DECRET 236/1987, de 13 de juliol, de constitució del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 52/1996.

El procés d'internacionalització de l'economia catalana ha estat creixent durant aquests darrers anys, i molt probablement aquesta tendència s'accentuarà en el futur, sobretot arran de la incorporació d'Espanya a les Comunitats Europees.

Dins aquest context, l'activitat exportadora constitueix un dels eixos principals per al desenvolupament econòmic del país, al mateix temps que representa un dels grans reptes que l'economia catalana ha d'afrontar de cara al futur. La Generalitat de Catalunya, conscient de la transcendència d'aquest plantejament, ha actuar fins ara per mitjà del Departament de Comerç, Consum i Turisme, en el terreny de la promoció de les exportacions catalanes, actuació que ha portat a terme la Direcció General de Promoció Comercial, mitjançant el Servei d'Assessorament i Promoció d'Exportacions creat l'any 1983. Ara, amb la perspectiva de la tasca realitzada i amb la voluntat de fer un pas més endavant, la Generalitat de Catalunya i un conjunt d'entitats públiques i privades representatives dels interessos i de les inquietuds del cos exportador de Catalunya constitueixen el Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (abreujadament COPCA). La finalitat consistirà a impulsar la realització d'accions en favor de l'activitat exportadora, que actuarà especialment a les àrees de formació, informació i assessorament, i promoció, a coordinar les actuacions que realitzin les entitats consorciades a les àrees esmentades i a col·laborar amb altres entitats públiques i privades que exerceixin la seva funció en el marc i els objectius del COPCA a fi de sumar esforços i recursos al foment de l'activitat exportadora.

Per tant, d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

S'aprova la constitució del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, integrat pels membres següents:

  1. La Generalitat de Catalunya, que, a més d'estar representada pel Departament de Comerç, Consum i Turisme, ho estarà també pels Departaments d'Economia i Finances; Agricultura, Ramaderia i Pesca; Treball, i Indústria i Energia.

  2. Les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, representades pel Consell de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, el Foment del Treball Nacional i la Fira Oficial i Internacional de Mostres de Barcelona (FOIM).

  3. L'Associació Multisectorial d'Exportadors de Catalunya (AMEC), la Federació de Promotors de Serveis i Manifestacions Alimentàries (PROSEMA), el Centre d'Estudis i Assessorament Metal·lúrgic (CEAM) i la Federació d'Importadors i Exportadors (FIE).

Article 2

El Consorci de Promoció Comercial de Catalunya és una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia per al compliment de les seves finalitats.

Article 3

S'aproven els Estatuts que han de regir l'esmentat Consorci i que es publiquen com a annex d'aquest Decret.

Disposicions finals

- 1 Es faculta el Conseller de Comerç, Consum i Turisme per dictar les normes necessàries per al desplegament, l'eficàcia i l'execució del present Decret.

- 2 Aquest Decret entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 13 de juliol de 1987

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Joaquim Molins i Amat Conseller de Comerç, Consum i Turisme

ESTATUTS

Capítol 1

Article 1

El Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (abreujadament COPCA) és una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia, que es regeix pel Decret 236/1987, de 13 de juliol, pels presents Estatuts i altres disposicions que li siguin d'aplicació.

Article 2

El COPCA estarà sotmès a l'ordenament jurídic públic, tindrà durada indefinida i el seu domicili social serà el que el Consell General determini.

Article 3

El COPCA, en el qual la representació de la Generalitat de Catalunya serà majoritària, tindrà les funcions genèriques següents:

  1. Impulsar la realització d'accions encaminades a afavorir l'activitat exportadora a Catalunya. Aquestes accions, que es canalitzaran preferentment a través de les entitats i institucions consorciades, afectaran essencialment les àrees de formació, informació i assessorament, i promoció.

  2. Coordinar, d'acord amb les entitats consorciades, les accions i els serveis que aquestes realitzin i prestin a les àrees esmentades a l'apartat anterior.

  3. Col·laborar amb aquelles altres entitats públiques i privades que exerceixin la seva activitat en el marc dels objectius i funcions del COPCA.

Capítol 2 Membres del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya

Article 4

4.1 Seran membres fundacionals del COPCA:

  1. Les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, representades pel seu Consell; el Foment de Treball Nacional i la Fira Oficial i Internacional de Mostres de Barcelona (FOIM).

  2. L'Associació Multisectorial d'Exportadors de Catalunya (AMEC), el Centre d'Estudis i Assessorament Metal·lúrgic (CEAM) i la Federació d'Importadors i Exportadors (FIE). 4.2 Seran membres permanents del COPCA:

  3. Dos representants de les associacions empresarials i d'exportadors més representantives, que no siguin fundacionals: Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i Associació Espanyola d'Exportadors d'Electrònica i Informàtica (SECARTYS).

Article 5

Podran integrar-se en el COPCA altres entitats, corporacions i institucions de dret públic o privat l'activitat de les quals estigui totalment o parcialment en consonància amb els objectius i les funcions del COPCA, sempre que acceptin expressament els presents Estatuts i amb el previ acord favorable d'admissió adoptat per majoria qualificada dels 3/5 del Consell General del Consorci.

Capítol 3 Òrgans de govern

Article 6

Els òrgans de govern del COPCA seran els següents:

  1. El Consell General.

  2. El Comitè Executiu.

  3. El President del Consell General.

  4. El President del Comitè Executiu.

Article 7

El Consell General assumeix la més alta representació del Consorci, i estarà integrat per:

  1. El Conseller de Comerç, Consum i Turisme de la Generalitat de Catalunya, que el presidirà.

  2. Sis representants designats per la Generalitat de Catalunya. Dos correspondran al Departament de Comerç, Consum i Turisme, i un d'ells presidirà el Comitè Executiu del COPCA; els quatre restants correspondran als Departaments d'Economia i Finances; Agricultura, Ramaderia i Pesca; Treball, i Indústria i Energia, a raó d'un representant per Departament.

  3. Sis representants designats pel Consell de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya.

  4. Set representants designats per la resta d'entitats que figuren a l'article 4 com a membres fundacionals i com a membres permanents del COPCA, a raó d'un representant per entitat.

  5. Fins a un nombre màxim de catorze representants en nom de la resta d'entitats que s'integrin en el COPCA, d'acord amb la distribució i grups següents: Quatre representants en nom d'associacions empresarials o associacions d'exportadors, que preferentment no corresponguin als sectors econòmics més directament representats a través dels membres fundacionals del COPCA. Quatre representants en nom d'entitats financeres o d'associacions que les agrupin. Quatre representants en nom d'entitats públiques o privades que prestin serveis relacionats amb el comerç...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR