DECRET 9/1987, de 15 de gener, sobre cria i recollida de marisc. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 825, p. 1318, de 6.4.1987).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC i les esmenes que estableix el Decret 187/1994.

La Llei 1/1986, de 25 de febrer, de Pesca Marítima de Catalunya fixa el marc legal dels cultius de marisc i del marisqueig.

Essent necessari el seu desenvolupament per a la seva aplicació;

A proposta del Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

Als efectes d'aquest Decret s'entén per:

a)Llicència: permís que s'atorga per a la recollida de marisc.

  1. Concessió: l'atorgament del dret a usar i fruir amb caràcter exclusiu temporal, per persones naturals o jurídiques de nacionalitat espanyola, de terrenys de domini públic, per a la instal·lació d'establiments destinats a la investigació o explotació marisquera.

  2. Permís: l'atorgament del dret a usar i fruir amb caràcter temporal o precari, per persones naturals o jurídiques de nacionalitat espanyola, de terrenys de domini públic, per a la instal·lació i l'explotació d'un establiment marisquer.

  3. Autorització: permís que s'atorga per a la instal·lació, en terrenys de propietat privada, d'un establiment marisquer.

Llicències

Article 2

2.1 Per recollir marisc caldrà estar en possessió de la corresponent llicència de mariscador, atorgada per la Direcció General de Pesca Marítima. 2.2 Per obtenir la Llicència de Mariscador, caldrà complir els requisits següents:

  1. Estar enquadrat en un Pòsit o Confraria de Pescadors, Cooperativa o Organització de productors pesquers.

  2. Estar inscrit a la Seguretat Social com a pescador o mariscador.

  3. Posseir la Llibreta d'Inscripció Marítima, pel cas de la Llicència de Mariscador de 1ª classe.

  4. Ser espanyol i major de 16 anys.

  5. Acreditar capacitat professional suficient. 2.3 El termini màxim per resoldre sobre la concessió de la llicència és de tres mesos, transcorregut el qual sense que s'hagi dictat resolució expressa la llicència s'entendrà atorgada.

Article 3

3.1 Les llicències de Mariscador són de dues classes:

  1. Llicències de Mariscador de 1ª classe: autoritza la recollida de marisc des d'embarcacions. Només es podrà mariscar amb aquesta Llicència a partir d'1'2 metres de fondària d'aigua.

  2. Llicències de Mariscador de 2ª classe: autoritza la recollida de marisc a peu, fins a 1'2 metres de fondària d'aigua. 3.2 Les llicències de Mariscador de 1ª i 2ª classe només seran vàlides per a l'àmbit territorial del Pòsit o Confraria de Pescadors que se sol·liciti. 3.3 Cas que el mariscador vulgui exercir fora de l'àmbit territorial pel qual està autoritzat, haurà de sol·licitar una nova llicència.

Article 4

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, tenint en compte l'avaluació dels recursos existents i les circumstàncies sòcio-econòmiques de cada zona, fixarà:

  1. Per a cada espècie, les èpoques de veda, les talles mínimes per a la seva extracció i comercialització i la producció màxima que podrà extraure cada mariscador.

  2. Els horaris de marisqueig que, necessàriament, hauran de ser diürns, i la durada de cada jornada de treball.

  3. El nombre de llicències atorgables.

Marisc i marisqueig

Article 5

5.1 El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca establirà les modalitats d'aparells (arts, malles, ormeigs, instruments i equips) que es podran emprar per al marisqueig. 5.2 No es poden emprar substàncies explosives, tòxiques, o càustiques, ni aparells de percussió pneumàtica, per a la recollida de cap tipus de marisc. 5.3 Quan per mariscar s'hagin d'emprar aparells que hagin d'estar en línia contínua, com catúfols, cargoleres i d'altres, cada 500 metres i en els extrems, seran assenyalats amb un gall o boia, el qual portarà marcat el número de foli de l'embarcació.

Article 6

Tant els lots de marisc pescat com els destinats a la comercialització no poden contenir més d'un 10% d'exemplars de talla inferior a la mínima reglamentada. Els que excedeixin d'aquest percentatge seran retornats a la mar, en la zona determinada, fixada al corresponent pla d'explotació.

Article 7

7.1 Els mariscadors han de retornar a la mar, sobre el mateix banc d'on hagin estat extretes, totes les closques netes, pedres i altres objectes que puguin servir de col·lectors per fixar llavors en el fons marí, excepte quan puguin ser perjudicials per a la netedad i puresa de les aigües i del marisc. Cas que les closques d'animals morts representin focus d'infeccions, s'hauran de portar a terra i procedir a la seva destrucció. 7.2 En el cas dels establiments marisquers, la neteja s'efectuarà sempre en terra, prenent les mesures adients per tal que els residus resultants no contaminin.

Article 8

El...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR