ORDRE EMO/186/2014, de 16 de juny, per la qual es regula el procediment d'autorització per a la impartició de les accions formatives conduents a l'obtenció de certificats de professionalitat no finançades amb fons públics, a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Els certificats de professionalitat, regulats mitjançant el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, per la qual es regulen els certificats de professionalitat, modificat pel Reial decret 1675/2010, de 10 de desembre, i el Reial decret 189/2013, de 15 de març, són l'instrument d'acreditació oficial, en l'àmbit de l'administració laboral, de les qualificacions professionals del Catàleg de Qualificacions Professionals.

El Reial decret 189/2013, de 15 de març, ha introduït modificacions en el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, esmentat i a més d'altres canvis rellevants, ha introduït l’article 19 amb el títol "Accions formatives no finançades amb fons públics desenvolupades per empreses i centres d'iniciativa privada", donant així entrada a aquestes entitats amb l'objectiu d'ampliar la participació en l'oferta formativa, que en conjuntures com l'actual amb els elevats nivells d'atur existents, pot resultar eficaç com a política activa d'ocupació.

Igualment, el Reial decret 189/2013, de 15 de març, modifica l'article 12 del Reial decret 34/2008,18 de gener, establint en l’article 12.2 que les empreses i els centres de formació d'iniciativa privada també poden desenvolupar accions formatives conduents a l'obtenció de certificats de professionalitat, si bé la formació s'ha d'adequar a la normativa reguladora dels certificats de professionalitat i aquestes empreses i centres de formació hauran d'estar acreditats per l'administració laboral competent.

El Reial decret 189/2013, de 15 de març, introdueix un nou article 12 bis en el qual s'estableix, entre altres aspectes, que els centres que imparteixin la formació conduent a l'obtenció d'un certificat de professionalitat en la modalitat presencial, han de complir les prescripcions dels formadors i els requisits mínims d'espais, instal·lacions i equipament establerts per a tots els mòduls formatius que constitueixen els certificats de professionalitat, així com les especificacions que determinin les administracions laborals competents i que correspondrà als Serveis Públics d'Ocupació, en el seu respectiu àmbit de gestió, el seguiment i control de les accions formatives impartides pels centres vinculades a certificats de professionalitat en la modalitat presencial.

L’Ordre ESS/1897/2013, de 10 d'octubre, desenvolupa el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat i els reials decrets pels quals s'estableixen certificats de professionalitat i determina les condicions d'impartició de la formació associada als certificats de professionalitat.

A nivell autonòmic el Servei d’Ocupació de Catalunya d’acord amb la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya, estableix com objectiu específic la gestió i la integració del conjunt d’actuacions i serveis ocupacionals per mantenir i fomentar l’ocupació estable i de qualitat i l’autoocupació; la prevenció i la reducció de la desocupació i la protecció de les persones desocupades tot fomentant i garantint la formació professional ocupacional i contínua; l’exercici de la intermediació en el mercat de treball, i també l’orientació professional i la readaptació professional permanent per assolir la millora de l’ocupació mitjançant la gestió, l’organització, la planificació, la programació, l’execució i l’avaluació eficients i eficaces del sistema ocupacional català, amb la finalitat d’assolir la millora de l’ ocupabilitat de les persones treballadores i una competitivitat més gran del teixit empresarial. Així mateix, tal i com assenyala la disposició addicional cinquena, en l’apartat 2 de la mateixa Llei, l’Institut Català de les Qualificacions Professionals, creat pel Decret 176/2003, de 8 de juliol, dóna suport al Servei d’Ocupació de Catalunya en l’exercici de les seves competències.

Així mateix, l’article 33 de la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació dels sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya, regula que la competència per a l’expedició dels certificats de professionalitat i les acreditacions parcials acumulables a Catalunya correspon, al Servei d’Ocupació de Catalunya.

El Decret 182/2010, de 23 de novembre, d'ordenació de la formació professional per a l'ocupació a Catalunya, té com a objecte la regulació de la formació professional per a l'ocupació a Catalunya.

Les polítiques actives d’ocupació centren les seves activitats en un conjunt de programes i mesures d’orientació, ocupació i formació per tal de millorar l’ocupabilitat de les persones treballadores ja estiguin en situació d’atur com ocupades;

En aquest sentit, l’Estratègia Espanyola per a l’Ocupació 2012-2014 situa com a element central i estratègic la millora i adequació de les competències professionals de les persones en relació al mercat de treball, així com l’Estratègia Catalana per a l’Ocupació 2012-2020 té com a objectiu central millorar l’ ocupabilitat de les persones i la competitivitat de les empreses catalanes.

Les accions formatives que regula la present Ordre, pretén donar compliment a alguns dels objectius fixats en l’Estratègia Catalana per a l’Ocupació 2012 – 2020 , sens perjudici de les accions formatives que ofereix el Servei d’Ocupació de Catalunya mitjançant les convocatòries de formació per l’ocupació.

El Servei d’Ocupació de Catalunya impulsarà, en el marc del model d’avaluació de les polítiques actives d’ocupació que es desenvolupen a Catalunya, l’avaluació d’implementació, impacte i econòmica de les actuacions que es duguin a terme en el marc d’aquesta Ordre.

Per tal de garantir un bon seguiment i control per part del Servei d’Ocupació de Catalunya de l’execució d’aquestes accions formatives finançades amb fons privats, la Llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, estableix una taxa d’autorització i seguiment d’entitats acreditades pel Servei d’Ocupació de Catalunya per a impartir accions formatives de certificats de professionalitat no finançades amb fons públics.

Per tot això, i tenint en compte que correspon al Servei d’Ocupació de Catalunya l'autorització, avaluació, seguiment i control respecte de les accions formatives conduents a certificats de professionalitat no finançades amb fons públics, procedeix regular aquesta activitat formativa.

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, havent informat prèviament al Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, a proposta del/de la director/a del Servei d’Ocupació de Catalunya i en ús de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

La present Ordre té per objecte regular el procediment d’autorització, seguiment i avaluació de les accions formatives conduents a l’obtenció de certificats de professionalitat de la modalitat presencial, no finançades amb fons públics realitzades per empreses i centres d'iniciativa privada a Catalunya acreditats al Registre de centre i entitats de formació del Servei d’Ocupació de Catalunya.

Article 2

Entitats i centres de formació

Podran sol·licitar l’autorització per a la impartició d’accions formatives conduents a l’obtenció d’un certificat de professionalitat o d’una acreditació parcial acumulable les empreses i centres de formació d’iniciativa privada, inscrites en el Registre de centres i entitats de formació del Servei d’Ocupació de Catalunya i acreditades per impartir el certificat de professionalitat corresponent.

Són centres d’iniciativa privada aquells en què la titularitat correspon a una persona física o una persona jurídica de caràcter privat. Els centres o empreses la titularitat dels quals correspongui a una administració pública no podran impartir les accions formatives regulades en aquesta Ordre.

Article 3

Requisits dels centres i entitats de formació

  1. Els centres i entitats de formació d’iniciativa privada que vulguin impartir formació conduent a l’obtenció de certificats de professionalitat han de complir els requisits següents:

    1. Reunir els requisits especificats en els reials decrets que regulen els certificats de professionalitat la formació dels quals sol·liciten impartir, d’acord amb l’article 12.1 del Reial decret 34/2008, 18 de gener.

    2. Estar d’alta en el Registre de centres i entitats de formació del Servei d’Ocupació de Catalunya i acreditats en els certificats de professionalitat que volen impartir.

    3. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social.

    4. Mantenir tots els requisits a partir dels quals es va produir l’alta i l’acreditació al Registre de centres i entitats que imparteixen formació professional per a l’ocupació, especialment pel que fa a espais, instal·lacions, dotacions, equipaments i personal docent en referència al certificat de professionalitat que volen impartir.

    5. Disposar dels mitjans tècnics, humans i materials necessaris per realitzar funcions de programació, coordinació i control intern de l’acció formativa.

    6. Disposar del document acreditatiu de la solidesa de l’immoble o immobles on s’impartiran les accions, expedit/s i visat/s a partir dels 4 anys anteriors a la data de sol·licitud d’autorització.

    7. Complir els requisits específics que es determinen en aquesta Ordre i complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que pugui afectar-les.

  2. El compliment d'aquests requisits s'acreditarà mitjançant les declaracions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR