DECRET 337/2000, de 24 d'octubre, de regulació de les activitats en el temps lliure en les quals participen menors de 18 anys.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

337/2000, de 24 d’octubre, de regulació de les activitats en el temps lliure en les quals participen menors de 18 anys.

Catalunya té una llarga tradició associativa i un ric teixit social que es recolza en el treball educatiu i de socialització que des de fa anys iniciaren moltes de les actuals entitats d’educació en el lleure. Aquestes entitats han estat reivindicadores davant l’Administració d’aspectes normatius que han ajudat a fer més clara i a vetllar per la qualitat pedagògica de les seves pròpies activitats. Un d’aquests aspectes normatius ha estat des de fa dinou anys la regulació de les acampades juvenils, colònies, camps de treball, casals de vacances i rutes amb infants i joves menors de 18 anys.

Al llarg de l’any nombroses entitats, especialment les dedicades a l’educació en el lleure, organitzen i promouen la realització d’activitats amb els infants, els adolescents i els joves menors de 18 anys, moltes de les quals es duen a terme durant diversos dies consecutius, en èpoques de vacances escolars i amb un contacte intens amb el medi que els acull. Avui en dia, i principalment a causa de les característiques sociolaborals de la població catalana, durant les èpoques de vacances ha crescut notablement la demanda social d’activitats per als menors d’edat, la qual cosa ha fet que, a més de les entitats d’educació en el lleure, nombroses entitats i institucions, públiques o privades, i persones físiques n’organitzin.

Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat considera que, per tal de vetllar per la seguretat dels assistents i per la qualitat pedagògica d’aquestes activitats, cal establir els requisits mínims que aquestes activitats hauran de complir necessàriament durant la seva realització.

Aquests requisits mínims són hereus directes de la regulació que en el seu dia es va fer exclusivament per a les activitats de les entitats d’educació en el lleure i que en aquest Decret s’actualitza i se’n amplia l’àmbit d’aplicació per tal d’incloure totes les activitats d’aquest tipus, sigui quina sigui l’associació, moviment, entitat, institució, administració, empresa privada o persona física que l’organitzi.

Per tot això, aquest Decret, atenent al col·lectiu al qual es dirigeix, té en compte el marc normatiu establert per la Llei 3/1993, de 5 de març, de l’estatut del consumidor, i la Llei 8/1995, de 27 de juliol, d’atenció i protecció dels infants i dels adolescents i, a més, s’adequa a les actuals necessitats del món juvenil i a la realitat social i econòmica d’aquests temps.

La Secretaria General de Joventut, davant les diverses finalitats de les entitats que actualment organitzen i promouen les activitats regulades per aquest Decret, valorarà molt especialment totes les activitats que promoguin entre els participants els valors democràtics, el civisme, el procés d’identitat nacional, la solidaritat, el respecte i la protecció del medi ambient, la convivència, l’altruisme, les actituds i els hàbits saludables i el consum responsable.

Per tot això, a proposta del conseller de la Presidència i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

1.1 S’hauran d’ajustar a les normes del present Decret les acampades juvenils, els camps de treball, els casals de vacances, les colònies, les rutes i qualsevol altra activitat de les que habitualment realitzen les entitats educatives juvenils, així com les que hi puguin ser assimilables, sigui quina sigui la seva denominació i característiques, en les quals hi participin persones menors de 18 anys en nombre superior a sis, que no tinguin caràcter familiar ni escolar i que es desenvolupin a Catalunya, amb una finalitat educativa, cultural, lúdica, recreativa, social o d’esbarjo, amb una durada de 4 o més dies consecutius, o bé, interromputs pel cap de setmana en el cas dels casals.

1.2 En el cas de les rutes que acabin o s’iniciïn a Catalunya, caldrà que compleixin amb el contingut d’aquest Decret només per als dies en què siguin dins del territori català.

Article 2

Subjectes

2.1 El contingut d’aquest Decret és d’aplicació a les activitats organitzades o promogudes per persones físiques o jurídiques, públiques o privades, els participants de les quals hi hagin estat prèviament inscrits.

2.2 Queden excloses del compliment d’aquesta normativa les activitats objecte d’aquest Decret que siguin organitzades, d’acord amb la seva normativa reguladora, pels centres docents de nivell no universitari de Catalunya per als seus alumnes i a les quals assisteixin, com a responsable de l’activitat i com a membres de l’equip de dirigents, els mateixos professors.

2.3 Queden excloses del compliment d’aquesta normativa les activitats promogudes o organitzades, directament, per la Secretaria General de l’Esport, per qualsevol de les federacions esportives o per les entitats esportives adscrites o inscrites a qualsevol d’aquestes federacions.

2.4 Queden excloses del compliment d’aquesta normativa les activitats promogudes o organitzades per centres residencials i d’acolliment, propis o col·laboradors, de la Direcció General d’Atenció a la Infància i de la Direcció General de Mesures Penals Alternatives i de Justícia Juvenil, quan ho facin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR