ACORD GOV/63/2008, de 8 d'abril, de constitució de la Fundació Privada Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya, i d'aprovació dels seus Estatuts.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyAcord

ACORD

GOV/63/2008, de 8 d'abril, de constitució de la Fundació Privada Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya, i d'aprovació dels seus Estatuts.

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar, el dia 11 d'octubre de 2005, el Pla de l'energia de Catalunya 2006-2015, que té com objectius principals fomentar l'estalvi, l'eficiència energètica i les energies renovables, desenvolupar les infraestructures energètiques necessàries per al desenvolupament econòmic i social, augmentar la conscienciació social i el coneixement entorn de la problemàtica energètica, així com donar suport a la investigació i el desenvolupament tecnològic en l'àmbit energètic a Catalunya.

El Pla d'investigació i innovació 2005-2008, aprovat pel Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT) el 28 de desembre de 2004 i pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 25 de gener de 2005, presenta una aproximació integral a la política d'investigació i innovació a Catalunya, amb l'objectiu d'aprofitar al màxim la combinació de potencialitats dels components de la triple hèlix (universitats i centres d'investigació, empreses, i administració), veritables fonaments de la societat basada en el coneixement. Entre els objectius d'aquest Pla s'inclou un major finançament públic de la investigació i la potenciació de les infraestructures necessàries (centres d'investigació, parcs científicotecnològics i consorci universitari de transferència de coneixement) per a generar i transferir coneixement d'alta qualitat.

En aquest sentit, el Pla de l'energia de Catalunya 2006-2015 inclou com un dels seus principals eixos d'actuació un Programa de foment de la investigació i desenvolupament tecnològic en l'àmbit energètic. Aquest programa de foment d'R+D energètica té com objectiu elaborar una política per a l'actuació de la Generalitat de Catalunya en aquest àmbit, integrada dintre del Pla d'investigació i innovació 2005-2008 de la Generalitat de Catalunya i de les polítiques d'àmbit espanyol i de la Unió Europea en matèria d'investigació i desenvolupament tecnològic. Dintre de les actuacions específiques propostes en aquest programa de R+D, es proposa de forma prioritària la creació d'un centre d'investigació en matèria d'energia a Catalunya.

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, responsable de la política energètica espanyola, comparteix aquesta voluntat de creació d'un centre de recerca energètica a Catalunya i vol participar, mitjançant l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), en la seva execució i gestió.

El Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), organisme públic d'investigació adscrit al Ministeri d'Educació i Ciència, d'acord amb la Llei 13/1986, de 14 d'abril, de foment i coordinació general de la investigació científica i tècnica, constitueix una institució fonamental en la investigació i desenvolupament en l'àmbit de l'energia, i realitza una tasca essencial d'aproximació entre la investigació més bàsica i la innovació industrial.

El CIEMAT té la voluntat d'estendre a nivell territorial la seva xarxa de centres d'investigació i desenvolupament en l'àmbit energètic de forma conjunta i coordinada amb les comunitats autònomes. En aquest sentit, comparteix també la voluntat del Govern català de desenvolupar un centre d'R+D en aquesta matèria a Catalunya.

Per tot això, la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, l'IDAE i el CIEMAT han valorat i considerat convenient la creació de l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya (IREC), que sota la figura jurídica d'una fundació privada, tindrà per objecte la recerca en l'àmbit de l'energia i de la seva producció, transformació, transport, distribució i ús, amb especial atenció a les tecnologies d'estalvi i l'eficiència energètica, les tecnologies de producció i d'utilització neta de l'energia i les energies renovables. Les empreses Endesa, SA, Gas Natural SDG, SA i Societat General d'Aigües de Barcelona, SA, també han acceptat sumar-se al projecte i participar en la constitució de la fundació.

Per tot això, d'acord amb l'article 55 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta dels consellers d'Economia i Finances i d'Innovació, Universitats i Empresa, el Govern acorda:

.1 Aprovar la constitució de la fundació privada denominada Fundació Privada Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya (IREC), que té per objecte la recerca i el desenvolupament tecnològic en l'àmbit de l'energia i de la seva producció, transformació, transport, distribució i ús, amb especial atenció a les tecnologies que permetin la transició de l'actual model energètic cap a un nou model energètic més sostenible, principalment les tecnologies d'estalvi i eficiència energètica, les tecnologies de producció i d'utilització neta de l'energia i les energies renovables.

.2 Aprovar la participació de la Generalitat de Catalunya en la fundació, mitjançant els departaments competents en matèria d'energia (Economia i Finances) i en matèria de recerca (Innovació, Universitats i Empresa), els quals es distribuiran les aportacions que calgui efectuar per part de la Generalitat de Catalunya a la fundació, que s'estimen en 4.200.000 euros durant el període 2008-2014, pels següents conceptes:

40.000 euros amb càrrec al pressupost de l'exercici de 2008, que es destinaran a capital fundacional.

4.160.000 euros amb càrrec als pressupostos dels exercicis 2008-2014, que es destinaran a finançar les despeses de funcionament i d'inversió de la fundació.

Aquestes aportacions seran efectuades en un 50% pel Departament d'Economia i Finances, mitjançant l'Institut Català d'Energia, i en l'altre 50% pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa.

.3 Aprovar els Estatuts de la Fundació Privada Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya (IREC), que s'adjunten a aquest Acord.

.4 Autoritzar els consellers d'Economia i Finances i d'Innovació, Universitats i Empresa per tal que, de manera indistinta, duguin a terme els actes i subscriguin, en nom de la Generalitat de Catalunya, els documents necessaris per a fer efectiu aquest Acord.

.5 Aquest Acord s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 8 d'abril de 2008

Laia Bonet i Rull

Secretària del Govern

Annex

Estatuts de la Fundació privada Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya (IREC).

Capítol I

Denominació, naturalesa, domicili i àmbit d'actuació

Article 1

Denominació

Aquests Estatuts regeixen la fundació privada denominada Fundació Privada Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya (IREC).

Article 2

Naturalesa jurídica

2.1 La Fundació és una persona jurídica sense ànim de lucre que té adscrit permanentment el seu patrimoni a la realització dels fins d'interès general que s'especifiquen a l'article 5 d'aquests Estatuts.

2.2 La Fundació se sotmet a la legislació de la Generalitat de Catalunya i es regeix per la Llei 5/2001, de 2 de maig, de fundacions, i per la normativa restant que li sigui d'aplicació. Es regula, així mateix, per la seva carta fundacional, pels presents Estatuts i per les normes que estableixi el seu Patronat, sempre d'acord amb les disposicions legals i reglamentàries.

2.3 La Fundació adquirirà plena personalitat jurídica i capacitat d'obrar a partir de la inscripció de la carta fundacional en el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

Domicili

La Fundació té el domicili a l'avinguda Diagonal, núm. 453 bis, àtic, de Barcelona. La modificació del domicili haurà d'acordar-la el Patronat.

La Fundació establirà delegacions per a l'exercici de les seves activitats a les ciutats de Tarragona i Barcelona, a més a més d'aquelles altres que també pugui considerar necessàries.

Article 4

Àmbit d'actuació

La Fundació desenvolupa les seves activitats de manera principal a Catalunya, sens perjudici de la seva expressa i decidida voluntat d'establir relacions de col·laboració amb empreses, universitats, instituts o centres de recerca de la resta d'Espanya i qualsevol part del món.

Capítol II

Objecte de la Fundació

Article 5

5.1 La Fundació Privada Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya (IREC) té per objecte la recerca i el desenvolupament tecnològic en l'àmbit de l'energia i de la seva producció, transformació, transport, distribució i ús, amb especial atenció a les tecnologies que permetin la transició de l'actual model energètic cap a un nou model energètic més sostenible, principalment les tecnologies d'estalvi i eficiència energètica, les tecnologies de producció i d'utilització neta de l'energia i les energies renovables.

5.2 La missió de la Fundació és l'assoliment de l'excel·lència científica i tecnològica al més alt nivell en l'àmbit esmentat.

5.3 En concret, i sense ànim exhaustiu, són finalitats específiques de la Fundació:

  1. Fomentar la recerca, tan bàsica com aplicada, i potenciar la transferència de coneixements i tecnologia, la innovació i la prestació de serveis científics i tecnològics a institucions i empreses públiques o privades.

  2. La promoció de la recerca multidisciplinar, a fi d'aglutinar una massa crítica suficient dedicada a la investigació en un ampli espectre de ciències i tecnologies relacionades amb l'energia que permeti la transferència eficient de coneixements i d'aplicacions entre els investigadors i els sectors empresarials.

  3. L'impuls de la transferència de coneixements, tècniques i tecnologies en disciplines en les quals té incidència l'energia.

  4. Facilitar el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR