ORDRE EDU/3/2008, de 2 de gener, per la qual s'adapta el currículum del cicle de formació específica d'arts plàstiques i disseny de grau superior d'Arts aplicades de la fusta al perfil professional de Restauració de mobles.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

EDU/3/2008, de 2 de gener, per la qual s'adapta el currículum del cicle de formació específica d'arts plàstiques i disseny de grau superior d'Arts aplicades de la fusta al perfil professional de Restauració de mobles.

L'article 131.3.c) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència compartida per a l'establiment dels plans d'estudi corresponents, incloent-t'hi, l'ordenació curricular.

D'acord amb l'article 6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, les administracions educatives competents han d'establir el currículum dels diferents ensenyaments que s'hi regulen, dels quals el Govern ha de fixar prèviament els aspectes bàsics curriculars.

Mitjançant el Decret 304/1995, de 7 novembre, es va establir l'ordenació general dels cicles de formació específica d'arts plàstiques i disseny de Catalunya i, posteriorment, pel Decret 307/1996, de 2 de setembre, es va establir el currículum dels cicles de formació específica dels ensenyaments d'arts plàstiques i disseny de grau superior d'Arts aplicades de la fusta, de 1.875 hores de durada, que forma part de la família d'Arts aplicades de l'escultura.

Les titulacions relatives a cicles de formació específica d'arts plàstiques i disseny, encara vigents d'acord amb el Reial decret 806/2006, de 30 de juny, pel qual s'estableix el calendari d'aplicació de la nova ordenació del sistema educatiu, establert per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, encara s'estan desenvolupant a Catalunya, en la mesura en què el teixit social ho demanda.

Els cicles de formació específica d'arts plàstiques i disseny tenen l'objectiu de capacitar l'alumnat que els cursa mitjançant el domini de les tècniques, materials i eines, així com dels coneixements teoricopràctics necessaris per exercir una activitat artística professional.

Les arts aplicades de la fusta comprenen un ventall important d'activitats relacionades tant amb la producció artesanal com industrial. Entre les artesanals ocupa un lloc important la conservació i restauració de mobles.

El perfil professional del restaurador de mobles inclou el coneixement i utilització de tècniques i materials específics. Així mateix, requereix habilitat manual i una preparació artística, teòrica i conceptual que assegurin bons resultats dintre del respecte als principis, normes i ètica de la conservació i restauració.

Per poder atendre el col·lectiu d'alumnat interessat en assolir la competència professional associada al perfil professional de restauració de mobles cal disposar d'una formació artística adaptada a aquest perfil, que s'emmarca en l'especialitat d'Arts aplicades de la fusta.

Per tot el que s'ha exposat, de conformitat amb el procediment establert als articles 61 i següents de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, amb el dictamen del Consell Escolar de Catalunya;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del director general d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre adapta el currículum del cicle de formació específica de grau superior d'arts plàstiques i disseny aplicades de la fusta al perfil professional de Restauració de mobles.

Article 2

Característiques del cicle

L'annex 1 d'aquesta Ordre detalla per al cicle d'Arts aplicades de la fusta adaptat al perfil professional de Restauració de mobles:

2.1 La denominació, el nivell i la durada, als apartats 1.1, 1.2 i 1.3.

2.2 El camp professional i les tasques més significatives, als apartats 2.1 i 2.2

2.3 Els objectius generals, a l'apartat 3.1.

2.4 L'estructura de la formació al llarg del cicle: mòduls impartits en el centre educatiu, fase de pràctiques i projecte final, així com les hores que es destina a cada tipus de formació, a l'apartat 3.2.

2.5 Els mòduls que componen l'ensenyament en centres educatius i les hores assignades a cadascun, a l'apartat 3.3.

2.6 Els objectius, els continguts i els objectius terminals de cada mòdul, a l'apartat 3.4. Els objectius terminals tenen la consideració de criteris d'avaluació.

Article 3

Atribució docent

Les especialitats del professorat que té atribució docent en els mòduls del cicle d'Arts aplicades de la fusta adaptat al perfil professional de Restauració de mobles s'estableixen a l'apartat 4 de l'annex 1.

Article 4

Correspondència amb la pràctica laboral

Els mòduls susceptibles de correspondència amb la pràctica laboral s'especifiquen a l'apartat 6.1 de l'annex 1.

Article 5

Projecte final i fase de pràctiques

Els objectius i continguts del projecte final i de la fase de pràctiques, així com les orientacions per a la seva avaluació, s'inclouen a l'annex 2.

Article 6

Aules, instal·lacions, tipus de mòduls i ratios

6.1 Les condicions de l'espai i de les instal·lacions que han de reunir els centres educatius són les que fixa el Reial Decret 389/1992, de 15 d'abril, pel qual s'estableixen els requisits mínims de centres que imparteixen ensenyaments artístics.

6.2 Als efectes del que disposen els articles 40.1 i 44 del Reial Decret 389/1992, de 15 d'abril, els mòduls d'aquest perfil professional es classifiquen a l'apartat 5 de l'annex 1.

6.3 La relació numèrica màxima docent/alumnes serà d'1/15 en els mòduls relacionats sota l'epígraf .Tallers.. Per a la resta de mòduls s'aplicarà la relació numèrica màxima 1/30.

Article 7

Accés al cicle

7.1 Podrà cursar els estudis a què es refereix aquesta Ordre qui disposi del títol de batxillerat i superi la prova d'accés a cicles de grau superior de la família d'Arts aplicades de l'escultura o hagi cursat estudis o superat proves d'accés declarats equivalents a efectes d'accés a cicles de la família d'Arts aplicades de l'escultura.

7.2 També els podrà cursar qui superi la prova d'accés per a aspirants sense requisits acadèmics. Per accedir per aquesta via, d'acord amb l'art. 52 de la Llei orgànica 2/2006, d'educació, es requerirà tenir, com a mínim, dinou anys complerts l'any de realització de la prova o divuit si s'acredita estar en possessió d'un títol de tècnic o tècnica relacionat amb aquell al qual es vol accedir.

7.3 Quedarà exempt de la prova d'accés qui disposi del títol de batxiller en la modalitat d'arts, o de qualsevol altra modalitat si ha cursat l'assignatura de Fonaments de disseny i dues més entre les següents: Dibuix tècnic, Dibuix artístic, Imatge, Tècniques d'expressió graficoplàstica i Volum.

També quedarà exempt de realitzar prova d'accés qui disposi del títol de tècnic/a superior d'un cicle d'arts plàstiques i disseny de la mateixa família o del títol de graduat en arts aplicades i oficis artístics d'una especialitat del mateix àmbit.

Article 8

Certificat de superació total o parcial del cicle

8.1 L'alumnat que superi tots els mòduls, la fase de pràctiques i el projecte final, que componen el currículum del perfil professional establert per aquesta Ordre, en sol·licitar el títol de tècnic o tècnica superior d'arts plàstiques i disseny en Arts aplicades de la fusta, rebrà una certificació acreditativa, emesa pel centre, segons el model de l'apartat 7.1 de l'annex 1, en la qual es farà constar que ha cursat i superat el cicle de formació específica d'arts plàstiques i disseny en Arts aplicades de la fusta, de 1875 hores de durada, adaptat al perfil professional de Restauració de mobles.

8.2 En cas d'haver superat parcialment el cicle, podrà sol·licitar-ne la certificació corresponent, segons l'apartat 7.2 de l'annex 1.

Article 9

Accés a estudis universitaris

Els estudis universitaris als quals dóna accés el títol de tècnic o tècnica superior d'arts plàstiques i disseny en Arts aplicades de la fusta es recullen a l'apartat 6.2 de l'annex 1.

Article 10

Foment, informació i igualtat d'oportunitats

El Departament d'Educació durà a terme les mesures d'acció positiva i d'informació adequades per tal de fomentar l'accés als estudis a què es refereix aquesta Ordre i garantir plenament, en la seva aplicació, el principi d'igualtat d'oportunitats entre tota la ciutadania de Catalunya.

Barcelona, 2 de gener de 2008

Ernest Maragall i Mira

Conseller de Educació

Annex 1

Restauració de mobles

  1. Identificació del títol

    Les arts aplicades de la fusta han tingut una presència continuada en els diferents àmbits de manifestació de l'activitat humana. La necessitat de disposar d'objectes útils per a l'habitatge, unida a condicionants estètics o sumptuaris, ha determinat la importància del moble al llarg de la història.

    El cicle de Restauració de mobles s'emmarca en el d'Arts aplicades de la fusta i té com a finalitat formar professionals per a la restauració i cura de mobiliari. El perfil professional del restaurador de mobles, tot i tenir trets comuns amb el d'arts aplicades de la fusta, inclou tècniques i materials específics.

    El professional d'aquest nivell ha de ser capaç d'analitzar les causes i els mecanismes d'alteració i degradació del mobiliari, utilitzant els coneixements i estudis previs del moble en tot el que comporta, tant a nivell estètic com històric. Així mateix, ha de poder assessorar respecte a les intervencions i tractaments més adequats per a l'ús i conservació del mobiliari, a fi d'evitar-ne el deteriorament.

    El perfil professional del restaurador de mobles exigeix capacitat tècnica i habilitat manual i mecànica, que assegurin bons resultats formals dins els principis, normes i ètica de la restauració o conservació, sense oblidar la seva preparació artística, teòrica i conceptual sobre els mobles en tots els seus aspectes i l'adopció de criteris que considerin el conjunt de les arts decoratives.

    1.1 Denominació: Tècnic o tècnica superior d'arts plàstiques i disseny en Arts aplicades de la fusta. Perfil professional: Restauració de mobles.

    1.2 Nivell: Grau...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR