LLEI 6/1982, de 6 de maig, sobre declaració com a Paratge Natural d'Interès Nacional del massís del Pedraforca (Berguedà).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulgo la següent

LLEI

La zona en qüestió és situada a cavall de les províncies de Barcelona i de Lleida (especialment de la primera) i es troba íntegrament dins de la comarca del Berguedà, ocupant part dels termes de Saldes i de Gósol.

Geològicament el Pedrafoca presenta una estructura única en tot el Pre-pirineu, del qual forma part. Consisteix en un plec sinclinal de materials cretàcics, que apareix encavalcant terrenys més moders, situats pels volts de Saldes i de Gósol. Però la importància capital d'aquesta estructura resideix en el fet que s'eleva de forma impressionant i en una àrea molt petita, fins a arribar a l'alçària de 2.497 m en el Pollegó Superior (separat per l'Enforcadura del Pollegó Inferior, de 2.400 m). Saldes és a 1.213 m, separat uns 3 km del vèrtex culminat.

Aquesta situació ha propiciat l'aparició d'una vegetació molt important, caracteritzada per la presència d'una notable població de pi roig (Pinus sylvestris) coronat sovint, en molts indrets, pel pi negre (Pinus uncianata) i també en molts llocs amb una població important d'avets (Abies alba) i de faigs (Fagus silvatica) especialment en el seu sector septentrional.

A més, la subvegetació del bosc és molt rica i densa: hi destaquen, entre altres espècies, el boix (Buxus sempervirens), el ginebró (Juniperus communis), l'herba fetgera (Anemone hepatica), l'arç (Crataegus sp), etc.

D'altra banda, i afavorida per la vegetació, hi ha una remarcable riquesa faunística, amb presència, entre altres espècies protegides, d'altres de més comunes com l'astor (Accipiter gentilis), el xoriguer (Falco tinnunculus), etc. Hi ha també tota mena de còrvids (cobs, cornelles) i altres ocells interessants. I també espècies de galls fers (Tetrao urogallus), isards (Rupicapra rupicapra), gats salvatges (Felis sylvestris) i gran nombre de rapinyaires, conills, llebres, porcs senglars, etc. Cal remarcar que aquesta zona és Reserva Nacional de Caça.

Tot això fa que s'hagi de considerar el Pedraforca com una de les zones vegetals més importants de Catalunya, amb una riquesa biològica emmarcada en un context geològic únic. Precisament per això ha de gaudir d'una especial protecció; i en aquest sentit cal recordar que l'any 1936 ja hi havia un projecte de Parc Natural dins del Pla d'Ordenació de la Província de Barcelona, que englobava el Pedraforca, conjuntament amb el Cadí

- Moixeró. En aquests moments aquesta riquesa es troba en perill, al sector meridional del Pedraforca, com a conseqüència de l'extracció de lignits a cel obert. Cal, doncs, iniciar el camí de cara a la conversió d'aquesta àrea en un Paratge Natural d'Interès Nacional.

Per aquesta raó cal adoptar, de forma urgent, les mesures de protecció i procedir a la declaració del Pedraforca com a Paratge Natural d'Interès Nacional, sense esperar, fins i tot, que tota la zona que considerava el vell projecte de l'any 1936 sigui declarada Parc Natural, que per altra banda ho haurà de ser en un futur força immediat.

Tot això fa que, d'acord amb les possibilitats que ofereix la Llei d'Espais Naturals Protegits 15/1975, de 2 de maig del mateix any, considerant que la Generalitat de Catalunya té atribucions específiques en aquest camp, segons estableix l'Estatut de Catalunya, en els articles 9 (núms. 9 i 10) i 10 (núms. 1/5 i 1/6), de cara a la protecció d'espais naturals i del medi ambient, així com a la regulació de les extraccions mineres, i considerant la urgència de la salvaguarda del Pedraforca, el Parlament aprovi la següent Llei:

Article 1

-1 Es declara Paratge Natural d'Interès Nacional el massís del Pedraforca (Barcelona, Lleida), situat a la comarca del Berguedà, amb la finalitat d'atendre la conservació de la seva vegetació i singular bellesa, d'acord amb el que diu l'article 4 de la Llei 15/1975, de 2 de maig del mateix any, d'Espais Naturals Protegits.

-2 El Paratge Natural d'Interès Nacional del Pedraforca afecta els termes municipals de Saldes (província de Barcelona) i Gósol (província de Lleida), ambdós de la comarca del Berguedà. Els seus límits geogràfics i topogràfics són marcats per la línia que uneix els següents punts (donats en el sentit de rotació de les agulles d'un rellotge): (Vegeu taula a la pàgina 1113)

Article 2

-1 El Consell Executiu, a través dels Departaments que correspongui, ha d'establir les normes i reglamentacions que cregui oportunes per tal de salvaguardar els elements naturals que motivin la declaració del Paratge Natural d'Interès Nacional, així com per facilitar l'estudi i la tutela de l'esmentat espai protegit.

-2 Per evitar activitats o aprofitaments que, directament o indirecta, puguin produir la pèrdua dels valors naturals que es volen protegir, tota actuació que es vulgui emprendre dins de l'Àrea protegida haurà de ser aprovada i supervisada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, previ informe dels Departaments d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i d'Indústria i Energia, llevat dels aprofitaments agro-pecuaris tradicionals.

-3 L'aprovació a la qual fa referència el punt 2 restarà condicionada a la realització prèvia d'un estudi sobre l'impacte ecològic de l'activitat proposada i d'un projecte de minimització de l'impacte o del reacondicionament ecològic de la zona afectada, mentre duri l'activitat i un cop acabada. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha de vetllar tothora perquè aquests projectes siguin correctament portats a terme i podrà sancionar-ne l'incompliment fins i tot amb el tancament temporal o definitiu de l'activitat.

Disposició addicional Qualsevol forma de privació singular de la propietat privada de béns, drets o interessos patrimonials legítims serà objecte d'indemnització d'acord amb el que estableix en aquesta matèria la vigent Llei d'Expropiació Forçosa.

Disposició transitòria Es procedirà a l'aplicació de tot el que es preveu en aquesta Llei a totes aquelles explotacions o activitats que en el moment de la seva entrada en vigor s'estiguin produint.

Disposicions finals Primera El Consell Executiu ha de redactar el Reglament que desenvolupi la present Llei, en el qual fixarà la composició i les funcions d'un Patronat per col·laborar en la conservació, protecció i consecució de les finalitats proposades en l'espai delimitat per aquesta Llei.

Segona El Consell Executiu ha de confeccionar un Pla Especial d'Ús i protecció d'aquests espais i llur catàleg exhaustiu, segons el que estableix el text refós de la Llei del Sòl 1.346/1976, de 9 d'abril.

Tercera Aquesta Llei entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els Tribunals i les Autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Barcelona, 6 de maig de 1982

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR