DECRET 206/2015, de 15 de setembre, relatiu al procediment d'acreditació i atribució de la quota de representativitat institucional de les organitzacions empresarials més representatives en l'àmbit de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyDecret

Un dels principis rectors de l’article 43 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya preveu que els poders públics han de promoure la participació social en l'elaboració, la prestació i l'avaluació de les polítiques públiques.

L’article 170 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya disposa que correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de treball i relacions laborals; i l’article 150 del mateix text legal estableix la competència exclusiva d’autoorganització de l’Administració.

La representació institucional dels empresaris la regula la disposició addicional sisena del Text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, on s’assenyala que la representació institucional de les associacions empresarials, en defensa dels interessos generals dels empresaris davant les administracions públiques i altres entitats i organismes de caràcter estatal o de comunitat autònoma que la tinguin prevista, correspon (i) a les associacions empresarials que tinguin un 10% o més de les empreses i dels treballadors en l’àmbit estatal i també (ii) a les associacions empresarials de comunitat autònoma que tinguin al seu territori un mínim del 15% dels empresaris i els treballadors.

Així mateix, la disposició addicional primera , apartat 2, de la Llei orgànica 11/1985, de 2 d’agost, de llibertat sindical, estableix que el Govern de l’Estat dictarà les disposicions que siguin necessàries per al desenvolupament del que preveu la disposició addicional sisena de l’Estatut dels treballadors. No obstant això, a dia d’avui, encara no s’ha desenvolupat reglamentàriament aquest precepte.

L’Administració de la Generalitat de Catalunya disposa, dins la seva estructura organitzativa, d’un nombre important d’àmbits institucionals de participació en els quals hi tenen presència, d’acord amb les corresponents lleis o les normes de creació, constitució o funcionament, les organitzacions empresarials de Catalunya segons la seva representativitat, de forma que cal donar resposta, mitjançant un procediment objectiu, a aquelles entitats que sol·licitin la seva participació.

És per això que, en absència de procediment específic i segons les normes de procediment general que estableixen la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i del procediment de les administracions públiques de Catalunya; i la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, cal establir un procediment per tal d’acreditar i atribuir la quota de representativitat de les organitzacions empresarials, en vista a un funcionament adequat i correcte dels òrgans i les instàncies de participació esmentats, ja que de la seva composició correcta en depèn el seu funcionament institucional adequat.

Atesa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; i la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya;

Atès el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

De conformitat amb l’article 39 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern; a proposta del conseller d’Empresa i Ocupació; d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte establir el procediment d’acreditació i atribució de la quota de representativitat de les organitzacions empresarials més representatives a Catalunya en l’àmbit de la seva presència institucional en els òrgans i les instàncies de participació de la Generalitat de Catalunya, així com per a l’assignació dels recursos vinculats a aquesta funció.

Article 2

Àmbit subjectiu

Poden presentar la sol·licitud d’acreditació i atribució de la seva quota de representativitat, mitjançant el procediment regulat en aquest Decret, aquelles organitzacions empresarials més representatives a Catalunya d’acord amb la disposició addicional sisena del Text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, inscrites al Registre de l’Oficina...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR