DECRET 14/2020, de 15 de gener, de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a l'Argentina.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència
Rango de LeyDecret

L'article 194 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat, per a la promoció dels interessos de Catalunya, pot establir oficines a l'exterior. Aquesta previsió, que s'emmarca dins de la competència que l'article 193.1 de l'Estatut d'autonomia reconeix en l'àmbit de l'acció exterior, suposa un reconeixement i impuls de la xarxa d'oficines a l'exterior que la Generalitat ha anat teixint des de l'any 1986.

La sentència del Tribunal Constitucional 31/2010, de 28 de juny, sobre l'Estatut d'autonomia de Catalunya, va avalar l'assumpció per part de la Generalitat de Catalunya d'aquestes funcions, sempre que es respectés la competència atribuïda a l'Estat per l'article 149.1.3 CE.

En desplegament d'aquestes previsions estatutàries, el títol III de la Llei 16/2014, del 4 de desembre, d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, regula la representació de la Generalitat a l'exterior. Entre les unitats de representació institucional del Govern que s'hi preveuen, hi ha les delegacions del Govern a l'exterior. D'acord amb l'article 31 de la Llei 16/2014, del 4 de desembre, les delegacions del Govern a l'exterior es creen per decret del Govern.

Aquesta Llei ha de ser interpretada a la llum de la sentència 228/2016, de 22 de desembre, del Tribunal Constitucional, que s'hi va pronunciar.

Amb posterioritat, es va aprovar el Decret 61/2017, de 13 de juny, de les unitats de representació institucional del Govern a l'exterior. L'article 15 d'aquest decret determina que, en el decret de creació de les delegacions del Govern a l'exterior, hi ha de constar l'àmbit d'actuació bilateral o multilateral, l'àrea territorial i funcional d'influència, la ciutat d'ubicació, les funcions i l'estructura de la delegació, en el marc del que estableix aquest decret.

D'altra banda, d'acord amb l'article 150 de l'Estatut, correspon a la Generalitat, en matèria d'organització de la seva administració, la competència exclusiva sobre la seva estructura i la regulació dels seus òrgans.

D'acord amb el marc legal que deriva de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i de la regulació de caràcter organitzatiu, es va crear la Delegació del Govern de la Generalitat a l'Argentina mitjançant el Decret 138/2019, de 25 de juny, amb la previsió que aquesta s'implementaria progressivament d'acord amb les disponibilitats pressupostàries.

En aquests moments, raons d'interès general concretades en motius organitzatius i normatius fan necessari revisar el contingut del Decret citat per tal d'adaptar-lo a la realitat de l'acció exterior de la Generalitat.

Així, d'una banda, els primers mesos d'aplicació del Decret 138/2019, de 25 de juny, han posat de manifest la necessitat de revisar el mandat d'aquesta delegació per tal d'adequar-lo a les capacitats i recursos dels quals disposen aquestes unitats de representació institucional del Govern a l'exterior. D'aquesta manera, el nou àmbit d'actuació de la Delegació s'adequa al principi de necessitat i proporcionalitat, ja que la nova iniciativa limita el seu contingut a allò...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR