DECRET 72/1995, de 7 de març, pel qual es creen els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 2058, pàg. 4187, de 2.6.1995).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

En els més diversos àmbits del món de la cultura i el pensament, la capacitat humana de crear i produir esdeveniments i obres singulars ha merescut sempre el reconeixement ciutadà, pel que representa d'avenç i contribució al seu eixamplament, com un signe de civilitat i progrés.

En el decurs del temps passat i també present gaudim d'aportacions notables que enalteixen la cultura del país i el seu nom, gràcies a persones o entitats que amb la seva obra o trajectòria hi han dedicat el seu geni creatiu, una exemplar capacitat d'iniciativa o una destacada participació en benefici de tota la societat i els seus valors culturals suprems. Unes aportacions que, d'altra banda, permeten que Catalunya participi dels grans corrents universals, amb una especificitat i qualitat pròpia.

En definitiva, es tracta d'una realitat dinàmica que mereix, en la seva pluralitat i diversitat, tant el reconeixement com l'impuls per part de la nostra màxima institució de govern, la Generalitat de Catalunya, ja que representen també l'establiment de noves fites en el curs del nostre progrés humà com a nació.

Per això, amb la institució dels premis nacionals de cultura, es vol correspondre a la vàlua i la transcendència que per a la societat catalana té la cultura. Alhora, es vol contribuir a donar-li el màxim relleu i atorgar públicament aquell reconeixement que mereixen persones o entitats que hagin excel·lit en el seu foment.

És un fet arreu del món, i especialment en aquelles nacions culturalment més avançades o bé en què la cultura esdevé un veritable símbol del país, que es distingeixin les aportacions més significatives que en els diversos camps es produeixen en un any. Sortosament, a Catalunya gaudim d'un dinamisme cultural i creatiu que permet estar a l'alçada dels països capdavanters, i en la cultura tenim la pròpia essència de la nostra personalitat. Comptem també amb una tradició important de guardons públics que al llarg d'anys s'han anat instituint, força dels quals trobaven el seu origen precisament en aquest dinamisme cultural al·ludit, pel fet d'haver sorgit des de la mateixa societat en èpoques ja llunyanes.

Ara, tot recollint l'esperit de la tradició dels guardons que institucionalment s'havien heretat o creat en els darrers anys, i quan els camins de la cultura a Catalunya menen a una progressiva normalitat i un major...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR