DECRET 393/2006, de 17 d'octubre, pel qual es constitueix i es regula l'organització i el funcionament de l'Organisme Pagador dels ajuts finançats pels fons FEAGA i FEADER.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

393/2006, de 17 d'octubre, pel qual es constitueix i es regula l'organització i el funcionament de l'Organisme Pagador dels ajuts finançats pels fons FEAGA i FEADER.

En els termes que l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat per Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, atribueix les competències en matèria d'agricultura, ramaderia, aprofitaments forestals, obres hidràuliques i desenvolupament i protecció del món rural, correspon a la Generalitat de Catalunya la gestió dels fons europeus en matèries de la seva competència.

La Generalitat de Catalunya en ús de les seves competències i d'acord amb la normativa establerta, mitjançant el Decret 87/1996, de 20 de febrer, va constituir l'Organisme Pagador dels ajuts finançats amb fons FEOGA-Garantia i n'establia l'organització i el funcionament, el qual ha mantingut la seva vigència durant el període en que han estat finançats o cofinançats els ajuts per la Secció de Garantia del FEOGA, i l'Organisme ha assumit un paper executor de la política agrícola comuna com a gestora i pagadora.

En la gestió i el pagament dels ajuts tramitats per l'Organisme Pagador cada vegada són més importants les ajuts cofinançats, amb un considerable pes específic en el pressupost de la Unió Europea. Aquest cofinançament sol tenir dues vies d'actuació: les comunitats autònomes exclusivament amb la Unió Europea o juntament amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, principalment, o altres organismes estatals.

L'Organisme Pagador efectua el pagament dels ajuts directes finançats íntegrament pel FEOGA-Garantia en els termes previstos a la seva norma de creació, i procedeix així mateix a la recuperació dels fons comunitaris en relació amb els ajuts cofinançats.

El Reglament CE1290/2005, del Consell, de 21 de juny, sobre el finançament de la política agrícola comuna, estableix, amb caràcter general, el finançament de les despeses de la política agrícola. Aquest Reglament ha constituït dos fons europeus agrícoles en substitució del FEOGA-Garantia, el Fons Europeu Agrícola de Garantia, denominat FEAGA, destinat a finançar les mesures de mercats i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, denominat FEADER, destinat a finançar els programes de desenvolupament rural.

Amb l'entrada en vigor dels nous fons en substitució del FEOGA-Garantia, i d'acord amb l'article 38 del Reglament CE 1290/2005, i amb l'article 19 del Reglament CE 885/2006, de la Comissió, de 21 de juny, cal que a partir del 16 d'octubre de 2006 els organismes pagadors que van ser constituïts per a la gestió i els pagaments dels ajuts imputables a la Secció Garantia del FEOGA siguin de nou constituïts i posteriorment autoritzats per a aquests fons.

El Reglament CE 885/2006, de la Comissió, de 21 de juny, estableix les disposicions d'aplicació del Reglament CE 1290/2005, en relació a les garanties organitzatives i comptables que han de complir els organismes pagadors, les funcions de l'Organisme de Coordinació i l'existència d'un Organisme de Certificació independent de l'Organisme Pagador que realitzi funcions d'auditoria de l'ús dels fons procedents del FEADER i FEAGA.

El Reial decret 521/2006, de 28 d'abril, pel qual s'estableix el règim dels organismes pagadors i de coordinació dels fons europeus agrícoles, disposa en el seu article 2 que a cada comunitat autònoma hi haurà un sol organisme pagador per a la gestió dels pagaments del FEAGA i el FEADER.

L'entrada en vigor dels nous fons en substitució del FEOGA-Garantia a partir del 16 d'octubre de 2006, fa necessari que els organismes pagadors constituïts per a la gestió i el pagament dels fons de les despeses imputables al FEOGA-Garantia es constitueixin novament i siguin autoritzats per al FEADER i el FEAGA

En conseqüència, a proposta dels consellers d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i d'Economia i Finances, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Decret és la constitució de l'Organisme Pagador dels ajuts finançats a càrrec dels fons FEAGA i FEADER, la regulació de la seva organització i funcionament, i la designació de l'autoritat competent, l'autoritat de gestió i l'Organisme de Certificació.

Article 2

Constitució de l'Organisme Pagador i designació de l'autoritat competent i l'autoritat de gestió

2.1 Es constitueix el Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca com a Organisme Pagador de les despeses imputables al FEAGA i al FEADER, que regula...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR