DECRET 241/1994, de 26 de juliol, sobre condicionants urbanístics i de protecció contra incendis en els edificis, complementaris de la NBE-CPI/91. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 2005, pàg. 823, de 30.1.1995).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

L'Estatut d'autonomia, al seu article 9.9, estableix la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya en matèria d'urbanisme i habitatge.

Amb la finalitat de garantir a tot el territori de Catalunya el dret constitucional a l'habitatge, es va aprovar la Llei 24/1991, de 29 de novembre, de l'habitatge, la qual regula i fomenta les condicions de dignitat, habitabilitat i adequació que han de qualificar els habitatges, les mesures de protecció per a llurs adquirents o usuaris, les mesures de foment i el règim disciplinari.

D'altra banda, mitjançant el Reial decret 2059/1981, de 10 d'abril, que va aprovar la Norma bàsica de l'edificació NBE-CPI/81, Condicions de protecció contra incendis en els edificis, i el Reial decret 1587/1982, de 25 de juny, que la va modificar, es van establir uns condicionants de caire urbanístic (capítol 5) i unes limitacions a la compatibilitat d'usos diferents en un mateix edifici (article 6.3.1) que han estat uns instruments eficaços per facilitar la intervenció dels bombers i altres serveis de socors en cas de sinistre, així com per limitar la intensitat i l'extensió d'un incendi en edificis ocupats.

El Reial decret 279/1991, d'1 de març, pel que s'aprova una nova versió de Norma bàsica de l'edificació NBE-CPI/91, Condicions de protecció contra incendis en els edificis, ha eliminat algun dels aspectes anteriorment esmentats, produint un buit legal en un tema que incideix sobre la protecció i la seguretat de les persones.

Atès que la major part d'aquests condicionants no està recollida en cap altra disposició, i que en el cas dels hidrants llur exigència està recollida en el Reglament de planejament per al desplegament de la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana (Reial decret 2159/1978, de 23 de juny), però hi ha una falta de concreció, és aconsellable regular aquests aspectes, recuperant alguns dels condicionants que imposava l'antiga NBE-CPI i concretant, en el cas dels hidrants, el nombre, la tipologia i els condicionants d'implantació i de funcionament.

Atès tot el que s'ha exposat, d'acord amb l'informe favorable de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, i el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta dels consellers de Governació i de Política Territorial i Obres Públiques i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

-1 L'ordenació i urbanització de terrenys mitjançant figures de planejament hauran d'incloure la instal·lació d'hidrants d'incendi en llurs xarxes d'abastament d'aigua en les condicions que fixa l'annex d'aquest Decret.

-2 La situació relativa d'edificacions i instal·lacions fixes o temporals respecte de la forest o les àrees amb risc d'incendi de vegetació ha de complir les condicions de seguretat per garantir la protecció dels seus ocupants indicades en l'annex del present Decret.

-3 Els edificis de nova construcció han de disposar de les condicions d'entorn i accessos indicades en l'annex del present Decret, per facilitar la intervenció dels bombers i altres serveis de socors en cas de sinistre.

-4 Les activitats industrials o d'emmagatzematge adjacents i les situades en edificis d'habitatge o en edificis que reben públic han de complir les condicions de protecció protecció establertes a l'annex del present Decret, amb la finalitat d'evitar la generalització d'un incendi i el perjudici a tercers.

Disposicions addicionals

- 1 Els departaments de la Generalitat han de vetllar pel compliment d'aquest Decret en els edificis que promoguin o supervisin. A aquest efecte, es poden fer les inspeccions que calgui de projectes, d'obres i d'edificis.

- 2 En aquelles situacions en què el projectista justifiqui la necessitat d'adoptar solucions diferents a les previstes a l'annex d'aquest Decret es podrà utilitzar una via equivalent a la que ofereix l'article 3.3 de la NBE-CPI/91.

Disposició transitòria Les determinacions d'aquest Decret s'han de fer constar:

  1. En els plans d'ordenació i en els projectes d'urbanització que s'aprovin inicialment després de l'entrada en vigor del present Decret.

  2. En els projectes de nous edificis que es presentin a visar amb posterioritat a l'entrada en vigor d'aquest Decret.

  3. En els projectes de reformes i canvis d'ús d'edificis, en la mesura en què impliquin una major adequació a les condicions de seguretat que s'hi estableixen i que, com a mínim, han de comportar el compliment dels punts 2 i 4 de l'article anterior, que es presentin a visar amb posterioritat a l'entrada en vigor d'aquest Decret.

Disposicions finals

- 1 No seran d'aplicació dins l'àmbit territorial de Catalunya les disposicions que s'oposin al que estableix aquest Decret.

- 2 Es faculta els consellers de Governació i de Política Territorial i Obres Públiques per dictar les disposicions necessàries per al desplegament del que determina aquest Decret.

Barcelona, 26 de juliol de 1994

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

M. Eugènia Cuenca i Valero Consellera de Governació

Josep M. Cullell i Nadal Conseller de Política Territorial i Obres Públiques

Annex

Condicionants urbanístics i de protecció contra incendis als edificis

Hidrants per a incendi

Article 1

Hidrant 1.1 Un hidrant és un aparell hidràulic, connectat a una xarxa d'abastament, destinat a subministrar aigua en cas d'incendi en totes les seves fases. 1.2 Aquests hidrants han d'estar emplaçats en la via pública o espais d'accessibilitat equivalent per a vehicles de bombers i a una distància tal que qualsevol punt d'una façana a nivell de rasant estigui a menys de 100 m d'un hidrant. 1.3 Els hidrants han d'ajustar-se a les prescripcions tècniques indicades al Reial decret 1942/1993, de 5 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions de protecció contra incendis.

Article 2

Tipologia 2.1 El tipus a instal·lar com a regla general serà de 100 mm de diàmetre, si bé en zones o carrers de nuclis històrics o antics podran instal·lar-se'n de 80 mm de diàmetre. En aquest darrer cas, així com en altres on hi hagi dubte sobre la seva ubicació idònia, serà convenient l'assessorament de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya del Departament de Governació. 2.2 Els hidrants que formin part d'una xarxa pròpia d'un edifici o establiment industrial compliran igualment les mateixes condicions mínimes que els anteriors.

Article 3

Xarxa d'abastament 3.1 El disseny i l'alimentació de la xarxa que suporti els hidrants ha de considerar la hipòtesi del consum més desfavorable amb l'ús simultani de dos hidrants immediats durant dues hores, essent el cabal a cadascun d'ells de 1.000 l/min. En els casos excepcionals de tipus 80 mm inclosos al punt anterior, aquest cabal serà de 500 l/min. La pressió de sortida per cada boca d'hidrant ha de ser superior a 10 (al quadrat) kPa. 3.2 Els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR