DECRET 160/2016, de 2 de febrer, de reestructuració de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyDecret

La Llei 10/2007, de 30 de juliol, va crear l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, com a entitat autònoma de caràcter administratiu adscrita al departament competent en matèria de seguretat pública, per donar resposta a tres finalitats essencials: la formació dels diferents col·lectius de seguretat; la creació, gestió, difusió i aplicació dels coneixements tècnics per seleccionar, promoure i desenvolupar els col·lectius de seguretat, i la promoció de l'estudi i la recerca en l'àmbit de la seguretat. La Llei 10/2007 va crear un únic centre de formació i recerca i va unificar les anteriors Escola de Policia de Catalunya i Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya.

El Decret 59/2010, d'11 de maig, d'estructuració de l'Institut, el va organitzar en una Subdirecció General de Formació, Selecció i Avaluació i en una Subdirecció General d'Administració i Serveis, més una Àrea de Recerca, Coneixement i Relacions Exteriors.

El Decret 52/2012, de 22 de maig, de reestructuració de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, va donar resposta al manament institucional del Parlament de Catalunya de preservar el fet diferencial de l'Escola de Policia de Catalunya i de l'Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, atesa la realitat diferenciada dels col·lectius de policies i bombers i de les diferents necessitats de formació i especialització, i va determinar l'estructura de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya de la forma següent:

  1. L'Escola de Policia de Catalunya, com un òrgan assimilat a subdirecció general.

  2. L'Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, com un òrgan assimilat a subdirecció general.

  3. La Subdirecció General d'Administració i Suport Acadèmic.

  4. El Servei de Selecció, Avaluació i Seguiment.

Amb posterioritat a la creació d'aquesta estructura, el Govern de la Generalitat, per l'Acord GOV/98/2013, de 9 de juliol, encomana a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya la impartició d'ensenyaments conduents a l'obtenció de títols universitaris mitjançant l'adscripció a una o diverses universitats públiques. Mitjançant conveni de 30 de juliol de 2013, l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya esdevé un centre adscrit a la Universitat de Barcelona, a l'efecte d'impartir el títol de grau en seguretat. L'Ordre/ECO/319/2014, de 15 d'octubre, del conseller d'Economia i Coneixement, aprova l'adscripció de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya a la Universitat de Barcelona i la implantació de l'estudi universitari oficial del grau en seguretat.

El grau en seguretat va iniciar el seu primer curs el mes de setembre de 2014. A més, l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya imparteix el màster universitari en direcció estratègica de seguretat i policia, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, i el màster en incendis i protecció civil, en col·laboració amb la Fundació Politècnica de Catalunya.

L'aprovació i l'inici del grau en seguretat, els requeriments a què està obligat l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya com a centre universitari adscrit a la Universitat de Barcelona, la impartició de dos màsters universitaris i les futures col·laboracions amb universitats catalanes per donar compliment al que disposa l'Acord GOV/98/2013, fan recomanable modificar l'actual estructura de l'Institut per crear una Subdirecció General de Formació Universitària, Recerca i Gestió del Coneixement. A més de les funcions que tindrà aquesta nova Subdirecció, s'estima que la rellevància de la formació universitària requereix una representativitat i una legitimitat, que actualment recauen en la Direcció de l'Institut, i per tant es considera necessària la creació d'un òrgan actiu amb rang de subdirecció, dotat de la dimensió i l'autoritat suficients per relacionar-se amb els òrgans directius de les universitats catalanes, per gestionar la formació universitària de l'Institut, i també per impulsar accions de col·laboració i cooperació amb altres centres i institucions de recerca.

Per aquests motius s'estima convenient, d'una banda, mantenir l'organització de l'Institut en dos òrgans de formació diferenciats, l'Escola de Policia de Catalunya i l'Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, i de l'altra, crear una Subdirecció General de Formació Universitària, Recerca i Gestió del Coneixement, amb la finalitat d'exercir la direcció de la formació universitària, la recerca, la gestió i difusió del coneixement, així com d'impulsar les tecnologies d'informació i comunicació.

Finalment, els serveis comuns de suport a les dues escoles i a la nova Subdirecció es mantenen unificats en la Subdirecció General d'Administració i Suport Acadèmic i en el Servei de Selecció, Avaluació i Seguiment. En aquest Servei se suprimeix la Secció d'Avaluació i es distribueixen les seves funcions entre el Servei i la Secció de Seguiment, que passa a anomenar-se Secció d'Avaluació i Seguiment, per tal d'adaptar l'estructura orgànica a la nova dimensió i funcionalitats de l'Institut.

Per tot això, de conformitat amb l'article 23 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern; la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta de la persona titular del Departament d'Interior i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Institut de Seguretat Pública de Catalunya

Corresponen a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya les funcions descrites a l'article 4 de la Llei 10/2007, de 30 de juliol. De la Direcció de l'Institut en depenen els òrgans següents:

  1. L'Escola de Policia de Catalunya.

  2. L'Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya.

  3. La Subdirecció General d'Administració i Suport Acadèmic.

  4. La Subdirecció General de Formació Universitària, Recerca i Gestió del Coneixement.

  5. El Servei de Selecció, Avaluació i Seguiment.

Article 2

Escola de Policia de Catalunya

2.1 L'Escola de Policia de Catalunya es defineix com un òrgan assimilat a subdirecció general. La persona titular d'aquest òrgan rep la denominació de cap de l'Escola de Policia de Catalunya.

2.2 A l'Escola de Policia de Catalunya, en relació amb els cossos de policia de Catalunya i la resta de personal inclòs a l'article 3 de la Llei 10/2007, de 30 de juliol, i en col·laboració amb els centres directius competents en aquestes matèries, li corresponen les funcions següents:

  1. Proposar directrius i elaborar criteris tècnics per al desenvolupament de les polítiques generals de formació.

  2. Elaborar el Pla anual de formació policial i dirigir i supervisar-ne la implantació, així com dirigir i supervisar la resta de les activitats de formació.

  3. Dirigir la definició i la implantació de la detecció de necessitats formatives.

  4. Proposar, dissenyar, desenvolupar i supervisar el contingut docent concret de les activitats de formació en matèria de seguretat.

  5. Establir els perfils del personal docent de les activitats de formació, proposar-ne la designació i conformar la realització dels serveis prestats.

  6. Dirigir i supervisar l'avaluació de les activitats de formació, proposar la millora contínua i les modificacions i ampliacions que corresponguin en les activitats de formació en aquest àmbit, i promoure i dirigir les actuacions necessàries per implementar i fomentar la qualitat pedagògica.

  7. Elaborar els plans de carrera dels cossos de policia, d'acord amb el que estableix l'article 4.1.k) de la Llei 10/2007, de 30 de juliol.

  8. Dirigir i supervisar els processos d'avaluació o examen que s'estableixin per acreditar o no la superació de les activitats de formació en matèria de seguretat.

  9. D'acord amb les directrius generals del Departament, impulsar el desenvolupament i la participació en projectes europeus, compartir la innovació formativa de l'Institut amb altres centres formatius policials, tant nacionals com internacionals, i entre els operadors de seguretat, promoure publicacions de caràcter científic, tècnic, formatiu i informatiu, i organitzar activitats de debat i divulgació, en coordinació amb la Subdirecció General de Formació Universitària, Recerca i Gestió del Coneixement.

  10. Promoure la col·laboració i la cooperació amb institucions, centres i establiments docents, tant nacionals com internacionals, i mantenir-hi relacions d'intercanvi de coneixements i de professionals en les matèries pròpies de la seva competència.

  11. Supervisar el seguiment dels programes de les institucions dedicades a la formació en matèria policial tant en l'àmbit estatal com en l'internacional, amb especial referència als països del nostre entorn geopolític, per tal d'afavorir l'actualització i la innovació dels programes de formació de l'Institut.

  12. Col·laborar amb les autoritats del Departament en l'àmbit de les relacions internacionals i assessorar les autoritats del mateix departament i, si escau i així ho demanen, assessorar altres autoritats o òrgans administratius de Catalunya, en matèries de l'àmbit competencial de l'Escola de Policia de Catalunya.

  13. Promoure la creació d'una xarxa de coneixement en matèria de seguretat en la qual puguin compartir experiències i coneixements totes les persones que directament o indirectament treballen en l'àmbit de la seguretat.

  14. Exercir qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li encomanin.

    2.3 De l'Escola de Policia de Catalunya en depenen les unitats següents:

  15. L'Àrea d'Instructors de Policia.

  16. L'Àrea de Continguts de Formació Policial.

  17. El Servei de Formació Policial.

Article 3

Àrea d'Instructors de Policia

Corresponen a l'Àrea d'Instructors de Policia les funcions següents:

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR