DECRET 215/2003, de 26 d'agost, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Joaquim Molas i Batllori.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 215/2003, de 26 d'agost, pel qual es concedeix la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Joaquim Molas i Batllori.

El catedràtic de llengua i literatura catalanes, historiador de la literatura i crític Joaquim Molas i Batllori va néixer a la capital catalana l'any 1930. Es va llicenciar en Filologia romànica a la Universitat de Barcelona i el 1958 es va doctorar amb una tesi sobre el poeta medieval Lluís Icard. Del 1959 al 1961 va exercir com a lector de castellà i de català a la Universitat de Liverpool, i del segon d'aquests anys fins al 1972 va ser professor dels Estudis Universitaris Catalans. El 1969 va ingressar a la Universitat Autònoma de Barcelona com a catedràtic de llengua i literatura catalanes, tasca que prosseguí a la Universitat de Barcelona des del 1982.

Investigador inquiet i sistemàtic, els primers anys, influït per Martí de Riquer i per Dámaso Alonso, es dedicà a la literatura medieval i a l'anàlisi estilística de textos, i publicà dos excel·lents volums de divulgació sobre la literatura catalana del segle XIII (1961) i sobre la prosa del segle XV (1963). Més endavant es decantà cap a l'estudi de la literatura contemporània mitjançant l'aplicació d'una metodologia en clau marxista, de la qual és bona mostra l'antologia Poesia catalana del segle XX, en col·laboració amb Josep M. Castellet (1963).

Joaquim Molas ha dirigit diverses col·leccions que són referents importants en la recuperació del llegat literari català a partir de la repressió franquista: Antologia Catalana, Les millors obres de la literatura catalana, Les millors obres de la literatura universal i Les millors obres de la literatura universal del segle XX, entre d'altres. També va coordinar i dirigir un equip d'especialistes encarregat de redactar cinc volums que comprenen els segles XIX i XX de la Història de la literatura catalana, projecte que va iniciar Martí de Riquer i va continuar el malaguanyat Antoni Comas.

Autor, igualment, d'un important estudi sobre l'avantguardisme literari català (1983), ha publicat un bon nombre de pròlegs i d'articles de crítica literària, especialment a Serra d'Or. El rigor i eclecticisme del seu mestratge també s'han fet evidents des de la revista Els Marges, que va fundar el 1973 i que ha estat l'exponent d'una decisiva escola de crítica i d'historiografia literàries de la qual és promotor. A més, ha...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR