ACORD GOV/95/2009, de 2 de juny, de constitució del Consorci Govern Territorial de Salut de l'Alt Penedès i d'aprovació dels seus Estatuts.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyAcord

ACORD

GOV/95/2009, de 2 de juny, de constitució del Consorci Govern Territorial de Salut de l'Alt Penedès i d'aprovació dels seus Estatuts.

El Decret 38/2006, de 14 de març, de creació dels governs territorials de salut, té com a objectiu l'establiment de polítiques de proximitat al territori i de participació, mitjançant la compartició del govern de les competències sanitàries que ostenten l'Administració de la Generalitat i les administracions locals, i amb la finalitat de contribuir a la millora de la salut de la població de referència. Aquest marc de col·laboració s'ha de desplegar a través de la constitució de diferents consorcis de govern, integrats per les esmentades administracions i amb competències fonamentalment en els àmbits de l'ordenació, priorització i coordinació dels recursos sanitaris dels seus territoris de referència.

Per tal d'endegar el projecte de disseny i implementació d'aquest nou model organitzatiu de la sanitat catalana, el Decret va preveure l'adopció d'acords globals per al territori amb l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya i, si escau, amb altres entitats representatives de l'àmbit local. Així mateix, aquests acords es varen complementar mitjançant la subscripció d'acords específics amb les administracions locals, concebuts com a pactes de salut en els diferents territoris de referència, amb la finalitat de facilitar el desenvolupament dels processos de col·laboració i descentralització de forma equilibrada.

El Pacte per a la Salut de l'Alt Penedès es va signar en data 22 de novembre de 2005 entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, els municipis d'Avinyonet del Penedès, les Cabanyes, Cabrera d'Anoia, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, Font-rubí, la Granada, Mediona, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pacs del Penedès, Pla del Penedès, Pontons, Puigdàlber, Querol, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d'Anoia, Santa Fe del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Subirats, Torrelavit, Torrelles de Foix, Vilafranca del Penedès, Vilobí del Penedès i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès.

L'esmentat Pacte preveu la constitució del Consorci del Govern Territorial de Salut de l'Alt Penedès, integrat per les administracions signatàries del Pacte amb competències concurrents en l'àmbit sanitari.

Atès el que disposa l'article 55 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, la disposició addicional tercera de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, i altres disposicions reguladores de les relacions entre les administracions públiques;

A proposta de la consellera de Salut, el Govern de la Generalitat adopta el següent

Acord:

.1 Aprovar la constitució del Consorci Govern Territorial de Salut de l'Alt Penedès i l'aprovació dels seus Estatuts.

.2 Aquest Acord s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 2 de juny de 2009

Laia Bonet Rull

Secretària del Govern

Annex

Estatuts del Govern Territorial de Salut de l'Alt Penedès

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Entitats que integren el Consorci

Amb la denominació de Govern Territorial de Salut de l'Alt Penedès es constitueix un Consorci en el qual participen les administracions públiques següents:

En representació de la Generalitat de Catalunya,

  1. El Departament competent en matèria de salut

  2. El Servei Català de la Salut

    En representació de les administracions locals,

  3. Ajuntament d'Avinyonet del Penedès.

  4. Ajuntament de les Cabanyes.

  5. Ajuntament de Cabrera d'Anoia.

  6. Ajuntament de Castellví de la Marca.

  7. Ajuntament de Font-rubí.

  8. Ajuntament de la Granada.

  9. Ajuntament de Mediona.

  10. Ajuntament d'Olèrdola.

  11. Ajuntament d'Olesa de Bonesvalls.

  12. Ajuntament de Pacs del Penedès.

  13. Ajuntament del Pla del Penedès.

  14. Ajuntament de Pontons.

  15. Ajuntament de Puigdàlber.

  16. Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues.

  17. Ajuntament de Sant Martí Sarroca.

  18. Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles.

  19. Ajuntament de Sant Quintí de Mediona.

  20. Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia.

  21. Ajuntament de Santa Fe del Penedès.

  22. Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

  23. Ajuntament de Subirats.

  24. Ajuntament de Torrelavit.

  25. Ajuntament de Torrelles de Foix.

  26. Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

  27. Ajuntament de Vilobí del Penedès.

  28. Consell Comarcal de l'Alt Penedès.

Article 2

Objectiu i funcions

2.1 L'objectiu del Govern Territorial de Salut de l'Alt Penedès és contribuir a la millora de la salut de la població de referència.

Per a la consecució d'aquest objectiu, la funció bàsica del Consorci serà l'ordenació, la priorització i coordinació dels recursos del territori amb la finalitat de garantir la prestació efectiva de la cartera de serveis del sistema de salut. El Govern Territorial de Salut de l'Alt Penedès orientarà aquest objectiu i desenvoluparà les seves funcions a partir de les directrius d'abast general determinades pel Departament competent en matèria de salut, així com de les que en l'àmbit propi de les seves competències determinin els ens locals consorciats, amb els quals haurà de relacionar-se des d'una posició d'independència i voluntat de cooperació.

Així mateix el Consorci té com a objectiu el desenvolupament d'activitats d'ordenació vinculades a serveis assistencials que plantegin punts de connexió entre els àmbits sanitari i social. Per a la consecució d'aquest objectiu, el Consorci desenvoluparà les seves funcions a partir de les directrius determinades pel Departament competent en matèria de salut i pel Departament competent en matèria de serveis socials, el qual serà el seu interlocutor pel que fa a les competències que es troben sota la seva responsabilitat. En aquest àmbit, el Consorci cercarà una especial relació de col·laboració amb les administracions amb competències en aquest tipus d'assumptes i amb aquelles institucions, públiques i privades, que hi estiguin implicades.

2.2 Seran funcions específiques d'aquest Consorci en l'àmbit del seu territori d'influència les següents:

  1. La participació en la planificació, programació i avaluació de la promoció, prevenció, protecció i vigilància de la salut, així com de l'assistència sanitària i sociosanitària.

  2. La promoció de centres, establiments i serveis relacionats amb el sistema de salut .i de serveis socials. de responsabilitat pública.

  3. El foment d'aliances estratègiques i de programes de gestió compartida entre els proveïdors de serveis.

  4. El foment de la participació comunitària en les actuacions i programes de salut .i socials. com un dels eixos essencials que han d'articular el treball del Consorci.

  5. El foment de la humanització i qualitat dels serveis sanitaris, així com de la igualtat de tracte i de l'equitat en el seu accés per part de tots els pacients i usuaris del sistema de salut .i social. de responsabilitat pública.

  6. La promoció de la salut individual i col·lectiva.

  7. El suport als serveis d'atenció a la dependència, en el marc del que estableix el Decret 115/2007, de 22 de maig.

  8. La determinació dels criteris de priorització per a la distribució dels recursos econòmics afectes al finançament dels serveis i prestacions del sistema sanitari.

  9. El desenvolupament d'aquelles tasques que li delegui qualsevol de les administracions que participen en el Consorci, com també aquells encàrrecs que li siguin encomanats en l'àmbit de la salut, i, si escau, en l'àmbit dels serveis socials.

Article 3

Dels drets dels usuaris i les usuàries del sistema públic de salut

Es fomentarà el respecte dels drets de les persones que siguin usuàries i pacients beneficiaris dels serveis sanitaris .i socials. en l'àmbit de les competències del Consorci o de les administracions que l'integren, i, en particular, els drets de la ciutadania en relació amb la salut i l'atenció sanitària .i en relació amb els serveis socials., regulats en les corresponents normatives sectorials.

Article 4

Personalitat i capacitat jurídica

El Consorci regulat en aquests Estatuts constitueix una entitat pública, de caràcter associatiu, dotada de personalitat jurídica plena i independent de la dels seus membres, amb tota la capacitat jurídica de dret públic i privat que requereix la realització dels seus objectius.

Article 5

Règim jurídic

El Govern Territorial de Salut de l'Alt Penedès és un consorci creat amb caràcter voluntari i per temps indefinit, i es regeix pel Decret 38/2006, de 14 de març, pel qual es regula la creació de governs territorials de salut, per aquests Estatuts, per les normes de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, reguladora de l'organització, el procediment i el règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, en allò que li resulti d'aplicació, per les disposicions de la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya i per les normes municipals i de règim local que li siguin aplicables.

Article 6

Territori

L'àmbit territorial d'influència del Consorci és el que abasta els termes municipals dels municipis consorciats, als quals fa referència l'article 1 d'aquests estatuts.

Article 7

Domicili

El...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR