ORDRE REP/119/2005, de 14 de març, per la qual s'aproven les bases generals que han de regir els convenis amb els ens locals per a la realització de plans municipals de participació ciutadana i els ajuts per al foment de la participació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Sanitat i Seguretat Social
Rango de LeyOrdre

ORDRE

REP/119/2005, de 14 de març, per la qual s'aproven les bases generals que han de regir els convenis amb els ens locals per a la realització de plans municipals de participació ciutadana i els ajuts per al foment de la participació.

Els a juntaments, com a espais de proximitat i elements primaris de la participació ciutadana, poden col·laborar a impulsar experiències de participació ciutadana i de millora de la qualitat democràtica. D'aquesta manera han anat desenvolupant tècniques, cada vegada més depurades de planificació de les actuacions sectorials en àmbits com l'urbanisme, el desenvolupament econòmic o el medi ambient. També s'ha avançat en la posada en marxa de plans específics adreçats a col·lectius com la gent jove o lagent gran, o a espais d'actuació com els serveis socials, la cultura, etc.

En matèria de participació, en canvi, no es coneixen moltes experiències que hagin planificat com es pot millorar la intervenció ciutadana en el disseny, l'elaboració, l'execució i l'avaluació de les polítiques públiques municipals.

Tanmateix, s'ha avançat en la innovació pel que fa a les eines que cal utilitzar per afavorir aquesta participació. Des d'una primera època, en la qual l'accent es posava en l'elaboració de reglaments i en el desplegament de consells consultius, s'ha passat a una nova fase, encara incipient, en la qual s'han anat promovent diferents projectes i instruments concrets: projecte educatiu de ciutat, memòries participatives, pressupostos participatius, tallers de prospectiva, etc.

Es requereix, doncs, una mínima planificació de la participació per ordenar actuacions que permetin a l'administració municipal ser més permeable a les iniciatives ciutadanes i a la participació de la ciutadania, així com donar més capacitats i habilitats a les persones i a les entitats en què s'organitzen per poder ser més actives en la vida dels pobles i ciutats.

Igualment, resulta vital continuar desenvolupant experiències que permetin un millor acostament i una relació més directa entre els governs i la ciutadania, i promoure canals de participació i la realització de processos participatius.

La Generalitat vol posar a disposició dels ens locals programes de suport econòmic i eines formatives, així com l'assessorament necessari per facilitar aquesta tasca que esdevé cabdal en la construcció d'una societat democràtica i d'un país avançat.

Aquesta convocatòria pretén ajudar els municipis a elaborar el seu pla de participació ciutadana, així com col·laborar en el desenvolupament d'iniciatives que promoguin la participació, oferint recursos econòmics i assessorament per a la seva realització.

Atès el Decret 296/2003, de 20 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competències dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 4076, de 23.2.2004), i del Decret 2/2004, de 7 de gener, d'estructuració del Departament de Relacions Institucionals i Participació (DOGC núm. 4046, de 12.1.2004);

Atès el que disposen els articles 69 a 72 de la Llei estatal 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local;

Atès el que disposa el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Atesa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003);

Atesa l'Ordre del Departament d'Economia i Finances d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i control d'ajuts i de subvencions (DOGC núm. 2500, de 21.10.1997),

Ordeno:

.1 Fer pública la convocatòria per a la realització de convenis per a la realització de plans de participació ciutadana i l'atorgament d'ajuts per desenvolupar experiències de participació.

.2 Aprovar les bases reguladores d'aquesta convocatòria que figuren als annexes 1, 2 i 3 d'aquesta Ordre.

.3 Les sol·licituds per concórrer aquesta convocatòria es poden presentar durant el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

.4 Aquesta convocatòria es finançarà amb càrrec a la posició pressupostària D/460000100/1211 del pressupost del Departament de Relacions Institucionals i Participació per al2005; la quantia màxima total que es destinarà a aquestes subvencions serà de 900.000 euros.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 14 de març de 2005

Joan Saura i Laporta

Conseller de Relacions Institucionals

i Participació

Annex 1

Bases reguladores dels convenis

.1 Objecte

L'objecte dels convenis que regeix aquesta convocatòria és la realització de plans de participació ciutadana que hauran de contenir, com a mínim, les especificacions que s'indiquen en aquestes bases. Tots els ens beneficiaris d'aquest programa hauran de sotmetre el projecte subvencionat a una avaluació realitzada per una comissió de seguiment promoguda per la Direcció General de Participació Ciutadana amb tècnics del territori i altres professionals experts per tal de nodrir una base de dades d'experiències per compartir-la amb altres municipis.

Definició

Els plans de participació són aquelles actuacionsque de manera conjunta, integral...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR