DECRET 134/2000, de 20 de març, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment d'aviònica.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

134/2000, de 20 de març, pel qual s’estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment d’aviònica.

El Reial decret 626/1995, de 21 d’abril, ha establert el títol de tècnic superior en manteniment d’aviònica i els corresponents ensenyaments mínims, en consonància amb el Reial decret 676/1993, de 7 de maig, el qual fixa les directrius generals sobre els títols de formació professional i els seus ensenyaments mínims.

El Reial decret 777/1998, de 30 d’abril, ha desenvolupat determinats aspectes de l’ordenació de la formació professional en l’àmbit del sistema educatiu; alguns d’aquests aspectes modifiquen el Reial decret que va establir el títol corresponent a aquest cicle formatiu.

De conformitat amb l’article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives competents establir el currículum del cicle formatiu corresponent.

D’acord amb el Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l’establiment del currículum dels ensenyaments de formació professional.

El currículum dels cicles formatius de formació professional específica s’estableix tenint present les necessitats generals de qualificació de cada àmbit professional detectades a Catalunya i les diverses mesures que permeten adequacions del currículum a les necessitats específiques de l’àmbit socioeconòmic dels centres docents.

L’autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i el treball en equip del professorat permeten desenvolupar actuacions flexibles i possibiliten concrecions particulars del currículum en cada centre docent. El currículum que estableix aquest Decret ha de ser desplegat en les programacions elaborades per l’equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l’alumnat i han de respondre al requisit d’integració dels continguts del cicle formatiu.

En virtut d’això, a proposta de la consellera d’Ensenyament, amb l’informe del Consell Escolar de Catalunya, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Aquest Decret estableix el currículum per a l’ensenyament de formació professional vinculat al títol de tècnic superior en manteniment d’aviònica que regula el Reial decret 626/1995, de 21 d’abril, pel qual s’aproven els ensenyaments mínims.

Article 2

2.1 La denominació, el nivell i la durada del cicle formatiu són els que estableix l’apartat 1 de l’annex d’aquest Decret.

2.2 El perfil professional és el que indica l’apartat 2 de l’annex.

2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que estableix l’apartat 3.1 de l’annex.

2.4 Els continguts del currículum s’estructuren en els crèdits que estableix l’apartat 3.2 de l’annex.

2.5 Els objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l’avaluació.

2.6 Les hores a disposició del centre s’estableixen a l’apartat 3.3 de l’annex.

Article 3

La relació dels crèdits en què s’estructuren els mòduls professionals de l’ensenyament corresponent al títol de tècnic superior en manteniment d’aviònica s’estableix a l’apartat 3.4 de l’annex.

Article 4

Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu són les que expressa l’apartat 4 de l’annex.

Article 5

5.1 Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que especifiquen, respectivament, els apartats 5.1 i 5.2 de l’annex.

5.2 Els estudis universitaris als quals dóna accés aquest títol són els que indica l’apartat 5.3 de l’annex.

Disposicions addicionals

—1 El professorat de l’especialitat d’organització i processos de manteniment de vehicles del cos de professors d’ensenyament secundari podrà impartir les matèries de mecànica, tecnologia industrial I i tecnologia industrial II del batxillerat.

—2 La consellera d’Ensenyament pot desplegar el currículum a què es refereix aquest Decret tant en la modalitat d’educació presencial com en la d’educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i el pot adaptar a les característiques singulars de col·lectius d’alumnat.

—3 La consellera d’Ensenyament pot autoritzar la realització d’experimentacions sobre aquest currículum d’acord amb el que disposa el capítol 6 del Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya.

Disposició final

Aquest Decret entra en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 20 de març de 2000

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Carme-Laura Gil i Miró

Consellera d’Ensenyament

Annex

—1 Identificació del títol.

1.1 Denominació: manteniment d’aviònica.

1.2 Nivell: formació professional de grau superior.

1.3 Durada del cicle formatiu: 2.000 hores.

1.3.1 Formació en el centre educatiu: 1.590 hores (crèdits de l’1 al 12).

1.3.2 Formació en centres de treball: 410 hores (crèdit 13).

—2 Perfil professional.

2.1 Competència general.

És competència general d’aquest tècnic realitzar el manteniment preventiu i correctiu d’aeronaus d’ala fixa i d’ala rotatòria, dels seus sistemes, equips i components en l’àrea d’aviònica (sistemes elèctrics, de navegació, comunicacions, vol automàtic, computadors i indicació), abastar l’activitat a l’hangar, la línia i el taller, i participar en la seva gestió, segons les normatives i en les condicions de qualitat i seguretat establertes.

2.2 Competències professionals.

Les competències i les actuacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:

a) Mantenir els sistemes elèctric i d’instrumentació de l’aeronau, els subconjunts i elements elèctrics i electrònics que els constitueixen o que formen part d’altres sistemes i els serveis de l’àrea d’aeromecànica en la línia:

  1. Realitzar el manteniment dels sistemes elèctrics, d’instrumentació i de components elèctrics i electrònics d’altres sistemes de les aeronaus, tant programat com a conseqüència d’alguna avaria, mitjançant la realització dels serveis i controls propis del manteniment, segons els procediments establerts.

  2. Realitzar el diagnòstic d’avaries, mitjançant la localització i identificació de fallades i de les causes que les provoquen, en els sistemes elèctrics i d’instrumentació de les aeronaus, segons les especificacions dels manuals de manteniment i utilitzant els equips de prova i mitjans necessaris, en condicions de seguretat.

  3. Instal·lar centres i punts de distribució elèctrica, cablatges, connexions i terminals, ajustant-se a especificacions tècniques i de normativa.

  4. Mantenir en el taller els equips, subconjunts i elements elèctrics que constitueixen els sistemes de generació i transformació d’energia elèctrica, segons els procediments establerts.

  5. Mantenir i reparar en el taller equips elèctrics i electrònics de mesura i control de magnituds mecàniques, elèctriques i dispositius d’indicació o presentació electrònica, segons els procediments establerts.

  6. Mantenir i reparar en el taller equips elèctrics i electrònics utilitzats en diferents sistemes de les aeronaus, segons els procediments establerts.

  7. Instal·lar i mantenir en perfecte estat de funcionament equips de confort interior de les aeronaus (neveres, escalfadors de líquids, forns, cuines, àudio, vídeo, etc.) segons les especificacions tècniques i de normativa.

  8. Realitzar el muntatge i posar en funcionament bancs elèctrics, electromecànics o electrònics, per a la prova de sistemes o components, utilitzant plànols i instruccions de disseny.

  9. Diagnosticar avaries de funcionament en els bancs de prova de components de les aeronaus, mitjançant la localització i identificació de fallades, i les causes que les provoquen, segons les especificacions dels manuals de manteniment i utilitzant els equips de prova i els mitjans necessaris, en condicions de seguretat.

  10. Efectuar reparacions, ajustos i calibratges de bancs de prova de sistemes i components de les aeronaus, segons les especificacions dels manuals de manteniment i mitjançant els procediments establerts.

  11. Realitzar el manteniment bàsic (desmuntatge, muntatge i substitució) i serveis en la línia dels sistemes mecànics de l’aeronau, fins al seu nivell de competència i segons els procediments establerts.

    b) Mantenir les instal·lacions, subconjunts, components i elements dels sistemes de comunicació i navegació de les aeronaus, dels sistemes d’ajut en terra i dels sistemes de vol automàtic:

  12. Realitzar el manteniment dels sistemes de comunicació i navegació de les aeronaus i dels sistemes d’ajut en terra, tant programat com a conseqüència d’alguna avaria, mitjançant la realització i els controls propis del manteniment, segons els procediments establerts.

  13. Realitzar el manteniment dels sistemes de vol automàtic de les aeronaus, programat o com a conseqüència d’alguna avaria, segons els procediments establerts.

  14. Realitzar el diagnòstic d’avaries, mitjançant la localització i identificació de fallades i de les causes que les provoquen, en els sistemes de comunicació i de navegació de les aeronaus i dels sistemes en terra, segons les especificacions dels manuals de manteniment i utilitzant els equips de prova i mitjans necessaris, en condicions de seguretat.

  15. Mantenir en el taller els equips, subconjunts i elements que constitueixen els sistemes de comunicacions i de navegació i vol automàtic de les aeronaus, segons els procediments establerts.

  16. Mantenir en el taller equips, subconjunts i elements dels sistemes de comunicació i de navegació de les estacions de terra per a l’ajut i control de la navegació aèria, segons els procediments establerts.

    c) Mantenir els sistemes de computació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR