DECRET 245/2005, de 8 de novembre, pel qual es fixen els criteris per a l'elaboració dels mapes de capacitat acústica.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET 245/2005, de 8 de novembre, pel qual es fixen els criteris per a l'elaboració dels mapes de capacitat acústica.

La Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, regula les mesures necessàries per prevenir i corregir la contaminació provocada pels sorolls i les vibracions, i estableix els mecanismes necessaris per fixar els objectius de qualitat acústica en el territori i per donar resposta a la problemàtica produïda per aquest tipus de contaminació. El seu objectiu primordial és vetllar perquè les actuacions que es porten a terme en l'àmbit dels nuclis urbans no afectin la salut, el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes, el dret a la intimitat i el dret a tenir un medi ambient adequat per al desenvolupament de la persona.

La Llei 16/2002 regula en el capítol II les zones que han de contemplar els mapes de capacitat acústica en l'àmbit municipal i els seus objectius de qualitat acústica. Aquesta zonificació és primordial atès que els objectius de qualitat acústica a assolir es determinen a partir d'aquesta.

En tal sentit, els ajuntaments han d'elaborar un mapa de capacitat acústica amb els nivells d'immissió dels emissors acústics a què és aplicable la Llei de protecció contra la contaminació acústica que estiguin inclosos a les zones urbanes, els nuclis de població i, si escau, les zones del medi natural, a l'efecte de determinar la capacitat acústica del territori mitjançant l'establiment de les zones de sensibilitat acústica en l'àmbit del municipi respectiu.

L'article 9.1 de la Llei 16/2002 estableix que els criteris per a l'elaboració dels mapes de capacitat acústica s'han d'establir en disposicions que despleguin la Llei esmentada.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte establir els criteris per a l'elaboració dels mapes de capacitat acústica regulats a l'article 9 de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquest Decret s'entén per:

  1. Soroll ambiental: el so exterior no desitjat o nociu generat per les activitats humanes, inclòs el soroll emès pels mitjans de transport, pel trànsit rodat, ferroviari, marítim i aeri i pels emplaçaments d'activitats com les descrites a la Llei 16/2002, de protecció contra la contaminació acústica.

  2. Fonts puntuals de soroll: qualsevol activitat industrial, comercial, de serveis o de lleure i les derivades de les relacions de veïnat que generi soroll i vibracions.

  3. Fonts lineals de soroll: qualsevol infraestructura de transport viari, ferroviari, marítim i aeri que generi soroll i vibracions.

Article 3

Metodologia d'elaboració

L'elaboració del mapa de capacitat acústica s'efectua d'acord amb les fases següents:

  1. Identificació dels emissors acústics del territori.

  2. Determinació del nivell de soroll ambiental.

  3. Zonificació acústica del territori.

  4. Concreció del mapa de capacitat acústica.

Article 4

Identificació dels emissors acústics del territori

4.1 La fase d'identificació dels emissors acústics del territori consisteix en localitzar i reconèixer els potencials emissors acústics i la seva àrea d'afectació.

4.2 Les activitats significatives per l'afectació de soroll industrial, comercial, de serveis o de lleure s'han de senyalar com a fonts puntuals de soroll.

4.3 Les vies urbanes significatives en relació amb l'afectació de soroll; les travesseres urbanes, les rondes, els carrers d'ús intensiu comercials, industrials i de serveis, els carrers de vianants i els carrers de trànsit restringit, s'identifiquen com a fonts lineals de soroll.

4.4 Les infraestructures de transport viari, marítim i ferroviari, existents en l'àmbit urbà, s'identifiquen com a fonts lineals de soroll.

Article 5

Determinació del nivell de soroll ambiental

5.1 La fase de determinació del nivell de soroll ambiental es pot fer, indistintament, pel mètode de mesuraments de nivell de soroll o mitjançant models de càlcul per simulació, com els aconsellats per la Directiva 2002/49/CE del Parlament Europeu i del Consell de 25 de juny de 2002, sobre avaluació i gestió del soroll ambiental.

5.2 Els mesuraments de nivell de soroll es realitzen d'acord amb els principis exposats a les normes ISO 1996/2: 1998 i ISO 1996/1: 2003 i s'han de tenir en compte les guies de bones pràctiques per a l'elaboració de mapes de soroll de la Unió Europea.

5.3 La fase de mesurament de nivell de soroll ambiental consisteix en la realització de mesuraments de nivell de soroll, en un nombre suficient i representatiu, que permeti conèixer els emissors acústics existents, els sectors exposats al soroll i l'àrea d'afectació, per determinar els intervals de nivell de soroll, a l'objecte de delimitar les zones de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR