DECRET 259/2008, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Pla de comptabilitat de les fundacions i les associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

DECRET

259/2008, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Pla de comptabilitat de les fundacions i les associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya.

I

De conformitat amb l'article 118 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, la Generalitat de Catalunya ha assumit plenes competències en matèria d'associacions i fundacions.

La Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, ha establert el nou règim jurídic de les fundacions i les associacions que exerceixen les seves funcions majoritàriament a Catalunya, i ha introduït en el seu articulat l'obligació de formular els comptes anuals segons les noves normes aplicables.

L'esmentat llibre tercer deroga els articles 1 a 50 i el 53, les disposicions addicionals, les disposicions transitòries i la disposició final primera de la Llei 5/2001, de 2 de maig, de fundacions, de manera que únicament manté la vigència dels articles 51 i 52 de la dita llei.

Així, el títol I d'aquest llibre tercer regula, en el seu capítol III, el règim comptable i documental de les persones jurídiques, i l'article 313-1 estableix que les persones jurídiques han de portar una comptabilitat ordenada, diligent, que s'adeqüi a llur activitat, que la reflecteixi fidelment i que els permeti fer el seguiment cronològic de les operacions i elaborar els comptes anuals; i l'article 313-2 que les anotacions s'han de fer d'acord amb els principis de comptabilitat generalment admesos i amb les disposicions que en cada cas siguin aplicables.

Pel que fa específicament a les associacions (títol II del llibre tercer), l'article 322-15 regula els deures d'elaboració dels comptes i de transparència, tot imposant el deure de donar transparència als comptes anuals a les associacions declarades d'utilitat pública, a les que reben periòdicament ajuts econòmics de les administracions i a les que recorren a la captació pública de fons per a finançar-se.

Pel que fa específicament a les fundacions (títol III del llibre tercer), els articles 333-7 i següents regulen els comptes anuals (l'inventari i els comptes anuals, el contingut dels comptes, l'aprovació i presentació dels comptes, la presentació d'un informe anual sobre el compliment del codi de conducta, l'auditoria de comptes i la publicitat de la documentació econòmica). L'article 333-8 detalla els documents que han d'integrar els comptes anuals de les fundacions.

Mitjançant el Decret 43/2003, de 20 de febrer, es va aprovar el Pla de comptabilitat de les fundacions privades catalanes. Aquest Pla de comptabilitat prenia com a base tant el marc normatiu com la realitat fundacional catalana. D'altra banda, estava obert per recollir les modificacions que resultessin tant de l'evolució de les activitats fundacionals com dels canvis en les normes i principis comptables i dels suggeriments dels professionals i experts arran de l'aplicació del Pla de comptabilitat de les fundacions. La normativa esmentada havia de respectar els principis comptables generalment acceptats mantenint l'harmonia amb l'estructura i la sistemàtica del Pla general de comptabilitat i de les normes d'adaptació sectorials a aquest.

II

La disposició final primera de la Llei 16/2007, de 4 de juliol, de reforma i adaptació de la legislació mercantil en matèria comptable per a la seva harmonització internacional amb base a la normativa de la Unió Europea, va autoritzar el Govern d'Espanya perquè, mitjançant Reial decret, aprovés el Pla general de comptabilitat, així com les seves modificacions i normes complementàries, a l'objecte de desenvolupar els aspectes continguts en la mateixa Llei.

En virtut d'això, es va aprovar el Reial decret 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s'aprova el Pla general de comptabilitat. Aquest Pla substitueix l'aprovat pel Reial decret 1643/1990, de 20 de desembre, que segons allò previst en el seu article 2, era d'aplicació obligatòria per a totes les empreses, sigui quina sigui la seva forma jurídica, individual o societària.

El Pla general de comptabilitat constitueix el desenvolupament reglamentari en matèria de comptes anuals individuals de la legislació mercantil, que ha estat objecte d'una profunda modificació el 2007, fruit de l'estratègia dissenyada per la Unió Europea en matèria d'informació financera, de les recomanacions que, a la vista de la citada estratègia, formulà la Comissió d'experts que va elaborar l'Informe sobre la situació actual de la comptabilitat a Espanya i línies bàsiques per a abordar la seva reforma, i de la decisió en el marc abans descrit d'harmonitzar la legislació mercantil comptable espanyola als nous plantejaments europeus.

La disposició transitòria cinquena del Reial decret 1514/2007, de 16 de novembre, manté, amb caràcter general, la vigència de les adaptacions sectorials en tot el que no s'oposin a la legislació comptable vigent, i fa una especial referència a les adaptacions a entitats no mercantils.

El Govern d'Espanya va aprovar simultàniament, i com a norma complementària al Pla general de comptabilitat, el Reial decret 1515/2007, de 16 de novembre, pel qual s'aprova el Pla general de comptabilitat de Petites i Mitjanes Empreses (en endavant, Pla general de comptabilitat de PIMES) i els criteris comptables específics per a microempreses.

Poden aplicar aquest Pla general de comptabilitat de PIMES totes les empreses, sigui quina sigui la seva forma jurídica, individual o societària, que durant dos exercicis consecutius reuneixin a la data de tancament de cadascun, almenys dues de les circumstàncies següents:

  1. Que el total de les partides de l'actiu no superi els dos milions vuit-cents cinquanta mil euros.

  2. Que l'import net de la seva xifra anual de negocis no superi els cinc milions set-cents mil euros.

  3. Que el nombre mitjà de treballadors empleats durant l'exercici no sigui superior a cinquanta.

    En cap cas, però, poden aplicar aquest Pla general de comptabilitat de PIMES, les empreses que es trobin en alguna de les circumstàncies següents:

  4. Que tinguin valors admesos a negociació en un mercat regulat de qualsevol Estat membre de la Unió Europea.

  5. Que formi part d'un grup de societats que formuli o hagués hagut de formular comptes anuals consolidats.

  6. Que la seva moneda funcional sigui diferent de l'euro.

  7. Que es tracti d'entitats financeres per a les quals existeixin disposicions específiques en matèria comptable.

    La disposició final primera de la Llei 16/2007, de 4 de juliol, de reforma i adaptació de la legislació mercantil en matèria comptable per a la seva harmonització internacional amb base a la normativa de la Unió Europea, estableix també que, atenent a la singularitat de les empreses de molt reduïda dimensió, cal incorporar altres criteris de registre i valoració simplificats; en particular, en la despesa per l'impost sobre societats i en les operacions d'arrendament financer i altres de naturalesa similar.

    Les circumstàncies que han de complir les empreses o entitats no mercantils perquè puguin optar per l'aplicació dels criteris comptables específics de les microempreses es refereixen a la xifra del total de les partides de l'actiu, que no pot superar el milió d'euros, a l'import net de la xifra de negocis, que no ha de superar els dos milions d'euros i al nombre mitjà de treballadors, que no pot ser superior a 10.

    Els dos criteris comptables específics aplicables a microempreses es refereixen al tractament comptable dels acords d'arrendament financer i altres de naturalesa similar i al registre comptable de l'impost sobre beneficis.

    Tots els canvis esmentats de la normativa mercantil i comptable espanyola com també aquells provocats per les noves competències assumides per la Generalitat de Catalunya en matèria d'associacions, fan necessària l'aprovació d'un nou Pla de comptabilitat per a les fundacions i les associacions, amb un doble objectiu:

  8. Incorporar els nous criteris comptables per a la seva harmonització internacional amb base a la normativa de la Unió Europea.

  9. Integrar en un sol text normatiu la legislació comptable aplicable a les fundacions i a les associacions.

    III

    El Decret que ara s'aprova consta de quatre articles, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i dues disposicions finals.

    L'article 1 aprova el Pla de comptabilitat de les fundacions i associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya, el text del qual s'adjunta com a annex al Decret.

    L'article 2 estableix el caràcter obligatori del Pla per a totes les fundacions i associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya que tinguin l'obligació de formular comptes anuals, amb algunes precisions i peculiaritats aplicables a determinats supòsits.

    L'article 3 estableix la tipologia d'entitats, en funció de la seva dimensió, en entitats de dimensió gran, mitjana i reduïda.

    L'article 4 recull els criteris específics per a les entitats de dimensió reduïda.

    La disposició transitòria regula els aspectes derivats de la transició a les noves normes comptables, la disposició derogatòria deroga el Decret 43/2003, de 20 de febrer, pel qual s'aprova el Pla de comptabilitat de les fundacions privades i, finalment, les dues disposicions finals estableixen, la primera, l'entrada en vigor l'1 de gener de 2009, i la segona, l'aplicació obligatòria d'aquest Decret, en els termes previstos en l'article 2, per als exercicis que s'iniciïn a partir de l'1 de gener de 2009.

    Per tot això, a proposta de la consellera de Justícia, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern,

    Decreto:

Article 1

Aprovació del Pla

S'aprova el Pla de comptabilitat de les fundacions i les associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya, el text del qual s'adjunta com a annex a aquest Decret.

Article 2

Obligatorietat del Pla

2.1 El Pla de comptabilitat és aplicable per a totes les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR