ORDRE AAR/24/2009, de 30 de gener, per la qual s'estableix el procediment per a la tramitació de l'ajut de pagament únic i altres règims d'ajuts comunitaris en agricultura i ramaderia per a la campanya de comercialització 2009-2010, i es convoquen els ajuts corresponents amb les seves bases.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

AAR/24/2009, de 30 de gener, per la qual s'estableix el procediment per a la tramitació de l'ajut de pagament únic i altres règims d'ajuts comunitaris en agricultura i ramaderia per a la campanya de comercialització 2009-2010, i es convoquen els ajuts corresponents amb les seves bases.

El Reglament (CE) núm. 1782/2003, del Consell, de 29 de setembre, estableix les disposicions comunes aplicables als règims d'ajut directe en el marc de la política agrícola comuna i instaura determinats règims d'ajut a les persones agricultores.

Així mateix, el Reglament (CE) núm. 796/2004, de la Comissió, de 21 d'abril, estableix disposicions per a l'aplicació de la condicionalitat, la modulació i el sistema integrat de gestió i control que preveu el Reglament (CE) núm. 1782/2003.

D'altra banda, el Decret 221/2005, d'11 d'octubre, sobre l'aplicació de la condicionalitat en relació amb els ajuts directes de la política agrícola comuna, concreta les disposicions del Reglament (CE) núm. 796/2004 esmentat, relatives a les bones condicions agràries i mediambientals que haurà de complir la persona agricultora per tal de rebre els ajuts.

Així mateix, el Reglament (CE) núm. 1973/2004, de la Comissió, de 29 d'octubre, estableix disposicions d'aplicació del Reglament (CE) núm. 1782/2003, pel que fa als règims d'ajut que preveuen els títols IV i IV bis de l'esmentat Reglament i la utilització de les terres retirades de la producció per a l'obtenció de matèries primeres.

El Reglament (CE) núm. 1182/2007, del Consell, de 26 de setembre, estableix disposicions específiques respecte al sector de les fruites i hortalisses, i modifica, entre d'altres, el Reglament (CE) núm. 1782/2003.

El Reglament (CE) 479/2008, del Consell, de 29 d'abril, estableix l'organització comuna del mercat vitivinícola i modifica, entre d'altres, els Reglaments (CE) núm. 1493/1999 i (CE) 1782/2003.

La normativa bàsica aplicable als règims d'ajut comunitaris que estableix el Reglament (CE) núm. 1782/2003, regula la utilització de les terres retirades de la producció, la superfície de les quals justifica els drets de retirada per cultivar matèries primeres per a l'obtenció de productes amb destinació no alimentària, i determina les bases per a l'aplicació del sistema integrat de gestió i control de determinats ajuts, així com la integració al règim de pagament únic de les persones agricultores que han realitzat entregues de raïm que hagi estat utilitzat per a l'elaboració de most no destinat a la vinificació.

Sens perjudici de l'esmentada normativa, mitjançant aquesta convocatòria, i per tal de facilitar un control eficaç, es disposa de la identificació única de les persones productores que presentin sol·licituds per a diferents règims d'ajut, i la identificació de les parcel·les agrícoles amb la utilització de les tècniques del sistema d'informació geogràfica de parcel·les agrícoles, en endavant SIGPAC.

Així mateix, s'estableix una sol·licitud única per a tots els règims d'ajut per superfície, inclòs el règim de pagament únic, i per als ajuts ramaders.

Sens perjudici de l'aplicació directa dels reglaments comunitaris que estableixen els ajuts esmentats, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) considera necessari, per a una millor comprensió i informació a les persones interessades, regular l'aplicació dins el seu àmbit territorial, pel que fa als terminis, les condicions i els procediments relatius a la sol·licitud i a la concessió dels ajuts.

En conseqüència, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Títol 1

Disposicions comunes a tots els ajuts

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte i conceptes

1.1 Aquesta Ordre té per objecte:

1.1.1 Establir les disposicions d'aplicació a Catalunya dels règims d'ajut comunitaris que conté el Reglament (CE) núm. 1782/2003 (DOUE núm. L 270, de 21.10.2003), i les seves modificacions, que s'especifiquen a continuació:

  1. Pagament desconnectat que correspon al règim de pagament únic per a les persones titulars de drets concedits d'acord amb el Reial decret 1612/2008, de 3 d'octubre, sobre aplicació dels pagaments directes a l'agricultura i la ramaderia (BOE núm. 240, de 4.10.2008).

  2. Pagaments connectats a les persones productores de cultius herbacis, relacionats a l'annex IX del Reglament (CE) núm. 1782/2003, i a les persones productores de boví, oví i cabrum. Aquests pagaments estan descrits als capítols 10, 11 i 12 del títol IV del Reglament esmentat.

  3. Pagaments específics a les persones productores de: proteaginoses, arròs, fruits de closca, cultius energètics, llavors i oliverar inclosos a l'annex I del Reglament (CE) 1782/2003.

  4. Pagaments addicionals a les persones productores de boví de carn i llet per aplicació de l'article 69 del Reglament (CE) núm. 1782/2003, segons el programa nacional de desenvolupament de la política agrícola comuna.

  5. Pagaments transitoris per a fruites i hortalisses, establerts al capítol 10 octies del títol IV del Reglament (CE) núm. 1782/2003.

    1.1.2 La integració al règim de pagament únic de les persones agricultores que han realitzat entregues de raïm que hagi estat utilitzat per a l'elaboració de most no destinat a la vinificació.

    1.1.3 Regular la utilització de les terres retirades de la producció, la superfície de les quals justifica drets de retirada, per cultivar matèries primeres per a l'obtenció de productes amb destinació no alimentària.

    1.1.4 Establir les bases per a l'aplicació del sistema integrat de gestió i control de determinats règims d'ajuts comunitaris a Catalunya, d'acord amb el que preveu el Reglament (CE) núm. 1782/2003, i convocar els ajuts corresponents per a la campanya 2009-2010.

    1.2 Als efectes d'aquesta Ordre, s'entén per:

  6. Parcel·la agrícola: la superfície contínua de terreny en la qual l'única persona titular d'explotació realitzi una única utilització.

    En cultius herbacis, es considerarà parcel·la agrícola la que a la vegada contingui arbres, sempre que el cultiu herbaci o les tasques de guaret de la parcel·la, en cas que s'utilitzi per complir el requisit de retirada de terres, puguin ser realitzats en condicions similars a les de les parcel·les no arbòries de la mateixa zona.

  7. Parcel·la de referència: superfície delimitada geogràficament que té una identificació única, extreta de la base del sistema d'informació geogràfica de parcel·les agrícoles (SIGPAC).

  8. Recinte SIGPAC: porció contínua de terreny que, dins d'una parcel·la, té un mateix ús o aprofitament del terreny i un mateix sistema d'explotació.

  9. Superfície determinada: superfície que compleix totes les condicions fixades a les normes per a la concessió de l'ajut.

  10. Olivera substitutiva: olivera plantada després de l'1 de maig de 1998 en substitució d'una olivera amb dret a ajut que ha estat arrencada.

  11. Olivera addicional: olivera plantada després de l'1 de maig de 1998 i que no és substitutiva.

  12. Règims d'ajut per superfície: el règim de pagament únic, i tots els règims d'ajut que estableix el títol IV del Reglament (CE) núm. 1782/2003, llevat dels que estableixen els capítols 7, 11 i 12 de l'esmentat títol.

  13. Pastures permanents: les terres utilitzades per al cultiu de gramínies o d'altres farratges herbacis, ja siguin naturals (espontanis) o cultivats (sembrats), i no incloses en la rotació de cultiu de l'explotació durant cinc anys o més.

  14. Superfície farratgera: la superfície de l'explotació disponible durant tot l'any natural, per a la cria de bovins, ovins i cabrum, d'acord amb el que disposa l'article 8 del Reglament (CE) núm. 796/2004 (DOUE núm. L 141, de 30.4.2004). En aquesta superfície no es comptabilitzaran:

    i.1) Les construccions, els boscos, les basses ni els camins.

    i.2) Les superfícies que s'utilitzin per a altres cultius beneficiaris d'un règim d'ajut comunitari o per a cultius permanents o hortícoles.

    i.3) Les superfícies a les quals s'apliqui el règim de suport fixat per a les persones productores de determinats cultius herbacis, utilitzades per al règim d'ajut dels farratges dessecats o objecte d'un programa nacional o comunitari de retirada de terres.

    Les superfícies farratgeres inclouran les superfícies utilitzades en comú, les superfícies farratgeres pasturables definides a l'annex 4 d'aquesta Ordre i la resta de les utilitzacions farratgeres.

Article 2

Superació de superfícies o del nombre d'animals

2.1 En el cas dels règims d'ajut en els quals hi hagi superfícies bàsiques nacionals, s'establiran els coeficients de reducció corresponents a aplicar a les superfícies en funció de la informació de superfícies en l'àmbit estatal.

2.2 Per al règim de la prima específica als cultius energètics que preveu el capítol 5 del títol IV del Reglament (CE) núm. 1782/2003 del Consell, de 29 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR