ORDRE BSF/40/2012, de 29 de febrer, per la qual s'aproven les bases que han de regir les convocatòries de subvencions a entitats per al desenvolupament d'accions de lluita contra la pobresa i s'obre la convocatòria per a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyOrdre

L’actual crisi econòmica ha accentuat les situacions de pobresa i vulnerabilitat ja existents. Als índexs de pobresa que la societat catalana presenta de forma estructural s’hi afegeixen ara noves situacions de vulnerabilitat. Així, a la pobresa estructural s’hi han incorporat persones i famílies que han perdut la feina i no poden satisfer el pagament d’uns lloguers o d’unes hipoteques o per cobrir altres necessitats bàsiques com l’alimentació.

Fer front a aquesta situació comporta, d’una banda, multiplicar els esforços que l’Administració hi dedica i, d’una altra, fer efectiu un cert canvi de prioritats en l’execució de les polítiques socials. Així mateix, les polítiques públiques de lluita contra la pobresa i l’exclusió social del conjunt de la Unió Europea han fet un canvi de rumb d’ençà de la Cimera de Lisboa de 2000, que va marcar noves directrius. La UE ha anat recomanant fer una especial atenció als factors principals que augmenten el risc d’exclusió social: atur de llarga durada, insuficiències de rendes, fracàs escolar, baixa qualificació, problemàtiques d’habitatge, salut, entre d’altres.

D’altra banda, aquesta situació ens obliga a intervenir amb accions i plantejaments de caràcter innovador i transversal, amb accions amb un fort impacte territorial i/o sectorial i amb la participació del màxim d’agents implicats.

La Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de serveis socials, a l’article 76 preveu que l’Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d’iniciativa social per coadjuvar al compliment de les seves activitats de serveis socials.

El Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Benestar Social i Família, entre d’altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials, d’acord amb el que estableix el Decret 32/2011, de 3 de maig, de reestructuració del Departament de Benestar Social i Família.

La present Ordre conté les bases per regular la concessió de subvencions a entitats per fomentar el desenvolupament d’accions en l’àmbit de la lluita contra la pobresa per fer front a situacions derivades de la crisi econòmica i obre la convocatòria d’aquestes per a l’exercici 2012.

Les bases ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, tot concretant les regles objectives de la valoració. D’altra banda, la convocatòria anual determina, fonamentalment, l’inici i el període de gestió, i concreta la partida pressupostària disponible, d’acord amb la Llei de pressupostos anual.

Atès el que preveuen el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès que s’ha donat informació sobre l’elaboració d’aquesta Ordre al Consell General de Serveis Socials, i en ús de les facultats que m’atorga la legislació vigent i, en concret, l’article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre,

Ordeno:

Article 1

Objecte

S’aproven les bases per a la concessió de subvencions a entitats per al desenvolupament d’accions en l’àmbit de la lluita contra la pobresa per fer front a situacions derivades de la crisi econòmica que es detallen a l’annex.

Article 2

Convocatòria

S’obre la convocatòria per a l’any 2012 per sol·licitar les subvencions a entitats per al desenvolupament d’accions en l’àmbit de la lluita contra la pobresa per fer front a situacions derivades de la crisi econòmica.

Article 3

Sol·licituds

Les sol·licituds s’han de presentar en el formulari normalitzat que es facilitarà a les dependències del Departament de Benestar Social i Família o a través d’internet (http://www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/formularis), i s’ha de presentar a les dependències del Departament, sens perjudici del que disposa l’article 38 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

El termini de presentació de sol·licituds i de la documentació que l’acompanya és de vint dies naturals a comptar des de l’endemà de la data de publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Article 4

Terminis d’execució i justificació

Les accions es podran desenvolupar entre l’1 de gener i el 30 de setembre de 2012 i la data màxima de presentació de la justificació de les accions serà el 31 d’octubre de 2012.

Article 5

Pressupost

La dotació total d’aquesta convocatòria de subvencions és de 5.000.000,00 euros. Aquesta dotació inicial es podrà modificar d’acord amb la normativa vigent i les disponibilitats pressupostàries.

Aquesta convocatòria es finançarà a càrrec de les partides 5000 D/481000100 i 5000 D/482000100 del programa pressupostari 317B dels pressupostos de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials per a l’exercici 2012.

Article 6

Tramitació

La tramitació correspon als Serveis de Gestió Territorial dels serveis territorials del Departament de Benestar Social i Família on hi hagi la seu de l’entitat, i la resolució, a la persona titular de la Direcció General de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.

Article 7

Notificació de les resolucions

7.1 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la és de sis mesos a comptar des de la data de publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Transcorregut el termini esmentat sense que s’hagi conclòs el procediment, les entitats interessades poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.

7.2 La resolució es notificarà a les entitats interessades, preferentment per mitjans electrònics, en els termes dels apartats 3 i 5 de l’article 43 de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, sempre que l’entitat hagi consentit expressament, mitjançant el formulari de sol·licitud, la notificació per mitjans electrònics. Així mateix, l’entitat podrà exercir en qualsevol moment del procediment el dret a utilitzar un mitjà no electrònic i a revocar el consentiment per les comunicacions electròniques sempre i quan la persona interessada ho sol·liciti de forma expressa. Les notificacions electròniques es faran a través de l’enllaç www.gencat.cat/ovt. Les notificacions a les entitats que no hagin consentit expressament la notificació electrònica es farà per correu certificat.

7.3. Contra aquesta resolució de la subvenció, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d’alçada davant el mateix òrgan que dicta la resolució o davant el superior jeràrquic, que és l’òrgan competent per emetre resolució, en el termini d’un mes, d’acord amb el que disposen els articles 114 i 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

7.4. Al final de l’exercici es donarà publicitat de les subvencions atorgades exposant-les en els taulers d’anuncis de la seu central del Departament de Benestar Social i Família i dels seus serveis territorials. Quan els imports de les subvencions concedides, individualment considerades, siguin de quantia igual o superior a 3.000 euros serà necessària també la seva publicació al DOGC.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Contra l’acte de convocatòria, que exhaureix la via administrativa, i les bases reguladores, les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu, d’acord amb l’article 10.1.b) de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar de l’endemà de la data de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Amb caràcter previ, contra l’acte de convocatòria, les persones interessades poden interposar recurs de reposició, d’acord amb l’article 77 de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, davant el conseller de Benestar Social i Família, en el termini de dos mesos a comptar de l’endemà de la data de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 29 de febrer de 2012

Josep Lluís Cleries i Gonzàlez

Conseller de Benestar Social i Família

Annex

Bases

—1 Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular el procediment de concessió de subvencions per a entitats per al desenvolupament d’accions que donin resposta a les situacions de precarietat incrementades amb l’actual crisi econòmica.

—2 Entitats beneficiàries

2.1 Poden acollir-se a les subvencions previstes en aquesta Ordre totes les entitats de serveis socials sense afany de lucre que compleixin els requisits següents:

  1. Estar legalment constituïdes i estar inscrites en el registre corresponent o haver fet la sol·licitud d’inscripció amb el benentès que s’haurà d’haver formalitzat la inscripció prèviament a la signatura de la resolució.

  2. Que tinguin la seu social a Catalunya.

  3. Estar al corrent de pagament de les obligacions per reintegrament de subvencions.

  4. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l’Estat.

  5. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Generalitat de Catalunya.

  6. Estar al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social.

  7. Que no hagin estat objecte de cap resolució ferma de caràcter sancionador amb relació a la prestació del servei que se subvenciona, o bé n’hagin estat, però que la sanció hagi prescrit.

  8. Que no hagin estat objecte de cap resolució ferma en via...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR