DECRET 111/2020, de 22 de setembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Lluís Llach i Grande.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Amb la concessió de la Medalla d'Or a Lluís Llach i Grande, la Generalitat de Catalunya vol honorar una de les persones referents en el món de la cultura i la política catalanes.

Lluís Llach i Grande va néixer a Girona l'any 1948, i va passar la seva infantesa a Verges i a l'Empordà, a redós del seu pare, el metge Josep Maria Llach i Llach, de la seva mare, la mestra Maria Grande i Vall, i del seu germà Josep.

Més tard es trasllada a Barcelona per iniciar estudis universitaris i és l'any 1967 quan s'integra al moviment de la Nova Cançó incorporant-se a Els Setze Jutges, grup del qual va ser l'últim component. Comença aleshores la seva activitat discogràfica i pública, que el porta a fer un recital en solitari al Palau de la Música i a ser reconegut com un nou valor de la Nova Cançó.

A inicis dels anys setanta, els seus problemes amb el franquisme l'obliguen a viure pràcticament cinc anys a París, on debuta l'any 1973, amb la seva mítica actuació a l'Olympia de París, que li obre les portes als millors teatres de la capital, de França i de països francòfons com Bèlgica, Suïssa o el Canadà.

Torna definitivament a Catalunya amb la mort del dictador i des de llavors no deixa d'actuar per Europa i alguns països americans, així com a pràcticament totes les capitals de l'estat espanyol, però la major part de la seva feina la centra als Països Catalans, fins l'any 2007, quan complerts els seus quaranta anys de vida artística decideix acomiadar-se amb dos recitals al seu poble, Verges.

Darrere seu deixa col·laboracions amb diversos actors de la cultura tant en el món de la cançó com en el del cinema, la música, el teatre i la poesia, i cal remarcar la que va realitzar amb el seu amic, el poeta Miquel Martí i Pol.

L'any 2010 crea una fundació amb el seu nom que actua al Senegal des de fa 10 anys, a la regió de Palmarin, en els àmbits pedagògic, cultural i social.

L'any 2012 inicia la seva faceta com a escriptor i fins avui ha editat cinc llibres, quatre novel·les i un llibre homenatge a Miquel Martí i Pol.

L'any 2015 passa a formar part del grup d'independents de la candidatura de Junts pel Sí, en la qual ocupa el primer lloc de la demarcació gironina. L'any 2016 va ser nomenat president de la Comissió del Parlament d'Estudi del Procés Constituent.

L'any 2018, el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR