RESOLUCIÓ AAR/90/2010, de 26 de gener, per la qual s'adopta decisió favorable a la modificació de la sol·licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

AAR/90/2010, de 26 de gener, per la qual s'adopta decisió favorable a la modificació de la sol·licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet.

En dates 9 de novembre de 2009 i 25 de novembre de 2009, s'ha publicat al DOGC núm. 5501 i al BOE núm.284, respectivament, l'Anunci pel qual es dóna publicitat a la modificació de sol·licitud de registre de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet, i al seu document únic, d'acord amb l'article 6 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Finalitzat el tràmit d'oposició, no s'ha presentat cap escrit relacionat amb la sol·licitud de modificació de sol·licitud al registre de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet.

Un cop finalitzats els tràmits anteriors i vist que la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural considera que la modificació de la sol·licitud de registre d'aquesta Denominació compleix les condicions que estableix el Reglament CE 510/2006, de 20 de març, procedeix a dictar resolució favorable a la modificació de la sol·licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet, d'acord amb el que estableix l'article 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

En conseqüència, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Resolc:

Article 1

Adoptar decisió favorable a la modificació de sol·licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet al registre comunitari de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides que preveu el Reglament CE 510/2006, de 20 de març, a efectes del que estableix l'article 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 2

Donar publicitat al plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida, el qual s'annexa a aquesta Resolució.

Article 3

Trametre aquesta Resolució al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a efectes de la seva tramesa a la Comissió Europea, juntament amb la documentació que requereix l'article 5 del Reglament CE 510/2006, de 20 de març.

Aquesta Resolució posa fi a la via administrativa. Els interessats poden interposar recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos comptat des de la data de la seva publicació o qualsevol altre recurs admissible en dret.

Barcelona, 26 de gener de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet

  1. Nom del producte

    Denominació d'Origen Protegida Mongeta del Ganxet.

  2. Descripció del producte

    B1) Definició

    La Denominació d'Origen Protegida protegeix les llavors de la mongeta (Phaseolus vulgaris L.) del tipus varietal Ganxet, seques o cuites i en conserva.

    B2) Descripció agrobotànica del tipus varietal Ganxet

    La Mongeta del Ganxet és un tipus varietal tradicional de creixement indeterminat i enfiladís (tipus IV), de flors blanques, que presenta llavors blanques, aplanades i extremadament arronyonades (ganxet significa petit ganxo en català). Té un cicle aproximat de cent vint dies. Les beines, amb uns 15 cm de longitud mitjana, allotgen habitualment unes quatre llavors. Les produccions són baixes comparades amb altres varietats enfiladisses conreades a la zona. De fet dins de la variabilitat que presenta el tipus varietal es manifesten correlacions genotípiques que determinen que les formes més típicament Ganxet (més ganxudes) tinguin un percentatge més elevat de proteïna, baix de midó, i baixa producció, que la resta (Casañas et al., 1998).

    El tipus varietal Ganxet és un tipus de mongeta que no es conrea comercialment fora de la zona delimitada.

    B3) Característiques del producte

    Característiques morfològiques: grans blancs, lleugerament brillants, aplanats, fortament arronyonats amb grau de ganxo entre 2 i 3 en una escala de curvatura de 0 a 3 per al conjunt de l'espècie Phaseolus vulgaris L., d'acord amb la figura que es troba disponible a la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

    Pes mig de 50 gr per 100 llavors.

    Característiques químiques: posseeix una elevada proporció de proteïna (independentment de l'ambient de cultiu, presenta com a mínim tres punts percentuals més que el testimoni amb més proteïna) i baixa proporció de midó (especialment d'amilosa, amb una concentració al voltant del 6% menor que el testimoni), (Casañas et al., 1998; Casañas et al., 1999; Casañas et al., 2003; López, 2003). Les formes més prototípiques del tipus varietal Ganxet presenten, sota les condicions ambientals de la futura Denominació d'Origen Protegida, les característiques diferencials següents respecte de la varietat blanca ronyó (White kidney) utilitzada com a testimoni (Bosch, et al., 1998):

    Ganxet (%): proteïna: 29,3; fibra dietètica: 22,1; cendres: 3,9; sacarosa: 2,12; glucosa: 0,08; midó: 25,1 i rafinosa: 0,26.

    Blanca ronyó (%): proteïna: 25,6; fibra dietètica: 23,7; cendres: 4,1; sacarosa: 1,76; glucosa: 0,03; midó: 30,4 i rafinosa: 0,20.

    Punts percentuals de diferència entre ambdues: proteïna: +3,7*; fibra dietètica: -1,6; cendres: -0,2; sacarosa: +0,36*; glucosa: +0,05*; midó: -5,3* i rafinosa: +0,06*.

    *Diferències estadísticament significatives p=0,05.

    A més de presentar les característiques pròpies de la varietat, els grans hauran de complir la legislació espanyola vigent de la categoria extra i presentar-se sans, sense floridures, podridures, insectes, ni paràsits; nets, i secs (amb un contingut d'humitat inferior al 15%).

    Característiques organolèptiques: des del punt de vista organolèptic destaca la seva pell molt poc perceptible, cremositat elevada i persistent, i sabor extremadament suau i característic. Aquests aspectes s'han relacionat amb la seva elevada concentració d'àcids urònics a la pell (Casañas et al., 1999; Casañas et al., 2002) i la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR