DECRET 131/2018, de 26 de juny, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2018-2019.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

L'article 117.3 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, estableix que correspon al Govern de la Generalitat aprovar els preus dels ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols universitaris oficials i la resta de drets legalment establerts.

L'article 81 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, en la redacció donada pel Reial decret llei 14/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, estableix que els preus per als estudis que condueixen a l'obtenció d'un títol universitari oficial els fixa la comunitat autònoma dins els límits que estableixi la Conferència General de Política Universitària. Aquests estan relacionats amb els costos de prestació del servei, amb el propòsit d'aproximar gradualment els preus als costos que comporta la prestació del servei acadèmic (entre el 15% i el 25% en el cas de primera matrícula en ensenyaments de grau i de màster que habiliten per a l'exercici d'activitats professionals regulades; entre el 40% i el 50% en els ensenyaments de màsters no compresos en el punt anterior).

D'altra banda, cal millorar l'eficiència en l'ús dels recursos públics per a contribuir a l'assoliment de l'estabilitat pressupostària i a una major corresponsabilitat de les persones beneficiàries dels serveis educatius en una etapa educativa postobligatòria.

Per al curs 2018-2019, els preus màxims que paga l'estudiant són els mateixos que els del curs anterior. D'acord amb la política de preus i beques iniciada en cursos anteriors, i amb la finalitat de mantenir aquesta corresponsabilitat compatible amb el principi d'equitat, el Govern ha previst un sistema de beques (beques Equitat) que inclou una part dels ingressos que reben les universitats públiques i la Universitat Oberta de Catalunya en concepte de preus dels serveis acadèmics, de manera que cap persona amb mèrits suficients quedi exclosa dels estudis per raons econòmiques.

També es manté la reducció del preu en els trams 1 i 2 de renda en els estudis de grau i l'aplicació de les beques Equitat en els màsters universitaris iniciada en el curs anterior.

D'altra banda, és voluntat del Govern que l'estructura dels estudis no tingui un impacte en el preu total que pagui l'estudiant i, per tant, que tots els estudiants puguin cursar fins a 240 crèdits amb el mateix suport públic que reben actualment en els graus. D'aquesta manera, els titulats d'estudis de grau de 180 crèdits, durant els cinc cursos posteriors a la seva graduació, tenen dret, com a mínim, a cursar 60 crèdits d'un estudi de màster al mateix preu públic vigent dels graus del mateix tipus que el màster que cursin, mitjançant el mecanisme de beques Equitat. Aquesta mesura s'implementaria a partir del curs 2019-2020, atès que serà la primera promoció de graduats de 180 crèdits que podrà accedir als estudis de màster.

Aquest Decret fixa els preus dels crèdits de tots els estudis universitaris oficials que s'imparteixen als centres propis integrats a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), així com els dels altres serveis acadèmics. Així mateix, pel que fa als centres adscrits a aquestes universitats, es determina el que ha de pagar l'estudiant a la universitat en concepte de tutela acadèmica.

D'acord amb la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, s'estableixen recàrrecs en els preus per a garantir que els recursos públics, sempre limitats, vagin destinats de forma prioritària a donar les màximes oportunitats d'estudi als estudiants que cursen per primera vegada una carrera en una universitat pública i als que tenen un millor rendiment acadèmic.

I d'acord amb la legislació sectorial d'aplicació, s'estableixen exempcions en els preus, les quals pretenen facilitar els estudis universitaris a persones de determinats col·lectius que reuneixen condicions subjectives específiques.

Per tot això, a proposta conjunta de la consellera d'Empresa i Coneixement i del vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Àmbit d'aplicació

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Decret té per objectiu fixar els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels ensenyaments que condueixen a l'obtenció de títols oficials que imparteixen els centres universitaris propis de les universitats públiques de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya en el curs 2018-2019 que consten en els annexos d'aquest Decret.

1.2 L'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya apliquen els imports que estableix aquest Decret en concepte de preus per a la prestació de serveis acadèmics universitaris.

1.3 Els consells socials de les universitats públiques de Catalunya fixen els preus pels conceptes següents:

  1. La prestació dels ensenyaments propis de les universitats, dels cursos d'especialització i la inscripció d'estudiants que cursen determinades matèries amb autorització de la universitat.

  2. La contraprestació per serveis específics i de suport a l'aprenentatge per als estudiants dels centres universitaris, i la contraprestació pels materials didàctics específics en els sistemes metodològics que impliquen semipresència en els estudis.

  3. El cost d'enviament dels títols universitaris als estudiants que sol·liciten aquest enviament.

1.4 En el cas de la Universitat Oberta de Catalunya, els preus pels conceptes esmentats a l'apartat anterior els fixa el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, que fixa igualment els preus que cal satisfer per a l'obtenció de títols oficials en els campus externs al seu àmbit principal i que no estan vinculats al conveni programa signat entre el departament competent en matèria d'universitats i aquesta universitat. En el cas d'estudis universitaris conjunts entre la Universitat Oberta de Catalunya i les universitats públiques, l'estudiant ha d'abonar addicionalment al preu de la matrícula el preu dels serveis específics fixats per la Universitat Oberta de Catalunya d'acord amb aquest article i segons preveu cada conveni interuniversitari.

1.5 Els consells socials de les universitats públiques i el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya poden establir el preu dels crèdits en qualsevol nivell d'estudis per als estudiants estrangers no residents que no siguin nacionals d'estats membres de la Unió Europea ni dels estats als quals sigui d'aplicació el règim comunitari sense que el preu corresponent pugui excedir el 100% del seu cost, sens perjudici del que preveuen els acords i els convenis o tractats internacionals en aquesta matèria i la resta de la normativa vigent.

A aquests efectes, d'acord amb el Reglament de la Llei orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, després de la reforma mitjançant la Llei orgànica 2/2009, aprovat pel Reial decret 557/2011, de 20 d'abril, l'autorització d'estada concedida als estudiants estrangers no equival a la condició de residents.

Article 2

Centres adscrits

2.1 Els centres adscrits no inclosos a l'article 1.2 apliquen els preus que estableixen els seus òrgans de Govern.

2.2 Els i les estudiants d'estudis de grau dels centres adscrits la titularitat dels quals correspon a la Generalitat de Catalunya i als seus ens autònoms o als consorcis en els quals participa abonen a les universitats, directament o per mitjà del centre, en concepte de tutela acadèmica, el 12% dels preus que estableixen els apartats 1, 2 i 3 de l'annex 1 del Decret 365/2011, de 12 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2011-2012, segons correspongui. Els i les estudiants de màster d'aquests centres adscrits abonen a les universitats pel mateix concepte el 15% dels preus que estableix l'apartat 4 de l'annex 1 del Decret 365/2011, de 12 de juliol.

2.3 Els i les estudiants d'estudis de grau dels centres adscrits la titularitat dels quals no correspon als ens esmentats a l'apartat anterior abonen a la universitat, directament o per mitjà del centre, en concepte de tutela acadèmica, el 27% dels preus que estableixen els apartats 1, 2 i 3 de l'annex 1 del Decret 365/2011, de 12 de juliol, del curs 2011-2012, segons correspongui. Els i les estudiants de màster d'aquests centres adscrits abonen a les universitats pel mateix concepte el 33% dels preus que estableix l'apartat 4 de l'annex 1 del Decret 365/2011, de 12 de juliol.

2.4 Per tal de determinar l'import al qual s'apliquen els percentatges anteriors, a l'annex 3 figura el coeficient d'estructura docent al qual pertany l'estudi. Per als estudis que no figuren en aquest annex, el percentatge corresponent s'aplica al preu d'un estudi amb el mateix coeficient d'estructura docent del curs 2011-2012. Per als estudis de màsters universitaris oficials que no existien al curs 2011-2012, els consells socials determinaran a quin nivell, dels establerts per al curs 2011-2012, correspon cada màster.

Article 3

Universitat Oberta de Catalunya

Atesa la seva formulació jurídica i les seves particularitats metodològiques, la Universitat Oberta de Catalunya determina la contraprestació pels recursos per a l'aprenentatge d'acord amb la seva normativa.

Article 4

Beques de l'Administració de la Generalitat

4.1 La Generalitat de Catalunya, les universitats públiques i la Universitat Oberta de Catalunya, mitjançant l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), amb els ingressos recaptats per les universitats amb la nova política de preus iniciada el curs 2012-2013, convoca les beques Equitat, que signifiquen una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR