DECRET 347/2001, de 4 de desembre, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Jordi Carbonell i de Ballester.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyDecret

DECRET

347/2001, de 4 de desembre, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Jordi Carbonell i de Ballester.

El filòleg i polític Jordi Carbonell i de Ballester va néixer a Barcelona el 1924. Deixeble del qui fou president de l'Institut d'Estudis Catalans, Ramon Aramon i Serra, fou lector de català a la Universitat de Liverpool (1950-52), director de la Gran Enciclopèdia Catalana de 1965 a 1971, secretari-redactor de l'Institut d'Estudis Catalans, de la secció filològica del qual fou nomenat membre adjunt (1972) i més endavant membre numerari (1982) i membre emèrit (1994), professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, d'on fou expulsat durant la dictadura franquista (1972), i catedràtic de literatura catalana a la Universitat de Càller (Sardenya) des de 1976. El 1990 fou nomenat un dels vicepresidents de l'equip rectoral de la Universitat Catalana d'Estiu, de la qual fou professor des del 1970 al 1975.

Ha estudiat i editat l'obra de Joan Roís de Corella. És autor de diverses obres sobre la cultura catalana dels segles XVIII i XIX, entre les quals cal destacar els estudis de l'obra de Joan Ramis i Ramis, sobre la cultura catalana a Sardenya i també d'estudis sociolingüístics de la llengua catalana. Així mateix ha estat crític teatral de les revistes Germinabit i Serra d'Or.

Entre d'altres premis que li han estat concedits al llarg de la seva trajectòria professional, el 1984 li fou concedida la Creu de Sant Jordi.

En el terreny polític, tingué des de ben jove un paper destacat en l'oposició antifranquista, activitat que li comportà diverses detencions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR