DECRET 198/2001, de 10 de juliol, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Joan Triadú i Font.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyDecret

DECRET 198/2001, de 10 de juliol, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Joan Triadú i Font.

El filòleg, crític i pedagog Joan Triadú i Font va néixer a Ribes de Freser el 1921. Mestre des dels 16 anys, el 1938 Pompeu Fabra li atorgava un certificat de mestre de català. Cursà la llicenciatura en filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona, on es va destacar com un personatge clau en la represa cultural catalana, esdevenint en aquest camp un dels principals activistes: fundà la mítica revista 'Ariel', prengué part en les activitats clandestines del Front Nacional de Catalunya, impulsà la creació d'Òmnium Cultural i del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i moltes altres activitats a Catalunya i fora del país.

El senyor Joan Triadú va ser durant dotze anys membre del consell assessor de 'Serra d'Or', i més tard director de la Institució Cultural del CIC i director de l'escola Thau. Presidí la comissió organitzadora del clandestí Congrés de Cultura Catalana, fou secretari de la Junta Assessora per als Estudis de Català, i fundador i president del Consell Català d'Ensenyament. És el president de la Junta Permanent de Català de la Generalitat de Catalunya.

La seva obra comprèn una vintena llarga de títols, d'entre els que destaquen obres de referència obligada com l'Antologia de la poesia catalana (1900-1950), Antologia dels contistes catalans (1850-1950) o La poesia catalana de la postguerra, a més de traduccions d'autors estrangers, assajos sobre autors catalans i gran quantitat d'introduccions, crítiques i articles. El 1982 va guanyar el Premi d'Honor Jaume I i li va ser concedida la Creu de Sant Jordi. També guanyà el Premi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR