DECRET 202/2015, de 15 de setembre, dels òrgans de direcció, d'assessorament i de consulta i participació en l'àmbit de salut pública.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

L’article 162.3.b) de l’Estatut d’autonomia de Catalunya disposa que correspon a la Generalitat, en tot cas, la competència compartida en l’ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l’execució de les mesures i les actuacions destinades a preservar, protegir i promoure la salut pública en tots els àmbits, incloent-hi, entre d’altres, la vigilància epidemiològica; i, així mateix, l’article 150.b) de l’Estatut d’autonomia atribueix a la Generalitat la competència exclusiva sobre les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa.

La Llei 18/2009, del 22 d’octubre, de salut pública, regula l’ordenació de les actuacions, les prestacions i els serveis en matèria de salut pública en l’àmbit territorial de Catalunya per garantir la vigilància de la salut pública, la promoció de la salut individual i col·lectiva, la prevenció de la malaltia i la protecció de la salut.

En el títol III de la Llei esmentada, relatiu a l’organització dels serveis de salut pública i amb l’objecte de prestar els serveis de la cartera de serveis de salut pública corresponents al departament competent en matèria de salut, es va crear l’Agència de Salut Pública de Catalunya i, com a estructura seva, el Consell Assessor de Salut Pública, com a òrgan consultor sobre els aspectes tècnics i científics de la salut pública, el Consell de Salut Laboral, com a òrgan consultiu i participatiu per a les qüestions referents a la salut laboral, i el Consell de Participació, el qual, juntament amb els consells de salut dels governs territorials de salut, articulava la participació ciutadana en les funcions d’assessorament, consulta i seguiment sobre qüestions relacionades amb la salut pública. Tot i la pèrdua de la personalitat jurídica de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, que es va integrar en l’Agència de Salut Pública de Catalunya com a àrea especialitzada, la Llei 18/2009 va mantenir la Comissió Directora de Seguretat Alimentària i el Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentaria, atesos la especificitat del tractament, la seguretat i la qualitat alimentària, i la concurrència de funcions amb el departament competent en matèria de polítiques d’alimentació.

La composició, el sistema de designació dels membres, l’organització, les funcions i les normes de funcionament de cadascun d’aquests òrgans es van determinar en el Decret 366/2011, de 12 de juliol, pel qual s’aproven els Estatuts de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Amb la Llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, en compliment de l’objectiu de racionalització i simplificació del sector públic, s’ha procedit a extingir la personalitat jurídica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, alhora que s’ha establert el mandat al Govern de regular l’estructura mitjançant la qual el departament competent en matèria de salut ha de dur a terme els objectius de les funcions assignades a l’ens suprimit. Tanmateix, la mateixa Llei manté la vigència, amb rang de reglament, de la regulació del Consell Assessor de Salut Pública, del Consell de Salut Laboral, del Consell de Participació, de la Comissió Directora de Seguretat Alimentària i del Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentaria.

El Decret 119/2014, de 5 d’agost, de reestructuració del Departament de Salut, en l’article 36, estableix que la Secretaria de Salut Pública i els òrgans en què s’estructura, d’acord amb l’àmbit funcional corresponent i les previsions que conté el Decret, empren la denominació d’Agència de Salut Pública de Catalunya. L’esmentada secretaria sectorial assumeix les funcions executives pròpies de l’ens suprimit, amb els mitjans i recursos associats, i com a tal és l’òrgan a través del qual s’integren en el departament competent en matèria de salut els òrgans col·legiats que la Llei ha mantingut.

El nou marc jurídic comporta la necessitat de dur a terme una revisió quant a les funcions, la composició i les normes de funcionament d’aquests òrgans de direcció, d’assessorament i de consulta i participació en l’àmbit de salut pública.

Mitjançant el Decret de 15 de setembre de 2015, dels òrgans de participació comunitària en el sistema sanitari públic de Catalunya, es regulen els òrgans de participació de l’Administració local i de la societat civil en el sistema sanitari públic de Catalunya i es preveu que s’hi integrin els òrgans de participació específica de l’àmbit de salut pública. Així, es preveu que una representació del Consell Consultiu de Salut Pública s’integri en el Consell de Salut de Catalunya. Aquesta integració es preveu també al nivell territorial de les regions sanitàries, i així, mitjançant aquest Decret, es preveu la constitució, en l’àmbit territorial de cada regió sanitària, d’un consell consultiu i de coordinació de salut pública, que també ha de tenir representació en el consell de salut de la regió sanitària corresponent.

A més, s’ha considerat convenient la modificació de la denominació del Consell de Participació, que passa a ser el Consell Consultiu de Salut Pública. Aquest canvi és estrictament nominatiu, tota vegada que es mantenen el caràcter participatiu de l’òrgan —reforçat amb un increment de membres— així com les seves funcions. La nova denominació vol posar l’accent no tant en la composició com en la finalitat de les intervencions del Consell.

Finalment, escau posar de manifest que el Decret té en compte el rol que la Llei de salut pública atorga a l’Agència de Salut Pública de Barcelona i al Consell General d’Aran, en els àmbits territorials de la ciutat de Barcelona i d’Aran, respectivament, com a ens executius de les polítiques de salut pública al seu territori, tant en la composició del Consell Consultiu de Salut Pública com del corresponent consell territorial consultiu i de coordinació de salut pública.

A proposta del conseller de Salut, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte regular les funcions, la composició i les normes de funcionament dels següents òrgans de direcció, d’assessorament i de consulta i participació en l’àmbit de salut pública:

  1. El Consell Assessor de Salut Pública.

  2. El Consell Consultiu de Salut Pública.

  3. La Comissió Directora de Seguretat Alimentària.

  4. El Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària.

  5. El Consell de Salut Laboral.

  6. Els consells territorials consultius i de coordinació de salut pública.

Article 2

Adscripció

Els òrgans esmentats a l’article 1 s’integren a la Secretaria de Salut Pública del departament competent en matèria de salut, que els dóna el suport personal i material necessari per exercir les seves funcions.

Capítol 2

El Consell Assessor de Salut Pública

Article 3

Funcions

3.1 El Consell Assessor de Salut Pública és l’òrgan consultor sobre els aspectes tècnics i científics de la salut pública.

3.2 Corresponen al Consell Assessor de Salut Pública les funcions següents:

  1. Assessorar els òrgans de l’Administració de la Generalitat en les qüestions relacionades amb la salut pública.

  2. Informar, a sol·licitud dels òrgans de l’Administració de la Generalitat i dels ens locals, projectes i emetre dictàmens sobre aspectes relacionats amb la salut pública.

  3. Formular propostes d’actuacions en matèria de salut pública i elevar-les a la Secretaria de Salut Pública.

  4. Suggerir el desenvolupament de projectes de recerca en les àrees d’acció de la salut pública, tenint en compte, si escau, les diferències entre homes i dones en relació amb la protecció de la salut.

  5. Proposar iniciatives de comunicació sobre aspectes relacionats amb la salut pública i estimular la participació ciutadana i institucional.

  6. Promoure la col·laboració amb altres consells assessors amb funcions anàlogues.

Article 4

Composició

4.1 El Consell Assessor de Salut Pública està format per un mínim de deu i un màxim de vint membres, tots ells experts i amb solvència reconeguda en l’àmbit de la salut pública.

4.2 El president o presidenta del Consell Assessor de Salut Pública i la resta de membres són nomenats pel conseller o consellera del departament competent en matèria de salut, a proposta del secretari o secretària de Salut Pública, per un període de quatre anys, sens perjudici que puguin reelegir-se per un període d’igual duració.

La proposta i el nomenament de membres del Consell Assessor de Salut Pública han de tendir a assolir la presència equilibrada de dones i homes.

4.3 El departament competent en matèria de salut ha d’aprovar, mitjançant resolució del titular que s’ha de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, els criteris de selecció dels membres del Consell Assessor de Salut Pública. Aquests criteris han de tenir en compte l’adequació dels candidats a les funcions a desenvolupar d’acord amb la reconeguda solvència i experiència en el seu àmbit d’actuació específic com també la seva independència. Aquests criteris s’han de fer públics al lloc web del departament competent en matèria de salut.

4.4 Entre els seus membres, el Consell Assessor de Salut Pública ha d’escollir un vicepresident o vicepresidenta.

4.5 Les vacants que es produeixin s’han de cobrir de la forma que preveu l’apartat 2.

4.6 Assumeix la secretaria del Consell Assessor de Salut Pública, amb veu i sense vot, un funcionari o funcionària de la Secretaria de Salut Pública del departament competent en matèria de salut. L’exercici d’aquestes funcions no suposa ni l’ocupació ni la creació de cap lloc de treball específic a aquests efectes.

Article 5

Règim de funcionament

5.1 El Consell Assessor de Salut...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR