DECRET 42/2008, de 4 de març, pel qual es regula la coordinació executiva de l'acció exterior del Govern de la Generalitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidencia
Rango de LeyDecret

DECRET

42/2008, de 4 de març, pel qual es regula la coordinació executiva de l'acció exterior del Govern de la Generalitat.

El Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, crea el Departament de la Vicepresidència, el qual és competent en la promoció exterior de la Generalitat, en el suport a les funcions de representació institucional de la Generalitat a l'exterior, en la cooperació al desenvolupament, la coordinació de la participació de la Generalitat en els consorcis i els organismes amb altres institucions en l'àmbit de les relacions internacionals, en la coordinació executiva dels organismes governamentals amb competències en l'acció exterior de la Generalitat i en el suport a les comunitats catalanes a l'exterior.

Mitjançant el Decret 478/2006, de 5 de desembre, s'aprova l'estructura del Departament de la Vicepresidència i es regulen les unitats orgàniques que en depenen. L'article 2.1 del Decret esmentat estableix que la Secretaria de Relacions Internacionals passa a denominar-se Secretaria d'Afers Exteriors, la qual n'assumeix l'estructura i les funcions, entre les quals hi ha les que li atribueix l'article 6 del Decret 24/2006, de 28 de febrer, pel qual es regula la coordinació de l'acció exterior del Govern de la Generalitat i s'estableixen les funcions de la Secretaria de Cooperació Exterior del Departament de Governació i Administracions Públiques.

El Decret 633/2006, de 27 de desembre, regula les funcions i l'estructura de la Secretaria d'Afers Exteriors i estableix que aquesta és l'òrgan de suport a la persona titular del Departament de la Vicepresidència en l'exercici que la normativa vigent li atribueix en matèria d'acció exterior, i l'òrgan de suport en la coordinació de l'acció exterior de la Generalitat. La disposició derogatòria d'aquest Decret deroga el Decret 24/2006, de 28 de febrer.

La diversitat d'àmbits en els quals es desenvolupa l'acció exterior del Govern de la Generalitat, i la multiplicitat d'òrgans i entitats que hi incideixen, fa que sigui especialment necessari assegurar una coordinació adequada d'aquesta acció exterior.

Aquest Decret pretén delimitar amb precisió el contingut de la competència de coordinar l'acció exterior del Govern de la Generalitat, facilitar que la persona que l'exerceix rebi de forma àgil i eficaç el suport dels diversos òrgans i entitats que hi tenen incidència, i establir els mecanismes que permetin fer el seguiment i assegurar la coherència de l'acció exterior, així com donar servei a tots els departaments del Govern de la Generalitat de Catalunya que portin a terme activitats a l'exterior.

En conseqüència, la nova estructura del Govern de la Generalitat, l'atribució al Departament de la Vicepresidència de la coordinació executiva dels organismes governamentals amb competències en l'acció exterior, i la creació de la Secretaria d'Afers Exteriors com a òrgan de suport a aquesta competència, fan necessari regular els mecanismes pels quals el Departament de la Vicepresidència garantirà l'execució correcta de les directrius polítiques generals de l'acció exterior del Govern, vetllarà per una organització correcta dels serveis que la Generalitat proporciona a l'exterior, i garantirà els serveis que s'ofereixen als diversos departament de la Generalitat en matèria d'acció exterior.

Atesa la derogació del Decret 24/2006, de 28 de febrer, i d'acord amb la nova estructura del Govern de la Generalitat, escau regular com s'articula la funció de coordinació executiva de l'acció exterior.

D'acord amb l'article 194 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que preveu que la Generalitat creï oficines a l'exterior per a la promoció dels interessos de Catalunya, aquest Decret regula el marc jurídic general de les oficines de la Generalitat a l'exterior segons la nova estructura administrativa en matèria d'acció exterior i tenint en compte la regulació de la coordinació executiva d'aquesta competència.

Pel que fa a l'acció del govern davant la Unió Europea, la qual s'impulsa i coordina des de la Secretaria per a la Unió Europea del Departament de la Presidència, i a la representació, defensa i promoció dels interessos de Catalunya davant la Unió Europea, que es duu a terme des de la Delegació del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, cal esmentar que no queden incloses...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR