DECRET 140/2017, de 6 de setembre, de normes complementàries per a la realització del Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda
Rango de LeyDecret

De conformitat amb la Llei 19/2017, de 6 de setembre, del Referèndum d'Autodeterminació el president de la Generalitat ha convocat el referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya, mitjançant el Decret 139/2017, de 6 de setembre.

La convocatòria del referèndum s'ha de desenvolupar d'acord amb el que estableix l'esmentada Llei. Tanmateix, es recullen en aquest Decret un seguit de peculiaritats en matèria de procediment i tràmits per adequar-lo a les pròpies circumstàncies.

Per tot això, a proposta del vicepresident i conseller d'Economia i d'Hisenda, i d'acord amb el Govern,

DECRETO:

CAPÍTOL I - Disposicions generals

Article 1 Objecte

Aquest Decret té per objecte establir les normes complementàries que han de regir el procés per a la celebració del Referèndum d'Autodeterminació.

Article 2 Marc jurídic

Totes les autoritats, persones físiques i jurídiques que participin directament o indirectament en la preparació, organització i/o celebració del referèndum, i en el procés d'implantació del resultat, queden sotmeses per la Llei 19/2017, de 6 de setembre, del Referèndum d'Autodeterminació. El Govern de la Generalitat ha de garantir el compliment de les seves previsions i adoptarà les mesures necessàries per a la protecció de les persones que hi intervenen.

CAPÍTOL II - Administració electoral

Article 3 Composició i funcions

La composició i les funcions dels òrgans que componen l'administració electoral per aquest referèndum són les regulades en el Capítol VII de la Llei del Referèndum d'Autodeterminació.

Article 4 Sindicatura Electoral de Catalunya i Sindicatures Electorals de demarcació

La composició, funcions i procediments de nomenament dels membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya i de les Sindicatures Electorals de demarcació són els regulats en les seccions I i II del Capítol VII de la Llei 19/2017, de 6 de setembre, del Referèndum d'Autodeterminació.

Article 5 Meses i seccions electorals
  1. L'Administració electoral del Govern de la Generalitat de Catalunya determina el nombre, els límits de seccions electorals, els seus locals i les meses en què es distribueixen els votants.

  2. La relació anterior es difondrà públicament dins dels deu dies anteriors al de la votació.

  3. La formació de les meses electorals correspon a l'Administració electoral del Govern de la Generalitat de Catalunya, sota la supervisió de la Sindicatura Electoral de Catalunya.

CAPÍTOL III - Cens electoral

Article 6 Cens electoral
  1. El cens electoral que s'utilitza en el referèndum d'autodeterminació de Catalunya és el que s'hagi tancat el dia 30 de març de 2017 i, en el cas que en aquesta data no s'hagi incorporat la informació corresponent a alguns municipis o dels catalans residents a l'exterior, s'utilitza per a aquests l'última informació disponible.

  2. L'elaboració del cens electoral és competència de l'Administració electoral del Govern de la Generalitat de Catalunya, sota la supervisió de la Sindicatura Electoral de Catalunya. Es confecciona d'acord amb el que estableix l'article 31 de la Llei 19/2017, de 6 de setembre, del Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya.

  3. L'Administració electoral del Govern de la Generalitat de Catalunya mantindrà un servei de consulta de les llistes electorals vigents, preferentment per mitjans informàtics.

CAPÍTOL IV - Representants de les formacions polítiques i de les organitzacions interessades

Article 7 Organitzacions interessades
  1. Les organitzacions interessades a participar en el referèndum han de presentar una sol·licitud, davant la Sindicatura Electoral de Catalunya en el termini de cinc dies a comptar des de la data de publicació del present Decret. La Sindicatura Electoral de Catalunya resoldrà les sol·licituds presentades en el termini de tres dies.

  2. A la sol·licitud, les organitzacions han d'acreditar que es troben inscrites en el registre oficial de Catalunya corresponent i han de justificar la relació entre el seu objecte i el del referèndum. Juntament amb la sol·licitud, les organitzacions han d'aportar una còpia compulsada, o l'original i una còpia, dels seus estatuts i de la composició de la junta de govern vigent; opcionalment, els plecs amb les signatures de suport de persones legitimades per votar, als efectes de la distribució del 30% dels espais als mitjans de comunicació que els corresponen regulats a l'article 12 d'aquest Decret.

Article 8 Designació de representants generals i de demarcació.
  1. Els partits polítics, les federacions i les coalicions amb representació al Parlament de Catalunya i les organitzacions que hagin estat reconegudes com a organitzacions interessades per la Sindicatura Electoral de Catalunya d'acord amb l'article 7 d'aquest Decret i que vulguin designar apoderats i interventors, han de designar per escrit davant la Sindicatura Electoral de Catalunya, abans del novè dia posterior al de la convocatòria del Referèndum, un representant general. En l'escrit es farà constar l'acceptació de la persona designada.

  2. Abans de l'onzè dia posterior a la convocatòria del Referèndum, els representants generals han de designar davant la Sindicatura Electoral de Catalunya els representants de demarcació, els quals podran designar apoderats i interventors davant la corresponent Sindicatura Electoral de Demarcació fins a cinc dies abans de la votació.

Article 9 Designació d'apoderats i interventors.
  1. Els partits polítics, les federacions i les coalicions amb representació al Parlament de Catalunya i les organitzacions interessades poden designar apoderats i interventors des del dotzè dia posterior a la convocatòria del Referèndum fins a cinc dies abans de la jornada de votació, mitjançant els documents a tal efecte, presentats pels respectius representants de demarcació, inclosos a l'annex 2.

  2. Les sindicatures electorals de demarcació acrediten els apoderats i interventors, que no poden excedir, per a cada mesa electoral, el nombre de dos interventors del mateix partit polític, federació, coalició o organització interessada.

  3. Els apoderats i interventors només poden emetre el vot a la mesa que els correspongui d'acord amb el cens electoral.

CAPÍTOL V - Campanyes

Article 10 Campanya institucional

El Govern de la Generalitat realitzarà una campanya de caràcter institucional, tal i com s'indica a l'article 10.1 de la Llei 19/2017, de 6 de setembre, del Referèndum d'Autodeterminació.

Article 11 Campanya electoral
  1. La campanya de propaganda té una durada de quinze dies. Comença a les 00:00 hores del dia 15 de setembre de 2017 i finalitza a les 24:00 hores del 29 de setembre de 2017, dia anterior a la jornada de votació.

  2. Durant els cinc dies anteriors al de la votació queda prohibida la publicació, la difusió total o parcial o la reproducció d'enquestes o sondejos d'opinió per qualsevol mitjà de comunicació.

Article 12 Espais electorals públics i espais informatius públics en els mitjans de comunicació
  1. Les formacions polítiques amb representació al Parlament de Catalunya tenen dret a l'ús del 70% dels espais electorals públics destinats a la campanya, entre les quals es reparteix de manera proporcional al nombre d'escons obtinguts en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya de l'any 2015. El 30% de l'espai electoral restant es reparteix entre les organitzacions interessades acreditades.

  2. Les formacions polítiques amb representació parlamentària tenen dret a utilitzar el 70% dels espais informatius públics gratuïts en els mitjans de comunicació de titularitat pública. L'administració electoral distribueix l'ús dels espais entre les formacions polítiques amb representació al Parlament de Catalunya d'acord amb els resultats obtinguts en les darreres eleccions al Parlament. El 30% restant es reparteix entre les organitzacions interessades acreditades.

  3. Els grups polítics no inclosos en l'apartat anterior poden dur a terme actes de campanya electoral amb els seus propis mitjans i estan legitimats per formular...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR