DECRET 134/2014, de 7 d'octubre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Jordi Savall i Bernadet.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Amb la concessió de la Medalla d’Or a Jordi Savall i Bernadet, la Generalitat de Catalunya vol honorar un dels referents de la música catalana i de la projecció al món de la nostra cultura. Un artista que ha excel·lit en la recuperació de les músiques medievals, renaixentistes i barroques i ens les ha fet contemporànies. Un músic que ens ha retornat el plaer d’escoltar instruments que, com la viola de gamba, semblaven oblidats.

Jordi Savall i Bernadet va néixer a Igualada l’any 1941 i estudià violoncel al Conservatori Superior de Música de Barcelona. El 1965 inicià de forma autodidacta l’estudi de la viola de gamba i de la música antiga en el grup Ars Musicae. Traslladat a Suïssa el 1968, esdevindria deixeble del belga Wieland Kuijken i del suís August Wenzinger, al qual succeí a Basilea (1974) en la direcció de l’Schola Cantorum Basiliensis. Fundà, el mateix any, el grup Hespèrion XX –ara Hespèrion XXI- amb la seva esposa, la desapareguda soprano Montserrat Figueras, i altres músics de diversos països.

El 1987 creà la Capella Reial de Catalunya, formació especialitzada en la interpretació de música religiosa, i el 1989, l’orquestra barroca i clàssica Le Concert des Nations, amb repertoris que van de l’edat mitjana al segle XIX.

Ha actuat arreu del món, ha dirigit formacions de prestigi i la seva discografia supera el centenar d’enregistraments. El 1997 impulsà el Centre Internacional de Música Antiga i un any després la seva pròpia discogràfica, el segell Alia Vox.

La trajectòria de Savall ens aporta passió per la música, espiritualitat, recuperació de la tradició, contemporaneïtat, excel·lència i serenor. Aquestes fites també són presents a les bandes sonores que ha compost per a diversos films, entre els quals destaca T ots els matins del món , d’Alain Corneau (1991), guardonada amb un premi Cèsar.

Altres distincions que ha obtingut són les de l’Acadèmia Charles Cros (1989), la Creu de Sant Jordi (1990), el Diapasó d’Or (1991), la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura (1998), el Premi d’Honor Jaume I (2000), la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya (2003), el Premi Artista per la Pau de la Unesco (2008, compartit amb Montserrat Figueras), el Premi Nacional de Cultura (2009) i el Premi Internacional de la Música per la Pau del Govern de la Baixa Saxònia (2010).

L’any 2011 ingressà com a membre d’honor a l’Acadèmia del Cinema Català i obtingué el premi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR