DECRET 160/2001, de 12 de juny, de declaració del parc natural dels Ports i de la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

160/2001, de 12 de juny, de declaració del parc natural dels Ports i de la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports.

A les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta es troba l’espai natural dels Ports, que revesteix una singular importància, atesa la seva entitat geogràfica i la seva remarcable diversitat biològica. En aquest sentit, en els Ports hi destaquen no sols els notables valors geològics de les seves muntanyes i l’especial valor paisatgístic de nombroses formes estructurals, sinó també la presència d’espècies animals singulars per la seva raresa i localització i de comunitats vegetals de caràcter endèmic.

Els Ports estan inclosos al Pla d’espais d’interès natural, aprovat pel Govern de la Generalitat mitjançant el Decret 328/1992, de 14 de desembre. També el Parlament de Catalunya s’ha fet ressò dels valors d’aquesta zona en la Moció 124/V, aprovada el 14 d’octubre de 1998, en la qual es pronuncia en el sentit d’impulsar les actuacions oportunes per salvaguardar-los mitjançant l’establiment del corresponent règim protector.

D’acord amb això, efectuats els treballs tècnics corresponents per part del Departament de Medi Ambient i tenint la participació activa dels ajuntaments, dels representants dels diferents interessos de l’àmbit del parc i dels propietaris de finques ubicades dins seu, escau establir un règim de protecció i desenvolupament específic per als Ports mitjançant la seva declaració com a parc natural i la creació de la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports, per tal de fer possible la conservació de l’espai d’una manera compatible amb l’aprofitament ordenat dels seus recursos i l’activitat dels seus habitants, en el marc del que regula la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals.

D’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Declaració del parc natural dels Ports

1.1 Es declara parc natural la part del massís dels Ports situada a les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, amb l’objecte de protegir-ne els valors geològics, biològics, paisatgístics i culturals, respectant-ne el desenvolupament sostenible dels seus aprofitaments.

1.2 La delimitació del parc natural l’estableix l’annex 1 d’aquest Decret. No obstant això, resten excloses de l’àmbit del parc les àrees representades a l’annex 2.

Article 2

Declaració de la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports

2.1 Es declara reserva natural parcial les Fagedes dels Ports, la delimitació geogràfica de la qual s’estableix en l’annex 3 d’aquest Decret, amb l’objecte de protegir les fagedes, els boscos mixtos i les altres superfícies forestals d’àrea reduïda, així com les cavitats dels seu sistema càrstic, tot respectant els aprofitaments que hi siguin compatibles.

2.2 Els òrgans que preveu aquest Decret per al parc natural exerceixen també les seves funcions respecte de la reserva natural parcial.

2.3 El règim de protecció previst per al parc natural és d’aplicació a la reserva natural parcial, sens perjudici del que estableixen les normes específiques d’aquesta reserva.

Article 3

Règim de protecció

3.1 És d’aplicació en l’àmbit del parc natural dels Ports la regulació d’usos i activitats que estableix el Decret 328/1992, de 14 de desembre, pel qual s’aprova el Pla d’espais d’interès natural. La delimitació descrita a l’annex 1 d’aquest Decret té el caràcter de delimitació definitiva, de conformitat amb el que disposa l’article 16.2 de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals pel que fa referència a l’espai dels Ports dins el Pla d’espais d’interès natural. La delimitació del PEIN pel que fa als espais de l’annex 2 es farà d’acord amb el procediment que estableixen les normes que el regulen, tenint en compte el que estableix el Pla territorial parcial de les Terres de l’Ebre.

3.2 Els usos i aprofitaments agrícoles, forestals, ramaders extensius, cinegètics, artesanals i recreatius tradicionals continuaran desenvolupant-se de manera ordenada i de manera compatible amb la protecció de l’espai, d’acord amb el que estableixin els corresponents instruments de planificació, i sempre tenint en compte les mesures de prevenció d’incendis forestals.

3.3 Resta prohibida la implantació d’obres i d’instal·lacions que no estiguin vinculades amb els usos agraris o els objectius de protecció i, si és el cas, de restauració dels sistemes naturals i el paisatge, sens perjudici del que estableix la disposició transitòria d’aquest Decret. Excepcionalment, i d’acord amb els instruments de planificació i ordenació del parc natural que regulen els articles 9 i 10 d’aquest Decret, poden autoritzar-se per part dels organismes que en cada cas siguin competents, amb l’informe vinculant previ de l’òrgan gestor, els equipaments i els serveis indispensables per al desenvolupament dels usos admesos en l’espai protegit.

3.4 Els usos públics s’han de desenvolupar congruentment amb els objectius de protecció de l’espai, i no poden representar efectes negatius sobre els valors protegits. Tenen caràcter preferent les activitats d’educació ambiental i les de coneixement i estudi de l’entorn.

3.5 Qualsevol activitat que no prevegi aquest Decret i que signifiqui un risc per a la conservació de les espècies i els sistemes naturals de l’àrea protegida ha de tenir l’informe favorable de la Junta Rectora i, en els casos que regula la legislació vigent, cal l’aplicació del procediment d’avaluació d’impacte ambiental i la corresponent declaració d’impacte favorable.

3.6 D’acord amb l’article 12 del Decret 328/1992, de 14 de desembre, els usos públics es desenvoluparan amb ple respecte als béns, els drets privats vigents i les propietats existents. En aquest sentit, i a l’empara de l’article 1 i derivats de la Llei 6/1988 de 30 de març, forestal de Catalunya, s’estudiaran mesures agroambientals o similars a aplicar als terrenys de propietat privada.

3.7 Per a la realització de qualsevol estudi biològic o geològic que afecti totalment o parcial el parc natural, caldrà sol·licitar i obtenir l’autorització de la Junta Rectora.

Article 4

Règim urbanístic

En l’àmbit del parc natural dels Ports és d’aplicació el règim del sòl no urbanitzable fixat per la legislació aplicable en matèria de règim de sòl i per la legislació urbanística vigent a Catalunya.

Article 5

Circulació motoritzada

La circulació motoritzada es regeix per la Llei 9/1995, de 27 de juliol, de regulació de l’accés motoritzat al medi natural, i la seva normativa de desplegament.

Article 6

Activitats cinegètiques

Les activitats cinegètiques en l’àmbit de la reserva nacional de caça i en les àrees privades de caça existents en els Ports es regula per la seva normativa específica.

Article 7

Activitats en la reserva natural parcial

En l’àmbit de la reserva natural parcial dels Ports no es poden dur a terme les activitats que puguin perjudicar els valors naturals objecte de protecció, d’acord amb el que estableix la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals. A les limitacions dels usos dels terrenys de propietat privada els és d’aplicació el que preveu l’article 3.6 d’aquest Decret.

Article 8

Ordenació i planificació de l’espai protegit

L’ordenació i la planificació de l’ús i la gestió del parc natural s’ha de dur a terme per mitjà dels instruments següents:

a) Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge.

b) Pla rector d’ús i gestió.

Article 9

Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge

9.1 El Departament de Medi Ambient, conjuntament amb els ajuntaments de la zona, formularà i tramitarà, d’acord amb el que estableix l’article 5 de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals, un pla especial de protecció del medi natural i del paisatge. Aquest pla se sotmet a la tramitació establerta per als plans especials de desplegament del Pla d’espais d’interès natural previ informe de la Junta Rectora del parc i és aprovat pel Govern a proposta del Departament de Medi Ambient.

9.2 El Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del parc natural dels Ports, inclou, entre altres, les determinacions següents:

a) L’estructura general de l’ordenació de l’espai protegit i les actuacions necessàries per implantar-la.

b) Les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR