ORDRE TRI/406/2006, de 2 d'agost, per la qual es concreten les línies d'actuació del Servei de Foment de la Direcció General d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació, s'estableixen les bases reguladores de les subvencions destinades al foment de l'economia cooperativa i s'obre la convocatòria de presentació de sol·licituds per a l...

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRI/406/2006, de 2 d'agost, per la qual es concreten les línies d'actuació del Servei de Foment de la Direcció General d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació, s'estableixen les bases reguladores de les subvencions destinades al foment de l'economia cooperativa i s'obre la convocatòria de presentació de sol·licituds per a l'exercici corresponent a l'any 2006.

L'article 55.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat, com a poder públic, podrà fomentar mitjançant una legislació adequada les societats cooperatives en els termes resultants del número 21 de l'article 9 de l'Estatut.

La Generalitat reconeix la importància del moviment cooperatiu per al desenvolupament de Catalunya, i per això, i també en compliment del que disposa l'article 129 de la Constitució espanyola, ha d'adoptar les mesures que calguin perquè les cooperatives puguin complir llurs objectius, i fomentar la consolidació i vertebració social i econòmica de les cooperatives i del moviment cooperatiu, així com de les societats laborals integrants de l'economia cooperativa.

L'article 47 del Decret 190/2005, de 13 de desembre, de reestructuració parcial del Departament de Treball i Indústria, estableix que la Direcció General d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació té al seu càrrec, entre d'altres funcions, l'ordenació i la gestió de les funcions en matèria de cooperatives i societats laborals, així com l'impuls, la promoció i el foment de les iniciatives empresarials.

L'experiència recollida en els darrers anys mostra la conveniència de fomentar la creació i el creixement de les empreses cooperatives i societats laborals, per l'aportació d'aquestes a la creació d'ocupació estable, per la capacitat del sector de donar resposta a les noves necessitats socials i pel grau d'innovació que aporta el model cooperatiu als mercats i sectors econòmics.

Així mateix, també cal treballar en les vinculacions naturals entre la responsabilitat social empresarial i l'economia cooperativa, promocionant i afavorint polítiques d'implantació de la responsabilitat social de les empreses.

S'ha de fomentar l'activitat que duen a terme les societats cooperatives i les societats laborals mitjançant mesures que afavoreixin la inversió empresarial, la creació d'ocupació, l'augment del grau de formació professional i de preparació tècnica dels socis i les iniciatives d'intercooperació i associacions empresarials, amb el fi de desenvolupar empreses competitives i socialment responsables.

S'ha de fomentar el creixement de les empreses cooperatives i societats laborals de reduïdes dimensions. És aconsellable dotar les societats d'economia cooperativa d'instruments d'avaluació i planificació empresarials, a través de plans estratègics, plans de gestió i plans d'empresa, per a les empreses de recent creació. La planificació ha de fer esment especialment de l'anàlisi de mercats, les oportunitats d'aplicació d'R+D+I en els processos productius, l'obertura de noves línies de negoci, i l'avenç en la responsabilitat social empresarial.

L'experiència recollida aconsella preparar plans de contingència per contrarestar els efectes desfavorables del mercat en una economia globalitzada, així com l'aprofitament de noves oportunitats empresarials en aquest nou context.

Les empreses d'economia cooperativa poden desenvolupar una tasca rellevant en l'acompliment dels objectius traçats en el Pla d'ocupació de Catalunya. La seva aportació més significativa ha de ser la creació d'ocupació estable, la qualitat de l'ocupació, el foment de la igualtat d'oportunitats i el suport de les seves empreses a la inserció de col·lectius amb situacions de vulnerabilitat i en risc d'exclusió social, previstos a la Llei 27/2002, de 20 de desembre, d'empreses d'inserció. Així, l'Ordre planificarà ajuts a la incorporació de nous socis i incentius de contractació de determinats col·lectius.

D'altra banda, l'evolució experimentada en els últims temps del món empresarial i les necessitats d'adaptació organitzativa de les empreses cooperatives i societats laborals als mercats canviants fan necessari fomentar l'organització de xarxes de suport per atendre amb eficàcia les necessitats tècniques i de gestió.

Igualment, es persegueix desenvolupar major confiança i atracció sobre els emprenedors d'empreses cooperatives i de societats laborals per invertir i aprofitar les oportunitats econòmiques en general, però amb major èmfasi en el món rural com a eix vertebrador del territori contra l'èxode rural, i com a factor decisiu de les noves estructures territorials.

La nova Ordre persegueix fomentar la creació de cooperatives de segon grau i la creació de grups cooperatius. El programa de suport a les estructures i a les xarxes cerca dotar de recursos i desenvolupar instruments de suport a l'associació empresarial de l'economia cooperativa, a nivell sectorial i territorial. Els processos de descentralització de les polítiques actives d'ocupació esdevenen una oportunitat per avançar a concretar l'aportació de l'economia cooperativa en els programes de desenvolupament local del país.

Igualment, esdevé necessari estimular l'enfortiment de federacions del sector dissenyant mesures de suport a les cooperatives, tant a l'afiliació de nous socis com a la qualitat dels serveis que es produeixin en aquest marc institucional, per assegurar desenvolupaments a llarg termini més ambiciosos per al sector de l'economia cooperativa.

La nova Ordre inclou en un sol text normatiu els programes d'ajuts procedents de l'Estat, en virtut del Reial decret 1576/1991, de 18 d'octubre, de traspàs de funcions i serveis de l'Estat a la Generalitat en matèria de programes d'ajut a la creació de nous llocs de treball; correspon a aquesta la gestió dels fons procedents de les subvencions que no formin part del cost efectiu i, per tant, dels fons procedents de les subvencions regulades a l'Ordre TAS/3501/2005, de 7 de novembre, que estableix les bases reguladores d'aquests ajuts, i els ajuts que van a càrrec del pressupost de la Generalitat de Catalunya.

Vist el capítol 9 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 7/2004, de 16 de juliol, de mesures fiscals i administratives (DOGC núm. 4179, de 21.7.2004), i per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Vista la Llei 20/2005, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2006 (DOGC núm. 4541, de 31.12.2005);

Vist l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i escoltat el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació, i d'acord amb les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Capítol I

Contingut de l'Ordre

Article 1

Objecte i contingut

1.1 Aquesta Ordre té per objecte concretar les línies d'actuació del Servei de Foment de la Subdirecció General d'Economia Cooperativa i Programes d'Economia Social de la Direcció General d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació .

1.2 Estableix les bases reguladores de les subvencions destinades al foment de l'economia cooperativa.

1.3 Obre la convocatòria per a l'exercici corresponent a l'any 2006 per a la presentació de sol·licituds per als programes de subvencions previstos a les bases reguladores d'aquesta Ordre.

Capítol II

Línies d'actuació del Servei de Foment de la Subdirecció General d'Economia Cooperativa i Programes d'Economia Social

Article 2

Tipus de línies d'actuació

El Servei de Foment de la Subdirecció General d'Economia Cooperativa i Programes d'Economia Social, dins el seu àmbit d'actuació, estableix les línies d'actuació següents:

Línia 1: Motiva.

Línia 2: Crea.

Línia 3: Transforma.

Línia 4: Suport a les estructures i a les xarxes d'economia cooperativa.

Secció primera

Línia 1: Motiva

Article 3

Objecte

3.1 L'objectiu d'aquesta línia general d'actuació és sensibilitzar i fomentar el model cooperatiu en els emprenedors, en la societat en general i en les mateixes cooperatives. També cerca fomentar el reconeixement social i institucional de l'economia cooperativa i difondre la cultura cooperativa.

3.2 Les accions de la línia Motiva desenvolupen eines d'incentivació, formació i difusió del cooperativisme per tal de fomentar el coneixement i millorar les actituds de la societat vers el model cooperatiu i, alhora, la percepció de la societat respecte a la decisió de crear activitat empresarial cooperativa, especialment per als emprenedors cooperatius.

Article 4

Tipologia de les accions

4.1 Acció M.I: productes de divulgació de l'economia cooperativa.

Incentivar la difusió del cooperativisme mitjançant productes de divulgació diversos:

M.I.1 Audiovisuals...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR