ORDRE de 18 de juliol de 2001, de convocatòria per a l'atorgament dels ajuts del Pla de consolidació i competitivitat de la pime.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 18 de juliol de 2001, de convocatòria per a l’atorgament dels ajuts del Pla de consolidació i competitivitat de la pime.

El Reial decret 582/2001, d’1 de juny, del Ministeri d’Economia, desenvolupa el règim d’ajuts que preveu el Pla de consolidació i competitivitat de la pime (2000-2006), que recull diverses mesures de suport destinades a les petites i mitjanes empreses en el marc d’una política orientada a consolidar el teixit empresarial, augmentar la competitivitat de l’empresa i, consegüentment, propiciar l’ocupació i la creació de riquesa.

Estableix també que cada comunitat autònoma, d’acord amb el Reial decret, dicti dins el seu àmbit geogràfic les bases reguladores dels ajuts i sigui competent per tramitar i resoldre les sol·licituds de subvenció que se li dirigeixin, així com del pagament d’aquestes.

En aquest sentit, des de la Generalitat de Catalunya s’ha dut a terme un procés de desenvolupament de les diverses mesures d’ajut que engloba aquest Pla per tal d’adaptar-lo a les prioritats que es planteja la seva política de suport a les petites i mitjanes empreses catalanes.

Per això, i en ús de les competències que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 La present Ordre té per objecte establir el règim d’ajuts que preveu el Pla de consolidació i competitivitat de la pime i el seu sistema de gestió a Catalunya per al període 2001-2006.

Amb caràcter general, es podran acollir als ajuts que preveu aquesta Ordre els projectes o actuacions que inclou l’annex 1 que compleixin els requisits que estableixen els articles següents.

1.2 A aquest règim d’ajuts hi és aplicable el Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, modificat per l’article 28 de la Llei 25/1998, de 31 de desembre, de mesures administratives, fiscals i d’adaptació a l’euro, i per l’article 24 de la Llei 4/2000, de 26 de maig, de mesures fiscals i administratives.

Article 2

Beneficiaris

2.1 Podran acollir-se als ajuts que recull aquesta Ordre els organismes intermedis i les petites i mitjanes empreses (pimes) amb establiment a Catalunya en les mesures que, respectivament, s’assenyala l’annex 1.

2.2 Als efectes d’aquesta Ordre es consideraran organismes intermedis:

Les organitzacions públiques, semipúbliques o privades, sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia, que de manera habitual prestin serveis de suport de caràcter empresarial a les pimes.

Les entitats amb participació majoritària de capital públic que prestin de manera habitual serveis de caràcter empresarial a les pimes quan promoguin projectes que s’ajustin a les mesures de l’annex 1 i no persegueixin en els esmentats projectes l’obtenció de beneficis.

2.3 Als efectes d’aquesta Ordre es considerarà petita i mitjana empresa (pime) la que s’ajusti a la definició que d’aquesta determini en cada moment la Unió Europea. Actualment aquesta definició és la següent:

Tenir una plantilla inferior a 250 treballadors.

Tenir un volum de negoci anual que no superi els 40 milions d’euros, equivalent a 6.655.440.000 pessetes, o bé disposar d’un balanç general no superior a 27 milions d’euros, equivalent a 4.492.422.000 pessetes.

Que el 25% o més del seu capital o dels seus drets de vot no pertanyi a una altra empresa, o conjuntament a diverses empreses que no reuneixin els requisits anteriors, excepte que siguin societats públiques de participació, societats de capital risc o inversors institucionals, sempre que aquests no exerceixin, individualment o conjuntament, cap control sobre l’empresa.

2.4 Als efectes d’aquesta Ordre es defineixen com a microempreseses les que compleixen els següents requisits:

Tenir menys de 10 treballadors.

Tenir un volum de negoci anual que no superi els 7 milions d’euros, equivalent a 1.164.702.000 pessetes o un balanç general no superior a 5 milions d’euros, equivalent a 831.930.000 pessetes.

Que el 25% o més del seu capital o dels seus drets de vot no pertanyi a una altra empresa, o conjuntament a diverses empreses que no reuneixin els requisits anteriors, excepte que siguin societats públiques de participació, societats de capital risc o inversors institucionals, sempre que aquests no exerceixin, individualment o conjuntament, cap control sobre l’empresa.

2.5 Així mateix, podran ser beneficiaris, per a projectes de caràcter supraregional, els organismes intermedis i les pimes d’altres comunitats autònomes.

Article 3

Àmbit d’aplicació

3.1 Aquesta Ordre serà d’aplicació als ajuts atorgats a les pimes amb establiment a Catalunya dels sectors d’indústria, construcció, comerç i serveis, així com als organismes intermedis que actuïn a favor d’aquestes, sens perjudici dels reglaments o normatives comunitàries especials que estableix el marc del Tractat constitutiu de la Comunitat Europea pel qual es regeix la concessió d’ajuts estatals en sectors específics com els de la siderúrgia, la construcció naval, les fibres sintètiques, els vehicles de motor i el transport.

3.2 Aquesta Ordre no serà d’aplicació:

A les activitats relacionades amb la producció, transformació primera o comercialització a l’engròs dels productes que figuren a l’annex 1 del Tractat constitutiu de la Comunitat Europea i dels sectors del carbó i la pesca.

Als ajuts destinats a activitats relacionades amb l’exportació. S’entendran com a tals les vinculades directament a les quantitats exportades, a l’establiment o explotació d’una xarxa de distribució o a altres despeses corrents relacionades amb l’activitat exportadora.

Article 4

Condicions dels projectes

Els projectes que presentin els organismes intermedis per acollir-se a aquest règim d’ajuts hauran de preveure la prestació de serveis o lliurament de béns valorables a un conjunt determinat o determinable de pimes que participaran en la seva formulació, execució o finançament, si s’escau. Aquests projectes podran contenir també actuacions de caràcter genèric, amb un cost igual o inferior al 50% de la despesa subvencionable, destinades a detectar les necessitats de l’entorn empresarial, a l’estudi i difusió de tècniques i coneixements o a la identificació de les carències de col·lectius de pimes.

Excepcionalment, quan així ho aconselli la naturalesa del projecte, es podrà considerar que el cost de les actuacions de caràcter genèric pugui superar el límit del 50% anteriorment establert.

Article 5

Despeses subvencionables

5.1 Les despeses considerades subvencionables són descrites per l’annex 1 de l’Ordre, en funció de la mesura de què es tracti.

5.2 Com a regla general, i quan el beneficiari de l’ajut sigui un organisme intermedi, es considerarà subvencionable l’IVA suportat quan suposi un cost real per al beneficiari. En el cas de beneficiaris subjectes a la regla de prorrata, aquest cost es calcularà en base a la prorrata definitiva del darrer exercici finalitzat abans de la concessió de la subvenció, i serà responsabilitat de l’organisme intermedi incloure el resultat final en la liquidació de les seves obligacions fiscals.

5.3 No es consideren subvencionables en cap cas els serveis rutinaris prestats a les pimes o relacionats amb les despeses d’explotació normals de les empreses.

Article 6

Intensitat dels ajuts

6.1 Les intensitats màximes dels ajuts es descriuen a l’annex 1 de l’Ordre, en funció de la mesura de què es tracti.

6.2 Com a regla general, i per tal de definir la intensitat màxima de l’ajut en els projectes d’organismes intermedis en què l’ajut reverteixi en prestacions per a pimes, l’organisme intermedi, dins la sol·licitud de l’ajut, haurà d’establir un pla que defineixi el nombre d’empreses que participaran en el projecte, el seu caràcter de petites o mitjanes empreses, el sector al qual pertanyen —amb exclusió dels no que no recull aquesta Ordre—, l’àmbit geogràfic de desenvolupament del projecte i el tipus de despesa de què es fa càrrec l’organisme intermedi, amb l’objecte de determinar l’admissibilitat i quantia de l’ajut repercutible en les pimes del projecte.

6.3 En tots els casos l’ajut s’aplicarà exclusivament a les despeses imputables al projecte i en cap cas el finançament podrà superar el 100% del cost del projecte.

6.4 Un mateix projecte no podrà rebre ajuts concurrents de diferents fons estructurals per a les mateixes actuacions subvencionables. Sens perjudici de l’anterior, en el cas que un mateix projecte rebi ajuts concurrents, la suma dels diversos ajuts rebuts no podrà superar, en cap cas, els límits màxims d’ajut que estableix aquesta convocatòria.

Article 7

Justificació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR