DECRET 221/2001, d'1 d'agost, pel qual s'estableixen les normes per al control i la millora de la qualitat de la llet crua de vaca produïda, tractada o transformada a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

221/2001, d’1 d’agost, pel qual s’estableixen les normes per al control i la millora de la qualitat de la llet crua de vaca produïda, tractada o transformada a Catalunya.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha manifestat reiteradament la seva voluntat de promoure, garantir i difondre la qualitat dels productes alimentaris a Catalunya, a la vegada que pretén avançar-se a les exigències que, en matèria de sanitat i seguretat dels consumidors i les consumidores, estableix la normativa vigent per aconseguir que els productors i els transformadors posin a disposició de la societat catalana els seus productes amb les màximes garanties de qualitat, sanitat i seguretat.

La integració d’Espanya a la Unió Europea i la creació del mercat únic, obliga a incorporar al nostre dret intern les normes comunitàries que regulen la producció i la comercialització dels productes agroalimentaris.

En aquest sentit el Reial decret 1679/1994, de 22 de juliol (BOE núm. 229, de 24.9.1994), pel qual s’estableixen les condicions sanitàries aplicables a la producció i la comercialització de la llet crua, la llet tractada tèrmicament i els productes làctics, ha transferit al nostre ordenament jurídic les directives que són d’aplicació al sector làctic, en especial les directives del Consell 92/46/CE i 92/188/CE.

L’esmentat Reial decret estableix entre les normes sanitàries i de qualitat que són d’aplicació a la producció i la comercialització de la llet crua de vaca, l’obligatorietat que la llet crua procedeixi d’animals sans i d’explotacions que compleixin determinades normes d’higiene i que estiguin controlades regularment per l’autoritat competent.

Així mateix, el Reial decret 1679/1994 estableix els paràmetres de qualitat que ha de complir la llet crua en el moment de la seva recollida a les explotacions de producció i l’obligació dels establiments de tractament i/o transformació d’informar els òrgans competents de les comunitats autònomes, quan la llet crua recollida a les explotacions no compleixi els nivells mínims de qualitat.

D’altra banda, el Llibre Blanc de la Qualitat i la Seguretat Alimentària, promou l’establiment dels mecanismes necessaris per garantir en qualsevol moment la traçabilitat dels productes i la realització de les actuacions de control necessari per tal de poder responsabilitzar cadascun dels esglaons de la cadena alimentària de la seva part en la consecució de la qualitat final. Sota la frase "de la granja a la taula" se sintetitza la necessitat de garantir i controlar la qualitat del producte en tot moment.

A Catalunya és el Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca l’òrgan competent pel que fa a la qualitat de la llet crua de vaca produïda a les explotacions ubicades en aquesta Comunitat Autònoma i de la llet crua de vaca produïda a altres comunitats autònomes que es tracti i/o transformi als establiments ubicats a Catalunya. Per això es considera necessari establir les normes aplicables al conjunt d’actuacions precises per estimular el sector productor i industrial d’aquest àmbit a obtenir la màxima qualitat de la llet destinada a consum humà, d’acord amb les millors tècniques productives possibles, i per establir el procediment que faciliti la comprovació que la llet comercialitzada a Catalunya compleix els requisits fixats al Reial decret 1679/1994, de 22 de juliol.

En conseqüència, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

L’objecte d’aquest Decret és establir les normes aplicables al conjunt d’actuacions que s’han de realitzar per promoure la millora de la qualitat de la llet; per verificar que la llet crua de vaca que es destini al consum directe, a l’elaboració de productes làctics o a llet de consum tractada tèrmicament, compleixi les condicions de qualitat fixades per la normativa estatal i comunitària; i per promoure la millora integral de les explotacions lleteres de Catalunya, mitjançant l’adopció de plans col·lectius i plans específics de cada explotació. El conjunt d’actuacions individuals i col·lectives, juntament amb les portades a terme per l’Administració, constitueixen el Pla de millora de la qualitat de la llet a Catalunya.

Article 2

Àmbit d’aplicació

Aquesta disposició s’aplicarà a:

a) Les explotacions de producció de llet de vaca ubicades a Catalunya.

b) Els establiments que envasin, tractin i/o transformin llet crua de vaca procedent d’explotacions ubicades a Catalunya.

c) Els establiments situats a la Comunitat Autònoma de Catalunya que envasin, tractin i/o transformin llet crua de vaca procedent d’explotacions ubicades fora de Catalunya.

d) Els primers compradors i compradores que adquireixin llet crua de vaca a persones o empreses productores ubicades a Catalunya o que lliurin llet a establiments de tractament i/o transformació situats a Catalunya.

Article 3

Definicions

Als efectes d’aquesta disposició, s’entendrà per:

a) Llet crua de vaca: la llet produïda per la secreció de la glàndula mamària de les vaques, que no hagi estat escalfada a una temperatura superior a 40ºC ni sotmesa a un tractament d’efecte equivalent.

b) Llet destinada a l’elaboració de productes làctics: la llet crua destinada a transformació, la llet líquida o congelada, obtinguda a partir de llet crua, que hagi sofert o no algun tractament físic autoritzat (com, per exemple, un tractament tèrmic o una termització) i la composició de la qual hagi estat modificada o no, sempre i quan les modificacions es limitin a l’addició i/o a l’extracció de components naturals de la llet.

c) Llet de consum tractada tèrmicament: la llet de consum destinada a la venda per al consumidor final per part de persones o col·lectivitats, obtinguda mitjançant tractament tèrmic i que es presenti en forma de llet pasteuritzada, llet pasteuritzada sotmesa a "alta pasteurització", llet esterilitzada i llet UHT, o bé la llet pasteuritzada per a la seva venda a l’engròs a petició dels consumidors i les consumidores individuals.

d) Productes làctics: els productes a base de llet, és a dir, els derivats exclusivament de la llet, tenint en compte que es poden afegir substàncies necessàries per a la seva elaboració, sempre i quan aquestes substàncies no s’utilitzin per substituir totalment o parcialment alguns dels components de la llet i els productes compostos de llet, on la llet o un producte làctic sigui part essencial, ja sigui per la seva quantitat o per l’efecte que caracteritza aquests productes i on cap element substitueix ni tendeix a substituir a cap component de la llet.

e) Explotació de producció: establiment on es troben una o més vaques destinades a la producció de llet.

f) Establiment de tractament: establiment on es tracta tèrmicament la llet, que estigui registrat al Registre general sanitari d’aliments i al Registre d’indústries agràries.

g) Establiment de transformació: establiment i/o explotació de producció on es procedeixi al tractament, a la transformació i/o a l’envasat de llet i de productes làctics, que estigui registrat al Registre sanitari d’aliments i al Registre d’indústries agràries.

h) Primera persona compradora: la persona física o jurídica que adquireixi llet crua de vaca als productors i les productores per tractar-la o transformar-la o, en el seu cas, per cedir-la a un o diversos establiments de tractament i/o de transformació.

Article 4

Requisits de la llet crua de vaca

La llet crua de vaca destinada a l’elaboració de productes làctics o de llet de consum tractada tèrmicament ha de complir els requisits següents:

a) Procedir d’animals i d’explotacions controlades amb regularitat per l’òrgan competent en matèria de sanitat i producció animal de la comunitat autònoma on estigui ubicada l’explotació de producció.

b) Complir les normes de qualitat fixades a l’apartat A del capítol IV de l’annex A del Reial decret 1679/1994, de 22 de juliol.

c) Complir les condicions de sanitat animal que estableix el capítol I de l’annex A del Reial decret 1679/1994, de 22 de juliol.

No obstant això, quan la llet crua procedeixi d’animals sans que pertanyin a explotacions de producció que no siguin oficialment indemnes de tuberculosi o indemnes o oficialment indemnes de brucel·losi, només podrà utilitzar-se per a l’elaboració de llet tractada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR