DECRET 173/2016, de 9 de febrer, pel qual es modifiquen els criteris d'execució del PUOSC 2008-2012, establerts pel Decret 101/2008, de 6 de maig, pel qual s'aproven les bases d'execució del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya per al període 2008-2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge
Rango de LeyDecret

L'article 217 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya indica que les finances locals es regeixen pels principis de suficiència de recursos, equitat, autonomia i responsabilitat fiscal, i que la Generalitat vetlla pel compliment d'aquests principis.

Igualment, l'Estatut encomana al Parlament l'aprovació d'una llei de finances locals per desplegar els principis i les disposicions que estableix el capítol del finançament dels governs locals i donar solució a la situació de precarietat actual. Amb aquesta finalitat, la futura llei de finances locals ha d'incloure, entre altres fons de finançament, un fons de cooperació local destinat als governs locals, al marge d'altres programes de col·laboració financera específica per a matèries concretes.

A hores d'ara, el Pla únic d'obres i serveis (PUOSC) és el programa de cooperació local del Govern amb una dotació econòmica més gran, cosa que el converteix en el principal instrument de suport al món local. La seva funció és coordinar tots els esforços de les diverses administracions de Catalunya per emmarcar la cooperació econòmica entre administracions adreçada a crear noves infraestructures i nous equipaments als municipis, amb la finalitat última de millorar la qualitat de vida de la població. Aquestes inversions es concreten en obres i serveis públics, com l'enllumenat públic, els cementiris, la recollida de residus, la neteja viària, l'abastament domiciliari d'aigua potable i d'altres equipaments culturals, esportius, docents o socials que esdevinguin estratègics o necessaris.

Per mitjà del Decret de 8 d'abril de 1980 es va establir per primera vegada l'elaboració i aprovació del PUOSC, que s'ha anat programant ininterrompudament en períodes pluriennals fins a l'actualitat.

La Llei 23/1987, de 23 de desembre, reguladora del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya, el configura com un programa que es formula prenent com a base les peticions dels ens locals beneficiaris, amb la participació dels consells comarcals, i que està adreçat fonamentalment a la realització de les obres i els serveis de competència municipal, preferentment els mínims i obligatoris, en el marc del desplegament de la nova organització territorial de Catalunya.

El finançament del PUOSC es realitza mitjançant les aportacions de la Generalitat, i les consignades en els pressupostos de les diputacions provincials en el concepte de cooperació econòmica destinades al PUOSC. No obstant això, la participació dels ajuntaments beneficiaris en el PUOSC implica uns límits de finançament que oscil·len entre el 50% i el 90% en funció de la població.

La situació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR