DECRET 227/2002, de 27 d'agost, pel qual s'estableix l'ordenació curricular dels ensenyaments superiors de disseny i se'n regula la prova d'accés.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Català de Seguretat Viària
Rango de LeyDecret

ció en la generació de dissenys. Estudi de les superfícies. Requisits d'imatge. Tipologia, elements, mecanismes, comportaments i càlcul d'estructures i sistemes.

  1. Ergonomia

    1. Durada: 6 crèdits.

    2. Continguts: funcions utilitàries i la seva vinculació als criteris ergonòmics.

    Criteris d'aplicació dels paràmetres antropomètrics en els conceptes de funció, ús i utilitat. Anàlisi de les activitats bàsiques socials i professionals del subjecte.

  2. Tecnologies analògiques i digitals

    1. Durada: 15 crèdits.

    2. Continguts: els mitjans informàtics. Aplicació dels programes informàtics més usuals en la pràctica professional. La imatge digital. Fotomecànica digital. Fotografia.

  3. Models, maquetes i prototipus

    1. Durada: 6 crèdits.

    2. Continguts: material de presentació i nivells d'acabat. Definició i realització de models, maquetes, prototipus i presèries. Prototipus de treball.

  4. Projectes de disseny de productes

    1. Durada: 9 crèdits.

    2. Continguts: projectes específics. Anàlisi de l'evolució històrica dels usos i productes, dels condicionants tècnics, tecnològics, funcionals i comunicatius. Cicle de vida del producte. Requisits i especificacions. Idees i esbossos. Plànols i memòria. Pressupostos i anàlisi de viabilitat. Resolució dels projectes. Criteris de qualitat. Avaluació i verificació. Gestió de projectes industrials. Noves tecnologies aplicades al disseny i a la producció industrial. Informàtica global i disseny integral. Xarxes ofimàtiques. Modelització i simulació. Comunicacions integrades. Organització dels treballs. Tècniques de prototipus ràpids.

  5. Projectes interdisciplinaris

    1. Durada: 9 crèdits.

    2. Continguts: definició i realització de projectes de productes de disseny interdisciplinaris. Contenidors i embalatges. L'envàs com a mitjà de comunicació. Adhesius, etiquetatges, tancaments, tractaments i acabats. Senyalització d'espais complexos. Percepció espacial i recorreguts visuals i físics. Iconologia i psicologia. L'entorn comercial. La imatge comercial i la seva concreció en els diferents elements que conformen l'entorn: espai, mobiliari, indumentària, envasos i embalatges, etc. El treball en equips multidisciplinaris.

  6. Disseny d'envasos i embalatge

    1. Durada: 18 crèdits.

    2. Continguts: concepte i finalitat de l'envàs. Definicions. L'envàs com a mitjà de comunicació. Tecnologies i materials. Adhesius, etiquetatges, tancaments, tractaments i acabats. L'equació VIP. Normalització, requisits i especificacions. Materials, processos de fabricació, reutilització/reciclatge i equilibri mediambiental. Sistemes d'emmagatzematge distribució i transport. Classificació de productes. Condicions especials d'emmagatzematge. Productes i matèries nocives, perilloses, inflamables o amb índex d'alts riscos. Noves tecnologies aplicades al disseny i producció d'envasos i embalatges.

  7. Ciències socials aplicades al disseny

    1. Durada: 6 crèdits.

    2. Continguts: antropologia aplicada. Anàlisis de les societats complexes, la ciutat i la vida urbana. Teories de la imatge, de la informació i de la comunicació humana. Fenomenologia implicada en el procés de constitució dels models socials i culturals, i en la configuració simbòlica de la demanda/consum i del subjecte consumidor. Teoria de la publicitat. Anàlisi de productes publicitaris. Estructura sociològica del gust. Moda i consum. El disseny i el procés de socialització. El disseny i l'ecologia.

  8. Entorn professional

    1. Durada: 6 crèdits.

    2. Continguts: àmbit professional, alternatives, possibilitats. Organismes i associacions professionals. Legislació i normativa relativa al sector del disseny de productes. Dret usual de la propietat intel-lectual, laboral, administratiu, fiscal i de patents.

  9. Gestió professional

    1. Durada: 6 crèdits.

    2. Continguts: tècniques d'organització dels recursos per a la millora dels processos i mètodes de producció industrial. Fonaments, dades socioeconòmiques, mètodes i tècniques de gestió i recerca en màrqueting.

  10. Pràctica professional

    1. Durada: 30 crèdits.

    2. Continguts: aplicació a supòsits pràctics o encàrrecs reals de les tècniques, procediments, eines, equipaments, maquinària i utillatge per a la producció usual a l'àmbit sectorial. Organització del treball. Manteniment i especificacions tècniques. Prevenció de riscos laborals.

    Assignatures específiques de l'especialitat de disseny d'interiors

  11. Història del disseny d'interiors

    1. Durada: 6 crèdits.

    2. Continguts: evolució de l'arquitectura moderna i contemporània i dels criteris d'estructuració espacial de les diferents cultures. Referència amb els moviments, estils artístics i altres formes d'expressió plàstica. La composició espacial. Elements compositius. Percepció i recorregut. Proporcions. Ordre espacial. Criteris d'ocupació i col-locació. La síntesi espacial. Imatge, forma i funció.

  12. Expressió i representació

    1. Durada: 9 crèdits.

    2. Continguts: mètodes i tècniques d'expressió i representació de l'espai i de l'ambient. Dibuix tècnic i delineació. Tècniques i normes. Realització de croquis i aixecament de plànols. Aplicació dels mitjans informàtics i del disseny assistit en 2 D i 3D. Perspectiva i renderització. Els models en 3D. La maqueta: materials i tècniques de maquetisme aplicats a l'interiorisme. Maquetació de treball. Material de presentació. Nivells d'acabat.

  13. Tecnologia de l'edificació

    1. Durada: 12 crèdits.

    2. Continguts: tècniques constructives. Estructures i materials estructurals. Formes i sistemes naturals: principis mecànics i funcionals; aplicació a la generació de dissenys. Tipologies estructurals. Introducció a la resistència de materials. Els esforços i sol-licitacions. Elasticitat. Equilibri. Predimensionat d'elements. Elements constructius: forjats. Façanes. Tipologia i materials Elements de connexió vertical (escales, rampes i elevació). Cobertes i desguassos. Aplicació de les Normes Bàsiques i Tècniques de l'edificació. Processos constructius.

  14. Instal-lacions

    1. Durada: 15 crèdits.

    2. Continguts: xarxes, sistemes i instal-lacions de subministrament i evacuació. Esquemes, símbols i codis. Càlculs, control i execució. Normativa bàsica de seguretat aplicable a les instal-lacions, en especial, les d'evacuació en el supòsit d'incendis.

  15. Acabats i materials

    1. Durada: 12 crèdits.

    2. Continguts: elements divisors, panells i mampares. Productes prefabricats i construïts a l'obra. Materials i procés constructiu. Materials d'acabat i recobriment de paraments interiors. Característiques, propietats, classificació i anàlisi de les matèries primeres i altres materials. Estudi de superfícies. Requisits d'imatge. Criteris de decisió i control de l'ambient i la percepció espacials. Elements de mobiliari fix, mòbil i complements espacials. Estudis de mercat.

  16. Projectes d'interiorisme

    1. Durada: 9 crèdits.

    2. Continguts: projectes d'interiorisme específics. Anàlisi de l'evolució dels usos i productes, dels condicionaments tècnics i tecnològics, funcionals i comunicatius. Funcions utilitàries i vinculació als criteris ergonòmics i de prosèmica. Criteris d'aplicació dels paràmetres antropomètrics als conceptes de funció, ús i utilitat. Cicle de vida del producte. Requisits i especificacions. Ideació i esbossos. Propostes, plànols i memòries. Pressupostos i anàlisis de viabilitat. Tècnica de direcció d'obres: organització constructiva i econòmica de l'obra. Gestió del projecte. Criteris de qualitat. Avaluació i verificació. Organització del treball en equip. Metodologia del projecte. Aplicació de noves tecnologies del projecte. Material de presentació i nivells d'acabat.

  17. Projectes interdisciplinaris

    1. Durada: 9 crèdits.

    2. Continguts: Definició i realització de projectes de productes de disseny interdisciplinaris. Senyalització d'espais complexos. Iconologia i psicologia. L'entorn comercial. La imatge comercial i la seva concreció en els diferents elements que conformen l'entorn: Espai, mobiliari, indumentària, envasos i embalatges, etc. Disseny i muntatge d'exposicions, estands i aparadors. L'entorn de les televisions i de les administracions i serveis públics i privats. Fonaments d'escenografia: L'espai escènic. Condicionaments i mitjans. El treball en equips pluridisciplinaris.

  18. Condicionament d'espais

    1. Durada: 6 crèdits.

    2. Continguts: Control ambiental: Criteris i conceptes de condicionament i confortabilitat ambiental. Luminotècnica i acústica. Aïllament. Accessibilitat, seguretat i protecció. Sistemes i normatives. Jardineria interior aplicada. Noves tecnologies: fonaments de domòtica. Ecologia i sostenibilitat.

  19. Rehabilitació

    1. Durada: 6 crèdits.

    2. Continguts: Fonaments de rehabilitació arquitectònica: patologies de l'edificació. Control de riscos. Reforma, remodelació i millora d'espais. Rehabilitació i recondicionament d'edificis i locals.

  20. Ciències socials aplicades al disseny

    1. Durada: 6 crèdits.

    2. Continguts: Antropologia aplicada. Anàlisi de les societats complexes, la ciutat i la vida urbana. Teories de la imatge, de la informació i de la comunicació humana. Fenomenologia del procés de constitució de models socioculturals. Configuració simbòlica de la demanda/consum. Teoria de la publicitat. Anàlisi de productes publicitaris. Estructura sociològica del gust. Moda i consum. El disseny i el procés de socialització. El disseny i l'ecologia.

  21. Entorn professional

    1. Durada: 6 crèdits

    2. Continguts: Àmbit professional, alternatives i possibilitats. Organismes i associacions professionals. Legislació i normativa relativa al sector de l'interiorisme. Competències professionals i gestió de l'obra. Normes de seguretat i responsabilitat civil. Legalització d'activitats molestes, insalubres i nocives. Dret usual i de propietat intel-lectual, laboral...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR