DECRET 176/1990, de 16 de juliol, sobre gestió de monuments.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

El present Decret estableix la normativa que ha de regir la gestió dels monuments administrats per la Generalitat de Catalunya, amb l'objectiu de millorar-ne les condicions de manteniment, visita i divulgació cultural. Les mesures adoptades per tal d'assolir aquest objectiu tenen una doble vessant. En primer lloc, es fa una clara opció per la descentralització i la territorialització de la gestió dels monuments, i s'inscriuen en aquesta línia el potenciament dels patronats dels monuments, que han de constituir un instrument d'apropament de la gestió de cada monument a la realitat que l'envolta; les importants funcions que s'assignen als coordinadors territorials del Departament de Cultura, i, finalment, el règim d'autonomia econòmica que s'estableix per a determinats monuments a l'empara del que preveu la disposició addicional 23 de la Llei 9/1990, de 16 de maig, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 1990. En segon lloc, i per tal de compatibilitzar aquesta opció descentralitzadora amb una coherència global en la gestió d'aquest patrimoni, el present Decret crea l'Oficina de Gestió de Monuments, òrgan que, sota la dependència del director general del Patrimoni Cultural, ha de garantir l'aplicació a tots els monuments de les línies generals establertes pel Departament de Cultura.

En conseqüència, atès l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; a proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Capítol 1 Del règim general de gestió dels monuments

Article 1

Objecte d'aquest Decret 1.1 Aquest Decret té per objecte regular la gestió dels monuments oberts al públic inclosos en un dels apartats següents:

  1. Monuments propietat de la Generalitat de Catalunya i afectats al Departament de Cultura.

  2. Monuments propietat de l'Estat, la gestió dels quals correspon al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  3. Monuments propietat d'altres entitats o persones, públiques o privades, el titular del dret d'ús dels quals hagi subscrit un conveni amb el Departament de Cultura en el qual accepti la gestió del bé per part del Departament en els termes establerts en aquest Decret. 1.2 Als efectes d'aquest Decret, s'entenen inclosos en el concepte de monument tant les edificacions com els elements arquitectònics i els jaciments arqueològics, sempre que estiguin oberts al públic per causa dels seus valors culturals.

Article 2

Patronats de monuments: definició i composició 2.1 El patronat d'un monument és un òrgan col·legiat creat pel Govern de la Generalitat, integrat per representants de la Generalitat i d'altres institucions, entitats i persones relacionades amb el monument, i que té per objecte assessorar, col·laborar i participar amb el Departament de Cultura en l'exercici de les competències que li corresponen en relació amb un monument determinat. 2.2 La composició de cada patronat es determina en el seu decret de creació. En qualsevol cas, hi han d'estar representats el consell comarcal i l'ajuntament del municipi o municipis on es troba el monument. Són membres de tots els patronats el coordinador territorial corresponent del Departament de Cultura i el cap de l'Oficina de Gestió de Monuments.

Article 3

Patronats de monuments: funcions Els patronats tenen les funcions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR