del Pla general, s'ha optat per classificar les despeses per naturalesa, i fins a un nivell del classificació de cinc dígits.

Les federacions catalanes, al moment...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR