DECRET 245/2003, de 8 d'octubre, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Antoni Pladevall i Font.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 245/2003, de 8 d'octubre, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Antoni Pladevall i Font.

L'historiador Antoni Pladevall és nascut a Taradell (Osona) l'any 1934. Després de fer carrera eclesiàstica al seminari de Vic, es graduà en ciències històriques i història eclesiàstica a la Universitat de Lovaina el 1963. Des de l'any 1950 treballà als arxius diocesans de Vic com a col·laborador del prestigiós arqueòleg i historiador que fou Eduard Junyent, amb el qual va estar estretament vinculat.

Especialitzat en història comarcal i local, és autor d'obres d'història de diverses poblacions, sobretot de la comarca d'Osona. Treballs seus en aquest sentit també han estat publicats a la revista Ausa, del Patronat d'Estudis Ausonencs; a la revista Taradell, i a diverses publicacions osonenques.

Ponent i participant habitual a congressos i col·loquis, la seva bibliografia compta amb més de cinc-cents títols entre llibres i articles. Entre aquests treballs destaquen Els monestirs catalans (1968), amb la col·laboració fotogràfica de Francesc Català-Roca, i Osona i el Ripollès (1981), volum primer de la Gran Geografia Comarcal de Catalunya, obra en la qual intervingué en molts altres aspectes i de la qual fou assessor general. També és autor d'un gran nombre d'articles de la Gran Enciclopèdia Catalana, de la qual ha estat assessor en matèria d'història eclesiàstica.

Ha publicat estudis monogràfics dels monestirs de Sant Pau del Camp, l'Estany, Sant Llorenç del Munt i Sant Sebastià dels Gorgs, i monografies sobre Lluçà, el Coll, el Far i la Gleva, a més de molts altres llibres i treballs d'història en temes relacionats amb el romànic i l'època medieval.

Ha estat el primer president dels Amics de l'Art Romànic i director general del Patrimoni Artístic de la Generalitat de Catalunya. Membre numerari de l'Acadèmia de Bones Lletres i de la de Belles Arts de Sant Jordi, pertany igualment a l'Institut d'Estudis Catalans i va ser distingit, l'any 1994, amb la Creu de Sant Jordi.

El 1964, Antoni Pladevall havia entrat com assessor artístic al Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. Del 1980 al 1999 va ser responsable, a la Generalitat, de l'inventari del Patrimoni Arquitectònic, àmbit en el qual realitzà una tasca...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR