DECRET 367/1996, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior de desenvolupament de productes electrònics.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyDecret

El Reial decret 620/1995, de 21 d'abril, ha establert el títol de tècnic superior en desenvolupament de productes electrònics i els corresponents ensenyaments mínims, en consonància amb el Reial decret 676/1993, de 7 de maig, el qual fixa les directrius generals sobre els títols de formació professional i els seus ensenyaments mínims.

De conformitat amb l'article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives competents establir el currículum del cicle formatiu corresponent.

D'acord amb el Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l'establiment del currículum dels ensenyaments de formació professional.

El currículum dels cicles formatius de formació professional específica s'estableix tenint present les necessitats generals de qualificació de cada àmbit professional detectades a Catalunya i les diverses mesures que permeten adequacions del currículum a les necessitats específiques de l'àmbit socioeconòmic dels centres docents.

L'autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i el treball en equip del professorat permeten desenvolupar actuacions flexibles i possibiliten concrecions particulars del currículum en cada centre docent. El currículum establert en aquest Decret ha de ser desplegat en les programacions elaborades per l'equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l'alumnat i han de respondre al requisit d'integració dels continguts del cicle formatiu.

En virtut d'això, a proposta del conseller d'Ensenyament, amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Aquest Decret estableix el currículum per a l'ensenyament de formació professional vinculat al títol de tècnic superior en desenvolupament de productes electrònics regulat pel Reial decret 620/1995, de 21 d'abril, pel qual s'aproven els ensenyaments mínims.

Article 2

2.1 La denominació, el nivell i la durada del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 1 de l'annex d'aquest Decret. 2.2 El perfil professional és el que s'indica a l'apartat 2 de l'annex. 2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 3.1 de l'annex. 2.4 Els continguts del currículum s'estructuren en els crèdits que s'estableixen a l'apartat 3.2 de l'annex. 2.5 Els objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació. 2.6 Les hores a disposició del centre s'estableixen a l'apartat 3.3 de l'annex.

Article 3

La relació dels crèdits en què s'estructuren els mòduls professionals de l'ensenyament corresponent al títol de tècnic superior en desenvolupament de productes electrònics s'estableix a l'apartat 3.4 de l'annex.

Article 4

Les matèries del batxillerat que s'han hagut de cursar per accedir al cicle formatiu es detallen a l'apartat 3.5 de l'annex.

Article 5

Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu són les que s'expressen a l'apartat 4 de l'annex.

Article 6

6.1 Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que s'especifiquen, respectivament, en els apartats 5.1 i 5.2 de l'annex. 6.2 Els estudis universitaris als quals dóna accés aquest títol són els indicats a l'apartat 5.3 de l'annex.

Disposicions addicionals

-1 El professorat de l'especialitat de sistemes electrònics del cos de professors d'ensenyament secundari podrà impartir les matèries de tecnologia industrial I, tecnologia industrial II i electrotècnia del batxillerat.

-2 El conseller d'Ensenyament podrà desplegar el currículum a què es refereix aquest Decret tant en la modalitat d'educació presencial com en la d'educació a distància, el podrà adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i el podrà adaptar a les característiques singulars de col·lectius d'alumnat.

-3 El conseller d'Ensenyament podrà autoritzar la realització d'experimentacions sobre aquest currículum d'acord amb el que disposa el capítol 6 del Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 29 d'octubre de 1996

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Josep Xavier Hernández i Moreno Conseller d'Ensenyament

Annex

-1 Identificació del títol. 1.1 Denominació: desenvolupament de productes electrònics. 1.2 Nivell: formació professional de grau superior. 1.3 Durada del cicle formatiu: 2.000 hores. 1.3.1 Formació en el centre educatiu: 1.650 hores (crèdits de l'1 al 12) 1.3.2 Formació en centres de treball: 350 hores (crèdit 13).

-2 Perfil professional. 2.1 Competència general. És competència general d'aquest tècnic realitzar l'estudi, la definició, la concepció i el desenvolupament de petites targetes i equips electrònics. Organitzar, gestionar i controlar la fabricació i la posada al punt dels prototipus electrònics amb la qualitat i la fiabilitat requerides i amb els costos acordats. Mantenir equips electrònics professionals, utilitzant els mitjans i les tècniques de manteniment adequades, donant el suport i l'assessorament necessaris als tècnics que el demanin. 2.2 Competències professionals. Les competències i realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:

  1. Dissenyar i desenvolupar petits productes electrònics analògics: 1. Concebre la solució per a una aplicació electrònica analògica, a partir de les especificacions funcionals i les prestacions del producte electrònic en les condicions de qualitat, cost i temps establerts. 2. Construir maquetes d'aplicacions electròniques analògiques utilitzant els mitjans disponibles i aplicant els procediments interns establerts, d'acord amb els esquemes de la solució adoptada, realitzant les proves, modificacions i ajustos necessaris per a la seva posada a punt, verificant la seva idoneïtat amb les especificacions tècniques establertes. 3. Especificar les proves, ajustos i assajos de qualitat i fiabilitat que s'han de realitzar per a l'homologació i la producció, amb la precisió requerida i en el format normalitzat. 4. Elaborar o supervisar l'elaboració de la documentació tècnica del producte electrònic necessària per a la seva industrialització, en les condicions de qualitat, normalització interna i estàndards establerts.

  2. Dissenyar i desenvolupar petits productes electrònics digitals i microprogramables: 1. Concebre la solució per a una aplicació electrònica digital i/o microprogramable, a partir de les especificacions funcionals i les prestacions del producte electrònic en les condicions de qualitat, cost i temps establertes. 2. Desenvolupar el programari d'alt i/o baix nivell d'aplicacions digitals i microprogramables (solució programada), optimant la seva funcionalitat i flexibilitat. 3. Construir maquetes d'aplicacions electròniques utilitzant els mitjans disponibles i els procediments interns establerts, d'acord amb els esquemes de principi de la solució adoptada, realitzant les proves, modificacions (maquinari i programari) i els ajustos necessaris per a la posada a punt de la maqueta, verificant la seva idoneïtat amb les especificacions tècniques prescrites. 4. Especificar les proves, els ajustos i els assajos de qualitat i fiabilitat que s'han de realitzar a producció, amb la precisió requerida i en el format normalitzat. 5. Elaborar o supervisar l'elaboració de la documentació tècnica del producte electrònic (maquinari i programari) necessària per a la seva industrialització, en les condicions de qualitat, normalització interna i estàndards establerts.

  3. Realitzar i assajar prototipus electrònics: 1. Realitzar el disseny físic de les targetes electròniques que conformen el producte, elaborant la documentació necessària per a la fase de producció, en el suport adequat i amb la representació simbòlica i codificació normalitzades. 2. Construir o supervisar la construcció de les plaques de circuit imprès, utilitzant els mitjans apropiats, garantint la continuïtat de les pistes i les condicions òptimes d'acabament. 3. Realitzar o supervisar el muntatge dels components electrònics i mecànics sobre el circuit imprès, mitjançant l'adequada utilització d'eines i màquines, i assegurant l'adequada conformació, la subjecció mecànica i la soldadura dels components. 4. Realitzar les proves funcionals i els ajustos necessaris per a la posada al punt del prototipus, mitjançant la utilització dels instruments precisos i de la documentació de producte, i elaborant l'informe tècnic corresponent en el format normalitzat. 5. Realitzar els assajos prescrits de qualitat i fiabilitat de la targeta electrònica, mitjançant la utilització dels mitjans disponibles i dels procediments establerts, i elaborant el corresponent informe en el format normalitzat.

  4. Realitzar el manteniment d'equips electrònics: 1. Establir procediments sistemàtics per a la detecció d'avaries en equips electrònics analògics a partir de la seva documentació funcional i de la utilització de la instrumentació adequada. 2. Establir procediments sistemàtics per a la detecció d'avaries en equips electrònics digitals i/o microprogramables mitjançant la consulta de la seva documentació funcional i la utilització dels instruments maquinari i programari adequats. 3. Reparar equips electrònics mitjançant la utilització de la documentació, les eines i els instruments apropiats, assegurant una intervenció segura i de qualitat en un temps raonable i realitzant les proves de fiabilitat necessàries per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR