DECRET 136/2000, de 20 de març, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment aeromecànic.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

136/2000, de 20 de març, pel qual s’estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior de manteniment aeromecànic.

El Reial decret 625/1995, de 21 d’abril, ha establert el títol de tècnic superior en manteniment aeromecànic i els corresponents ensenyaments mínims, en consonància amb el Reial decret 676/1993, de 7 de maig, el qual fixa les directrius generals sobre els títols de formació professional i els seus ensenyaments mínims.

El Reial decret 777/1998, de 30 d’abril, ha desenvolupat determinats aspectes de l’ordenació de la formació professional en l’àmbit del sistema educatiu, alguns d’aquests aspectes modifiquen el Reial decret que va establir el títol corresponent a aquest cicle formatiu.

De conformitat amb l’article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives competents establir el currículum del cicle formatiu corresponent.

D’acord amb el Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l’establiment del currículum dels ensenyaments de formació professional.

El currículum dels cicles formatius de formació professional específica s’estableix tenint present les necessitats generals de qualificació de cada àmbit professional detectades a Catalunya i les diverses mesures que permeten adequacions del currículum a les necessitats específiques de l’àmbit socioeconòmic dels centres docents.

L’autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i el treball en equip del professorat permeten desenvolupar actuacions flexibles i possibiliten concrecions particulars del currículum en cada centre docent. El currículum establert en aquest Decret ha de ser desplegat en les programacions elaborades per l’equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l’alumnat i han de respondre al requisit d’integració dels continguts del cicle formatiu.

En virtut d’això, a proposta de la consellera d’Ensenyament, amb l’informe del Consell Escolar de Catalunya, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Aquest Decret estableix el currículum per a l’ensenyament de formació professional vinculat al títol de tècnic superior en manteniment aeromecànic regulat pel Reial decret 625/1995, de 21 d’abril, pel qual s’aproven els ensenyaments mínims.

Article 2

2.1 La denominació, el nivell i la durada del cicle formatiu són els que s’estableixen a l’apartat 1 de l’annex d’aquest Decret.

2.2 El perfil professional és el que s’indica a l’apartat 2 de l’annex.

2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que s’estableixen a l’apartat 3.1 de l’annex.

2.4 Els continguts del currículum s’estructuren en els crèdits que s’estableixen a l’apartat 3.2 de l’annex.

2.5 Els objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l’avaluació.

2.6 Les hores a disposició del centre s’estableixen a l’apartat 3.3 de l’annex.

Article 3

La relació dels crèdits en què s’estructuren els mòduls professionals de l’ensenyament corresponent al títol de tècnic superior en manteniment aeromecànic s’estableix a l’apartat 3.4 de l’annex.

Article 4

Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu són les que s’expressen a l’apartat 4 de l’annex.

Article 5

5.1 Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que s’especifiquen, respectivament, en els apartats 5.1 i 5.2 de l’annex.

5.2 Els estudis universitaris als quals dóna accés aquest títol són els indicats a l’apartat 5.3 de l’annex.

Disposicions addicionals

—1 El professorat de l’especialitat d’organització i processos de manteniment de vehicles del cos de professors d’ensenyament secundari podrà impartir les matèries de mecànica, tecnologia industrial I i tecnologia industrial II del batxillerat.

—2 La consellera d’Ensenyament pot desplegar el currículum a què es refereix aquest Decret tant en la modalitat d’educació presencial com en la d’educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i el pot adaptar a les característiques singulars de col·lectius d’alumnat.

—3 La consellera d’Ensenyament pot autoritzar la realització d’experimentacions sobre aquest currículum d’acord amb el que disposa el capítol 6 del Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya.

Disposició final

Aquest Decret entra en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 20 de març de 2000

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Carme-Laura Gil i Miró

Consellera d’Ensenyament

Annex

—1 Identificació del títol.

1.1 Denominació: manteniment aeromecànic.

1.2 Nivell: formació professional de grau superior.

1.3 Durada del cicle formatiu: 2000 hores.

1.3.1 Formació en el centre educatiu: 1590 hores (crèdits de l’1 al 13).

1.3.2 Formació en centres de treball: 410 hores (crèdit 14).

—2 Perfil professional.

2.1 Competència general.

És competència general d’aquest tècnic realitzar el manteniment preventiu i correctiu de les aeronaus d’ala fixa i d’ala rotatòria, els seus sistemes, equips i components en l’àrea de mecànica (planta de potència, sistemes mecànics/hidràulics/pneumàtics i cel·la), abastar l’activitat en el taller, l’hangar i la línia, i participar en la seva gestió, tot això d’acord amb les normatives i en les condicions de qualitat i seguretat establertes.

2.2 Competències professionals.

Les competències i les actuacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:

a) Mantenir la planta de potència de l’aeronau, els seus sistemes, accessoris i elements de control:

  1. Realitzar el manteniment de la planta de potència de l’aeronau, ja sigui programat o com a conseqüència d’alguna avaria, mitjançant la realització de les inspeccions, proves, ajustos i serveis propis d’aquest manteniment, segons els procediments establerts.

  2. Diagnosticar avaries en la planta de potència, i localitzar la fallada i les causes que la provoquen seguint les especificacions del manual de manteniment i utilitzant els equips de prova i els mitjans necessaris, en condicions de seguretat.

  3. Mantenir en estat de correcta funcionalitat els elements i accessoris de la planta de potència (carenats, sondes, hèlixs, elements de transmissió de potència, controls de combustible, actuadors, radiadors, discs, àleps), mitjançant la inspecció de l’estat en què es troben i la realització de les operacions de manteniment necessàries.

  4. Ajustar els paràmetres de funcionament del motor als valors estipulats per les especificacions del manual de manteniment, mitjançant el seu rodatge i proves al banc, en les condicions de seguretat requerides.

    b) Mantenir operatius els sistemes mecànics/hidràulics/pneumàtics de l’aeronau, els subconjunts, components i elements que els constitueixen, i mantenir en la línia els sistemes elèctrics i electrònics:

  5. Realitzar el manteniment dels sistemes de l’aeronau, ja sigui programat o com a conseqüència d’alguna avaria, mitjançant la realització de les inspeccions, proves, ajustos i serveis propis d’aquest manteniment, segons els procediments establerts.

  6. Diagnosticar avaries en els sistemes de l’aeronau, i localitzar la fallada i les causes que la provoquen seguint les especificacions del manual de manteniment i utilitzant els equips de prova i els mitjans necessaris, en condicions de seguretat.

  7. Mantenir en estat de correcta funcionalitat els mòduls, subconjunts o elements dels sistemes de l’aeronau, mitjançant la inspecció de l’estat en què es troben i la realització de les operacions de manteniment necessàries.

  8. Realitzar el manteniment bàsic (desmuntatge, muntatge i substitució) i serveis en la línia, de plafons d’instrumentació, sistemes electrònics de navegació, comunicacions i vol automàtic de les aeronaus, en les condicions de seguretat requerides.

    c) Realitzar el manteniment de les estructures i del mobiliari i interiors de l’aeronau:

  9. Realitzar accions d’inspecció, derivades del manteniment programat o que s’hi relacionin amb ell, sobre elements estructurals, revestiments i parts metàl·liques de les aeronaus.

  10. Realitzar el manteniment i operacions de transformació, de l’estructura, revestiments o parts metàl·liques de les aeronaus, segons les especificacions de la documentació tècnica.

  11. Realitzar inspeccions dels elements d’interior i mobiliari de les aeronaus, portant a terme posteriorment les accions correctives apropiades, segons els manuals.

    d) Participar en la gestió del manteniment, col·laborant-hi o controlant parts de la logística, i decidir en certs casos sobre les condicions d’aeronavegabilitat de l’aeronau:

  12. Col·laborar amb el personal facultatiu en la definició i implantació dels plans i procediments de manteniment, tenint en compte els objectius, les necessitats de l’empresa i les normatives d’obligat compliment.

  13. Distribuir els treballs de manteniment en funció de les càrregues de treball, els recursos humans, les instal·lacions i els equips, programant-ne les actuacions i organitzant-ne el manteniment.

  14. Col·laborar en la gestió de l’àrea de recanvis, organitzant la distribució física del magatzem, controlant les existències i proposant comandes.

  15. Decidir en la línia sobre l’aeronavegabilitat de l’aeronau per al vol, en funció de les dades obtingudes en les proves, les accions realitzades i les informacions disponibles.

  16. Crear, mantenir i intensificar relacions de treball en l’àmbit de producció, intervenint en els conflictes interpersonals que es presentin, i participar en la posada en pràctica de procediments de reclamacions i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR